Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. október 23. 12:03 Világ

Betiltják a prémes állatok tenyésztését Szlovákiában

A szlovák parlament múlt heti döntése nyomán 2021-től tilos lesz állatokat a szőrméjükért tenyészteni az országban, kivéve a már működő farmokat, amelyek 2025-ig kapnak haladékot.

A pozsonyi törvényhozás a Humánny Pokrok (nagyjából emberséges fejlődést jelent) nevű állatvédő szervezet márciusban elkezdett kampányát követően tűzte napirendre a kérdést. A civilszervezet által egy nyércfarmról nyilvánosságra hozott videó és képek nagy felháborodást váltottak ki, több mint 76 ezren írták alá a tiltást támogató online petíciót. A Fur Free Alliance szerint ezzel az ország második legtámogatottabb internetes aláírásgyűjtése lett, a lakosság 1,4 százaléka fejezte ki egyetértését.

A nemzetközi állatvédő ernyőszervezet*amelynek tagja a Humánny Pokrok is adatai szerint az országban nyolc telepen tartanak nyulakat a szőrükért, továbbá egyetlen, akár ötezer állatot befogadni képes nyércfarm található – kizárásos alapon tehát ezen az észak-szlovákiai telepen készülhettek az ominózus felvételek. Ezeken az látszik, hogy a vidramenyétnek is nevezett, a természetben rendkívül mozgékony állatokat kicsi, ürüléktől mocskos ketrecekben tartják, és sokuk testét nyílt sebek borítják.

A 150 fős szlovák parlamentben 107-en szavazták meg a jogszabályváltozást. A Fur Free Alliance szerint Szlovákia a 15. európai ország, ahol tilos lesz állatokat a szőrméjükért tartani. Térségünkben Csehországban, Ausztriában és a délszláv államokban már korábban így döntöttek, Magyarországon és Romániában ugyanakkor továbbra is legális ez a tevékenység.

Olyannyira, hogy ha minden igaz, Komáromban (a magyar oldalon) működik Európa legnagyobb csincsillafarmja, amelynek tulajdonosa egyben a világ legnagyobb termeltetője. (Igaz, az utóbbi években jelentősen visszaesett az árbevétele). Neki és beszállítóinak egyelőre valószínűleg nem kell aggódniuk, ha a Magyar Szőrmeipari Szövetség híreiből indulunk ki, legutóbb 2008-ban merült fel komolyabban a magyarországi tiltás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTámad az antifajizmus, de a kínaiak továbbra is megőrülnek a szőrmebundáértNyugaton már állat-ember egyenlőségben gondolkodnak, de a nyestek és a rókák messze nem menekültek meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ állattartás csincsilla nyérc Szlovákia szőrme szőrmebunda Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.