Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 31. 11:32 Világ

300 millió tyúk pusztulhat éhen a koronavírus miatt

A legfrissebb összesítés szerint 213-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma Kínában, miközben a fertőzötteké a 9700-at közelíti. Az ország középső részén lévő Hupej tartományban a legrosszabb a helyzet, ott eddig 204-en haltak meg, a fertőzöttek száma pedig meghaladta az 5800-at.

A kínai hatóságok mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy a tartományt elszigeteljék az ország többi részétől, ami – miközben érthető okokból történik – nemcsak sok emberi, hanem állati szenvedést és gazdasági kárt is okot. A Bloomberg cikke szerint a tartomány baromfitartóinak szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a takarmányszállítások leállítása miatt 300 millió tyúkot fenyeget az éhhalál. (Magyarországon az állomány körülbelül 35 millió.) Az állatok etetéséhez napi 1800 tonna kukorica és 1200 tonna szója kellene, és az érdekvédelmi szövetség levele szerint a tartomány legtöbb állattartó telepe hétvégére ki fog fogyni a takarmányból.

A kínai állattartók szövetsége csütörtökön arra kérte a szóba jöhető cégeket, hogy azonnal juttassanak el 18 ezer tonna kukoricát és 12 ezer tonna szóját Hupejbe, de erősen kétséges, hogy erre képesek lesznek-e. A tartomány Kínán belül a hatodik legfontosabb baromfihús-előállítójának számít, és normális esetben innen kerül ki a kínai tojástermelés ötöde.

Persze nem csak az állattartók szenvedik gazdaságilag a körülményeket, a tartomány fontos autóipari központnak is számít, ez az ágazat szintén megbénult a korlátozások miatt. De ott legalább minden további nélkül folytatható lesz a munka, ha egyszer sikerül legyőzni a vírust. A baromfitartóknak azonban nulláról kell majd újraépíteniük az állományt, ha most nem sikerül megmenteni az állatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚszószemüveg az utcán és térddel megnyomott liftgomb, ilyen az élet a járvány gócpontjábanA koronavírus miatt ötmillió ember elhagyta Vuhant, aki pedig ott maradt, leginkább bezárkózik, és csak sürgős esetben megy utcára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csirke csirkehús Kína koronavírus tojás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.