Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. október 22. 17:45 Világ

Túl értékes a bundája egy állatfajnak, hogy csak úgy hagyták volna kipusztulni

Az Andok hűvös fennsíkjain őshonos egy különleges teveféle, a vikunya. Ennek az állatnak a bundájából készül a világ egyik legritkább és legdrágább ruházati alapanyaga, a rendkívüli finomságú vikunya-gyapjú*A vikunya-gyapjú szálvastagsága 12 μm, míg a kasmíré 14–20 μm..

A vikunyák szőréből készült ruhát a spanyol és portugál hódítások előtt kizárólag az inka uralkodók hordtak, akik az akkor körülbelül hárommilliós populációt nagy becsben tartották, az állatokat óvatos módszerekkel nyírták. A konkvisztádorok viszont vadászni kezdték az állatokat, hogy az értékes gyapjút minél hamarabb és nagyobb mennyiségben tudják Európába szállítani.

A vikunya gyapjához való hozzájutás módja ekkortól fogva egészen a múlt század közepéig az állatok vadászata volt, aminek következtében a számuk a hatvanas évekre ötezer körülire csökkent, és leginkább már csak Peruban voltak fellelhetők. Ezzel gyakorlatilag a kihalás szélére sodródott a faj, miközben egy amerikai politikai botránynak*Sherman Adams, Eisonhower elnök jobbkeze lemondásra kényszerült, miután 1958-ban elfogadott egy vikunya-gyapjúból készült zakót egy olyan textilipari mágnástól, aki ellen épp szövetségi nyomozás zajlott. és egy filmbeli utalásnak*Az Alkony sugárút (Sunset Boulevard) című filmben beszéli rá egy szabó a főszereplőt, hogy próbáljon fel egy vikunya-gyapjúból készült ruhát. köszönhetően épp az ötvenes évek végén hirtelen megnőtt a szőréből készült rendkívüli luxusgyapjú ismertsége.

A perui kormány végül is betiltotta a vikunyák vadászatát és a bundájukkal való kereskedelmet, a fennmaradt populáció megmentésére pedig rezervátumokat hozott létre. Így már csak az orvvadászok látták el a feketepiacot az értékes gyapjúval.

Bár a tiltások mellett a vikunya-gyapjú iránti érdeklődés is lassan visszaesett, egy olasz divatipari cég, a Loro Piana nem mondott le a különleges anyagról. Egészen odáig jutottak a perui hatóságokkal való tárgyalások során, hogy az embargót részben feloldották, a részben általuk is üzemeltetett rezervátumokban pedig a kilencvenes évek közepén az ősi inka szokásoknak megfelelő kíméletes nyírási módszerekkel gyűjtötték a vikunyák gyapját. A kétezres években még több ruhaipari szereplő tudott belépni a piacra, és fektetett be hasonló vikunya-rezervátumokba Dél-Amerika-szerte.

A BBC videoriportja szerint a modell sikeres, amellett, hogy növekedni kezdett a vikunyák létszáma, sikerült feltámasztani egy ősi inka hagyományt is, sőt az üzlet is új lendületet vett az utóbbi évtizedekben. A hatvanas évekbeli néhány ezres populációról egészen 127 ezerig nőtt az állomány. Egy kilogramm vikunya-gyapjú ára pedig 400 és 600 dollár között mozog, míg a kasmír kilója 75-85 dollár, a hétköznapi gyapjúé pedig 5-6 dollár.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gyapjú kihalás luxus ruhaipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.