Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 29. 12:33 Élet

Jelentősen megnőtt az orvvadászat a karantén alatt Magyarországon

Az orvvadászatról elsőként az orrszarvúak tülkéből készült, afrodiziákumként árult készítmények vagy a hegyi gorillákért lényegében háborúzó afrikai parkőrök juthatnak eszünkbe. Az illegális vadászat azonban Európában is számottevő probléma, és mértéke jelentősen megnőtt a koronavírus miatti korlátozások idején a német közszolgálati médium, a Deutsche Welle riportja szerint.

Az orvvadászatnak különösen a ragadozó madarak vannak kitéve, amelyek szinte kivétel nélkül védettséget élveznek az EU-ban. A cikk szerint ennek az áll a hátterében, hogy a vadászok tévesen azt feltételezik, hogy a ragadozó madarak veszélyt jelentenek az olyan kiemelt vadászati célpontok állományaira, mint a fácán, a fajd vagy a mezei nyúl.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl értékes a bundája egy állatfajnak, hogy csak úgy hagyták volna kipusztulniMajdnem eltűnt a Földről egy roppant kedves állatfaj, mert az értékes bundája miatt túl sokat vadászták, de vidám fordulatot vett a történet: mára úgy tűnik, sikerült megmenteni az állatokat kihalástól és az üzlet is mehet tovább.

A cikkben többek között megszólal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa, Árvay Márton is. A környezetvédő szerint Magyarországon az év elejéig fokozatosan csökkent a ragadozó madarak illegális vadászata több állatvédő projektnek köszönhetően. 

Ezek főleg arra összpontosultak, hogy tudatosítsák a vadászokban, hogy a ragadozó madarak milyen fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában. Árvay azt mondta, szorosan együttműködnek vadásztársaságokkal, és szerinte a legtöbb vadász mára megértette a ragadozó madarak jelentőségét.

Solymász gyakorol madarával, egy szirti sassal Nagyhegyes közelében 2017-ben. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A korlátozások alatt azonban megfordult a csökkenő trend. A madártani egyesület január és április között 77 állatmérgezést regisztrált, amely közel kétszerese az elmúlt négy év átlagának. Árvay szerint nehéz megmondani, hogy mi állhat a növekvő esetszám mögött, de az egyik ok talán az lehet, hogy „az emberek szerint a rendőrség túlságosan el volt foglalva a járvány alatt ahhoz, hogy az orvvadászattal foglalkozzon”.

A járványügyi korlátozások miatt a cikk szerint számos EU-s országban nőtt az orvvadászat Nagy-Britanniától Szlovákiáig (akárcsak a világ más részein). A cikk szerint a jelenségben a hirtelen gazdasági nehézségek is szerepet játszottak, sokan ugyanis orvvadászattal vagy orvhalászattal próbáltak bevételhez jutni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet állatok kijárási korlátozás orvvadászat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.