Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 22. 13:27 Világ

Úgy tűnik, a szaúdi koronaherceg személyesen hekkelte meg Jeff Bezos telefonját

Nem más, mint a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán állhat Jeff Bezos telefonjának meghekkelése mögött, és ez arra is magyarázatot adhat, hogy hogyan szivároghattak ki a világ leggazdagabb emberének telefonjáról azok a levelezések, amik végül az Amazon tulajdonosának válásához vezettek – írja a Guardian.

A lap által megismert információk alapján bin Szalmán 2018 május 1-jén WhatsAppon küldhetett egy videót Bezos telefonjára, amiben egy kémprogramot rejtettek el. A vizsgálat szerint “nagyon magas a valószínűsége”, hogy a videó elküldése utáni órákban nagy mennyiségű adathoz fértek hozzá Bezos telefonján – mondták a Guardiannek a nevük elhallgatását kérő források. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan milyen adatokhoz fértek hozzá, és hogy mit csináltak az adatokkal.

A történet elég súlyos következményei lehetnek, annak ellenére, hogy még nem teljesen bizonyított, hogy bin Szalmán hekkelése állt volna a Bezost tavaly kellemetlen helyzetbe hozó adatszivárgás mögött. A szaúdi koronahercegnek ugyanis az elmúlt években az egyik legfontosabb törekvése volt, hogy az országba nyugati befektetőket vonzzon, hogy ezáltal modernizálja az olajra épülő szaúdi gazdaságot. Szaúd-Arábiának végtelen erőforrások állnak rendelkezésére, hogy jó PR-t teremtsen magának a nyugati újságokban, de rendszeresen jönnek a botrányok, amelyek beárnyékolják az ország megítélését (és persze a “botrány” kategórián túlmutató népirtás, ami Jemenben történik).

Bin Szalmán egy rövid időre szalonképtelen lett, amikor kiderült 2018 őszén, hogy személyesen felelős Dzsamál Hasogdzsi, a Washington Post újságírónak meggyilkolásáért. A két dolog akár össze is függhet, hiszen Jeff Bezos nem csak az Amazon, hanem a Washington Post tulajdonosa is. A szaúdiak közismerten elégedetlenek voltak azzal, hogy a Washington Post rendszeresen beszámolt az országban zajló emberi jogi szempontból vállalhatatlan ügyekről.

Érdekes lehet, hogy bin Szalmán videóüzenete után egy amerikai bulvárlapban olyan levelezések és fotók jelentek meg, amelyekből kiderült, hogy Jeff Bezos megcsalta feleségét. Ebből aztán a világ eddigi legköltségesebb válása lett. A szóban forgó bulvárlap, a National Enquirer, illetve a kiadó vállalat, az American Media Inc (AMI) közismertek Trump más botrányaiból, de arról is, hogy szoros üzleti együttműködést folytattak a szaúdiakkal, például egy Szaúd-Arábiát dicsőítő magazint is terjesztettek az amerikai szupermarketekben. (Az AMI állítja, hogy Bezos barátnőjének testvérén keresztül értesültek Bezos házasságon kívüli kapcsolatáról, ugyanakkor a Bezos által felbérelt magánnyomozók biztosak abban, hogy a szaúdiakon keresztül jutott el az információ a laphoz.)

Az adatszivárgás 5 hónappal előzte meg Hasodzsi meggyilkolását, így felmerülhet annak a gyanúja, hogy a szaúdiak olyan információkhoz akartak hozzájutni, amivel kizsarolhatták volna a Washington Post tulajdonosától, hogy tiltsa le az újságban Hasogdzsi Szaúd-Arábiával szemben kritikus cikkeit. Szaúd-Arábia korábban tagadta, hogy bármi köze lenne az adatszivárgáshoz, és Hasodzsi meggyilkolása kapcsán kitartanak a korábbi álláspontjuk szerint, miszerint magánakcióról volt szó, amihez a szaúdi vezetésnek nem volt köze.

Bin Szalmán szerepe a szivárogtatásban azért is jelentős, mert az amerikai elnök, Donald Trump a Fehér Házban nagy befolyással bíró veje, Jared Kushner a hírek szerint gyakran kommunikál a szaúdi koronaherceggel WhatsApp üzenetekben.

Világ adatszivárgás Jeff Bezos Mohamed bin Szalmán Szaúd-Arábia telefon Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. február 17. 15:33 Világ

A tőzsde csak ásít az amerikai elnökválasztás láttán

Pedig talán lenne izgulnivalójuk.

Váczi István
2020. február 14. 14:22 Világ

Tovább késik az amerikai rakétavédelmi bázis Lengyelországban

Már több mint egy éve működnie kellene Lengyelország északi részén az iráni fenyegetést elhárítani hivatott rakétavédelmi bázisnak, úgy tűnik azonban, hogy erre még évekig kell várni.

Hajdu Miklós
2020. február 13. 18:01 Világ

Lassan hiánycikk lesz cukor, ezért még többet vásárol belőle a legnagyobb fogyasztó

Háromévnyi csökkenés után fordulatot vett a cukor ára.

Fontos

Avatar
2020. február 16. 17:24 Közélet

Azért beszélnek megosztó témákról a politikusok, mert csak így figyelünk rájuk

Sok lényeges kérdésről nem tájékozódunk, mert ezek nem elég megosztóak, és ezért a politikusok sem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Ha nem a beszerzést álcázzák felújításnak, akkor egészen szerény összegből is kijöhet a művelet.

Váczi István Stubnya Bence
2020. február 14. 18:08 Vállalat

Nyereséges is lehetett volna a bezárásra ítélt, de a kormány szerint még megmenthető gyár

Az 1200 embert foglalkoztató üzem a méretes veszteség ellenére valójában nem is teljesített olyan rosszul a legutóbbi megismerhető évében.