Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. május 18. 10:44 Világ

Száraz, forró nyarat jósolnak Európa jelentős részére

Az aszály már most is gondot okoz a gazdálkodók számára az ország legnagyobb részén, és sajnos úgy tűnik, hogy a nyár sem lesz kegyesebb hozzájuk. Az Európai Unió – alapvetően a klímaváltozással foglalkozó – Copernicus szolgálata múlt héten tette közzé a nyári előrejelzését, amely a közösség mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú térségei számára a hosszú távon megszokottnál melegebb és szárazabb időt jósol.

Júliusra például a Copernicus szakemberei több mint 50 százalékos valószínűséggel azt vetítik előre, hogy Spanyol- és Franciaországban, valamint Olaszország jelentős részén melegebb lesz a sokéves átlagnál. Ennél valamivel kisebb (több mint 40 százalékos) eséllyel jósolják azt, hogy az említett területek mellett Közép-Európa jelentős részén – így hazánkban is – elmarad majd a csapadék a szokásos szinttől – derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Ettől még természetesen nem biztos, hogy így is lesz, de a Copernicus időjárási előrejelző modellje a legutóbbi télen meglehetősen pontosan működött, így az ezekkel az adatokkal dolgozó energetikai vállalatok jobban jártak, mint azok, amelyek – más szolgáltatók információi alapján – a szokásosnál hidegebb télre számítottak. A Copernicus rendszere több milliárd adattal dolgozik, amelyek műholdakról, hajókról, repülőgépekről és meteorológiai állomásokról származnak.

Ha ezúttal is igazuk lesz, az nemcsak a növénytermesztők számára rossz hír, hanem minden olyan vállalatnak, amely valamilyen módon a folyók vízhozamától vagy hőmérsékletétől függ. Ilyen például egy sor német iparvállalat, a belvízi hajózási társaságok, a vízienergia-termelők vagy éppen a paksi atomerőmű. Ezeken keresztül a tavaly nyári nyugat-európai hőhullámok euró milliárdokban mérhető veszteségeket okoztak.

A nyaralók és a vízparti idegenforgalomból élők számára ugyanakkor ez az előrejelzés jó hír, a jelek szerint legalább az időjárás nem fogja megakadályozni, hogy a koronavírus-járvány ellenére legyen valami az idei szezonból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyáron néhány fokra, most 90 centire voltunk a paksi erőmű leállításátólNem túl kegyes az idei időjárás a paksi atomerőműhöz. A rekordok viszont még időben rávilágítanak arra, mire kell mindenképp figyelni a bővítésnél.

Világ aszály hőhullám klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. május 19. 14:27 Tech, Világ

Négy éven belül betiltanák az új gázkazánok beszerzését Hollandiában

Csak hibrid hőszivattyút lehetne beszerelni fűtéskorszerűsítés vagy új lakás felszerelése esetén. Ezzel a klíma és a hollandok pénztárcája is jobban jár a kormány szerint.

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.