Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. május 18. 10:44 Világ

Száraz, forró nyarat jósolnak Európa jelentős részére

Az aszály már most is gondot okoz a gazdálkodók számára az ország legnagyobb részén, és sajnos úgy tűnik, hogy a nyár sem lesz kegyesebb hozzájuk. Az Európai Unió – alapvetően a klímaváltozással foglalkozó – Copernicus szolgálata múlt héten tette közzé a nyári előrejelzését, amely a közösség mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú térségei számára a hosszú távon megszokottnál melegebb és szárazabb időt jósol.

Júliusra például a Copernicus szakemberei több mint 50 százalékos valószínűséggel azt vetítik előre, hogy Spanyol- és Franciaországban, valamint Olaszország jelentős részén melegebb lesz a sokéves átlagnál. Ennél valamivel kisebb (több mint 40 százalékos) eséllyel jósolják azt, hogy az említett területek mellett Közép-Európa jelentős részén – így hazánkban is – elmarad majd a csapadék a szokásos szinttől – derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Ettől még természetesen nem biztos, hogy így is lesz, de a Copernicus időjárási előrejelző modellje a legutóbbi télen meglehetősen pontosan működött, így az ezekkel az adatokkal dolgozó energetikai vállalatok jobban jártak, mint azok, amelyek – más szolgáltatók információi alapján – a szokásosnál hidegebb télre számítottak. A Copernicus rendszere több milliárd adattal dolgozik, amelyek műholdakról, hajókról, repülőgépekről és meteorológiai állomásokról származnak.

Ha ezúttal is igazuk lesz, az nemcsak a növénytermesztők számára rossz hír, hanem minden olyan vállalatnak, amely valamilyen módon a folyók vízhozamától vagy hőmérsékletétől függ. Ilyen például egy sor német iparvállalat, a belvízi hajózási társaságok, a vízienergia-termelők vagy éppen a paksi atomerőmű. Ezeken keresztül a tavaly nyári nyugat-európai hőhullámok euró milliárdokban mérhető veszteségeket okoztak.

A nyaralók és a vízparti idegenforgalomból élők számára ugyanakkor ez az előrejelzés jó hír, a jelek szerint legalább az időjárás nem fogja megakadályozni, hogy a koronavírus-járvány ellenére legyen valami az idei szezonból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyáron néhány fokra, most 90 centire voltunk a paksi erőmű leállításátólNem túl kegyes az idei időjárás a paksi atomerőműhöz. A rekordok viszont még időben rávilágítanak arra, mire kell mindenképp figyelni a bővítésnél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ aszály hőhullám klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.