Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 29. 12:33 Élet

Jelentősen megnőtt az orvvadászat a karantén alatt Magyarországon

Az orvvadászatról elsőként az orrszarvúak tülkéből készült, afrodiziákumként árult készítmények vagy a hegyi gorillákért lényegében háborúzó afrikai parkőrök juthatnak eszünkbe. Az illegális vadászat azonban Európában is számottevő probléma, és mértéke jelentősen megnőtt a koronavírus miatti korlátozások idején a német közszolgálati médium, a Deutsche Welle riportja szerint.

Az orvvadászatnak különösen a ragadozó madarak vannak kitéve, amelyek szinte kivétel nélkül védettséget élveznek az EU-ban. A cikk szerint ennek az áll a hátterében, hogy a vadászok tévesen azt feltételezik, hogy a ragadozó madarak veszélyt jelentenek az olyan kiemelt vadászati célpontok állományaira, mint a fácán, a fajd vagy a mezei nyúl.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl értékes a bundája egy állatfajnak, hogy csak úgy hagyták volna kipusztulniMajdnem eltűnt a Földről egy roppant kedves állatfaj, mert az értékes bundája miatt túl sokat vadászták, de vidám fordulatot vett a történet: mára úgy tűnik, sikerült megmenteni az állatokat kihalástól és az üzlet is mehet tovább.

A cikkben többek között megszólal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa, Árvay Márton is. A környezetvédő szerint Magyarországon az év elejéig fokozatosan csökkent a ragadozó madarak illegális vadászata több állatvédő projektnek köszönhetően. 

Ezek főleg arra összpontosultak, hogy tudatosítsák a vadászokban, hogy a ragadozó madarak milyen fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában. Árvay azt mondta, szorosan együttműködnek vadásztársaságokkal, és szerinte a legtöbb vadász mára megértette a ragadozó madarak jelentőségét.

Solymász gyakorol madarával, egy szirti sassal Nagyhegyes közelében 2017-ben. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A korlátozások alatt azonban megfordult a csökkenő trend. A madártani egyesület január és április között 77 állatmérgezést regisztrált, amely közel kétszerese az elmúlt négy év átlagának. Árvay szerint nehéz megmondani, hogy mi állhat a növekvő esetszám mögött, de az egyik ok talán az lehet, hogy „az emberek szerint a rendőrség túlságosan el volt foglalva a járvány alatt ahhoz, hogy az orvvadászattal foglalkozzon”.

A járványügyi korlátozások miatt a cikk szerint számos EU-s országban nőtt az orvvadászat Nagy-Britanniától Szlovákiáig (akárcsak a világ más részein). A cikk szerint a jelenségben a hirtelen gazdasági nehézségek is szerepet játszottak, sokan ugyanis orvvadászattal vagy orvhalászattal próbáltak bevételhez jutni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet állatok kijárási korlátozás orvvadászat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.