Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 22. 13:27 Világ

Úgy tűnik, a szaúdi koronaherceg személyesen hekkelte meg Jeff Bezos telefonját

Nem más, mint a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán állhat Jeff Bezos telefonjának meghekkelése mögött, és ez arra is magyarázatot adhat, hogy hogyan szivároghattak ki a világ leggazdagabb emberének telefonjáról azok a levelezések, amik végül az Amazon tulajdonosának válásához vezettek – írja a Guardian.

A lap által megismert információk alapján bin Szalmán 2018 május 1-jén WhatsAppon küldhetett egy videót Bezos telefonjára, amiben egy kémprogramot rejtettek el. A vizsgálat szerint “nagyon magas a valószínűsége”, hogy a videó elküldése utáni órákban nagy mennyiségű adathoz fértek hozzá Bezos telefonján – mondták a Guardiannek a nevük elhallgatását kérő források. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan milyen adatokhoz fértek hozzá, és hogy mit csináltak az adatokkal.

A történet elég súlyos következményei lehetnek, annak ellenére, hogy még nem teljesen bizonyított, hogy bin Szalmán hekkelése állt volna a Bezost tavaly kellemetlen helyzetbe hozó adatszivárgás mögött. A szaúdi koronahercegnek ugyanis az elmúlt években az egyik legfontosabb törekvése volt, hogy az országba nyugati befektetőket vonzzon, hogy ezáltal modernizálja az olajra épülő szaúdi gazdaságot. Szaúd-Arábiának végtelen erőforrások állnak rendelkezésére, hogy jó PR-t teremtsen magának a nyugati újságokban, de rendszeresen jönnek a botrányok, amelyek beárnyékolják az ország megítélését (és persze a “botrány” kategórián túlmutató népirtás, ami Jemenben történik).

Bin Szalmán egy rövid időre szalonképtelen lett, amikor kiderült 2018 őszén, hogy személyesen felelős Dzsamál Hasogdzsi, a Washington Post újságírónak meggyilkolásáért. A két dolog akár össze is függhet, hiszen Jeff Bezos nem csak az Amazon, hanem a Washington Post tulajdonosa is. A szaúdiak közismerten elégedetlenek voltak azzal, hogy a Washington Post rendszeresen beszámolt az országban zajló emberi jogi szempontból vállalhatatlan ügyekről.

Érdekes lehet, hogy bin Szalmán videóüzenete után egy amerikai bulvárlapban olyan levelezések és fotók jelentek meg, amelyekből kiderült, hogy Jeff Bezos megcsalta feleségét. Ebből aztán a világ eddigi legköltségesebb válása lett. A szóban forgó bulvárlap, a National Enquirer, illetve a kiadó vállalat, az American Media Inc (AMI) közismertek Trump más botrányaiból, de arról is, hogy szoros üzleti együttműködést folytattak a szaúdiakkal, például egy Szaúd-Arábiát dicsőítő magazint is terjesztettek az amerikai szupermarketekben. (Az AMI állítja, hogy Bezos barátnőjének testvérén keresztül értesültek Bezos házasságon kívüli kapcsolatáról, ugyanakkor a Bezos által felbérelt magánnyomozók biztosak abban, hogy a szaúdiakon keresztül jutott el az információ a laphoz.)

Az adatszivárgás 5 hónappal előzte meg Hasodzsi meggyilkolását, így felmerülhet annak a gyanúja, hogy a szaúdiak olyan információkhoz akartak hozzájutni, amivel kizsarolhatták volna a Washington Post tulajdonosától, hogy tiltsa le az újságban Hasogdzsi Szaúd-Arábiával szemben kritikus cikkeit. Szaúd-Arábia korábban tagadta, hogy bármi köze lenne az adatszivárgáshoz, és Hasodzsi meggyilkolása kapcsán kitartanak a korábbi álláspontjuk szerint, miszerint magánakcióról volt szó, amihez a szaúdi vezetésnek nem volt köze.

Bin Szalmán szerepe a szivárogtatásban azért is jelentős, mert az amerikai elnök, Donald Trump a Fehér Házban nagy befolyással bíró veje, Jared Kushner a hírek szerint gyakran kommunikál a szaúdi koronaherceggel WhatsApp üzenetekben.

Világ adatszivárgás Jeff Bezos Mohamed bin Szalmán Szaúd-Arábia telefon Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 4. 16:12 Vállalat, Világ

Lakókocsi-hajó hibridet kezdett árulni a Tchibo, a németek megőrülnek érte

Két legyet egy csapásra, a karavánhajó egy trélerre felrakva hirtelen sima lakókocsivá változtatható.

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

Azt szeretnék elérni, hogy ne érje meg vele fűteni, mert még mindig sokan ezt teszik.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. augusztus 7. 12:42 Adat

Ezt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

A júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Tóth István János
2020. augusztus 6. 06:29 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második rész

Vajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?