Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. május 18. 10:44 Világ

Száraz, forró nyarat jósolnak Európa jelentős részére

Az aszály már most is gondot okoz a gazdálkodók számára az ország legnagyobb részén, és sajnos úgy tűnik, hogy a nyár sem lesz kegyesebb hozzájuk. Az Európai Unió – alapvetően a klímaváltozással foglalkozó – Copernicus szolgálata múlt héten tette közzé a nyári előrejelzését, amely a közösség mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú térségei számára a hosszú távon megszokottnál melegebb és szárazabb időt jósol.

Júliusra például a Copernicus szakemberei több mint 50 százalékos valószínűséggel azt vetítik előre, hogy Spanyol- és Franciaországban, valamint Olaszország jelentős részén melegebb lesz a sokéves átlagnál. Ennél valamivel kisebb (több mint 40 százalékos) eséllyel jósolják azt, hogy az említett területek mellett Közép-Európa jelentős részén – így hazánkban is – elmarad majd a csapadék a szokásos szinttől – derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Ettől még természetesen nem biztos, hogy így is lesz, de a Copernicus időjárási előrejelző modellje a legutóbbi télen meglehetősen pontosan működött, így az ezekkel az adatokkal dolgozó energetikai vállalatok jobban jártak, mint azok, amelyek – más szolgáltatók információi alapján – a szokásosnál hidegebb télre számítottak. A Copernicus rendszere több milliárd adattal dolgozik, amelyek műholdakról, hajókról, repülőgépekről és meteorológiai állomásokról származnak.

Ha ezúttal is igazuk lesz, az nemcsak a növénytermesztők számára rossz hír, hanem minden olyan vállalatnak, amely valamilyen módon a folyók vízhozamától vagy hőmérsékletétől függ. Ilyen például egy sor német iparvállalat, a belvízi hajózási társaságok, a vízienergia-termelők vagy éppen a paksi atomerőmű. Ezeken keresztül a tavaly nyári nyugat-európai hőhullámok euró milliárdokban mérhető veszteségeket okoztak.

A nyaralók és a vízparti idegenforgalomból élők számára ugyanakkor ez az előrejelzés jó hír, a jelek szerint legalább az időjárás nem fogja megakadályozni, hogy a koronavírus-járvány ellenére legyen valami az idei szezonból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyáron néhány fokra, most 90 centire voltunk a paksi erőmű leállításátólNem túl kegyes az idei időjárás a paksi atomerőműhöz. A rekordok viszont még időben rávilágítanak arra, mire kell mindenképp figyelni a bővítésnél.

Világ aszály hőhullám klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.