Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 24. 10:08 Világ

Esküvői fotóst és altatóorvost is képviselőnek választottak Ukrajnában

Teljessé vált a politika átrendeződése Ukrajnában a vasárnapi parlamenti választásokkal, az ország történetében először szerezte meg a többséget egyetlen párt. Volodimir Zelenszkij Nép Szolgája nevű formációjának a színészből lett elnökhöz hasonlóan sikerült elsöpörnie a régi elitet, néha egészen meglepő hátterű képviselőkkel.

Az ukránoknak annyira elegük lett a milliárdosok pártjaiból és embereiből, hogy a jelek szerint bárki másra szívesebben szavaztak. Van köztük például altatóorvos, fitneszklubvezető, valamint egy 29 éves esküvői fotós is, utóbbi Zaporizzsjában a helyi óriásvállalat, a Motor Szics tulajdonosát ütötte el a mandátumtól. A szintén közép-ukrajnai Horishni Plavniban egy 25 éves közalkalmazott győzött le egy több mint 20 éve képviselő nehézipari milliárdost.

Esetenként az ukrán média is bajban van, amikor az új képviselőket kell bemutatni, Oleh Voronkóról például elsőre annyit sikerült megtudni, hogy 45 éves és vállalkozó. Neki nemcsak az oroszbarát párt jelöltjét sikerült legyőznie, hanem egy gazdag mezőgazdasági vállalkozót, akinek egyebek mellett focicsapata is van.

A bukott elnök, Petro Porosenko egyik üzleti partnerét egy újságíró győzte le, a lvivi régió egyik befolyásos üzletembere pedig a legnépszerűbb ukrán rocksztár két hónapja alapított pártjának jelöltjétől szenvedett vereséget.

Ezek az eredmények nemcsak az arcvesztés miatt kellemetlenek a régi elit tagjai számára, hanem azért is, mert elvesztették mentelmi jogukat, amely sokuk számára a képviselőség legnagyobb értéke volt. Igaz, Zelenszkij egyébként is azt ígérte, hogy megszünteti a képviselők mentelmi jogát.

„A választók inkább döntöttek érzelmi alapon, mint észérvek alapján. Sokszor nemhogy a programjukat, de magukat a képviselőjelölteket sem ismerték. Abban bíztak azonban, hogy az új arcok kedvező változásokat indítanak el”

mondta a Bloombergnek egy kijevi elemző.

A parlamenti többség birtokában elvileg most már minden adott ahhoz, hogy az elnök elindítsa átfogó reformjait, fellépjen például az országot a megszületése óta fojtogató, mindent átszövő korrupció ellen. Borzasztóan nehéz dolga lesz ugyanakkor, és nem csak azért, mert a régi elit emberei még mindig sok helyen pozícióban vannak. (Sokan egyébként azt is megkérdőjelezték, hogy maga Zelenszkij független szereplő-e, hiszen az egyik legismertebb oligarcha, Igor Kolomojszkij tévécsatornáján futott be, de az elnök állítja, hogy a milliárdostól függetlenül cselekszik.)

A korábban sem túl acélos ukrán gazdaság megrogyott a Krím orosz megszállása és a keleti területeken a lázadókkal és orosz támogatóikkal vívott harcok következtében. Ezek a konfliktusok azóta sincsenek rendezve, és semmit nem tudni arról, az elnök hogyan váltja valóra ígéretét, miszerint rendezi a kapcsolatokat Oroszországgal.

Az ország nyugati integrációja is nehézkes, egyebek mellett a Magyarországgal fennálló konfliktus miatt. Ennek fő okai a kárpátaljai magyarság nyelvhasználati lehetőségeit korlátozó, Porosenko idején elfogadott új nyelvi és oktatási rendelkezések, és minden bizonnyal nem segít az sem, hogy a választási körzetek átalakítása miatt nem lesz magyar képviselő a kijevi parlamentben.

Mint a fentiekből kiderül, az új képviselők többsége törvényhozói tapasztalat nélkül jutott be a parlamentbe, de a Nép Szolgája szerint ez nem probléma. A párt felkérte a kijevi közgazdasági főiskola tanárait, hogy tartsanak gyorstalpalókat képviselői számára, a kurzus már ezen a hétvégén elkezdődik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkForrnak az indulatok a Batman-hús és az ukrán csirkekirály körülNagyon mérgesek az európai baromfiágazatban az egyik legsikeresebb ukrán cégre. Az ügy nehéz kérdéseket vet fel.

Világ Oroszország petro porosenko Ukrajna választás Volodimir Zelenszkij Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. június 5. 17:03 Vállalat, Világ

Téves párhuzamra hivatkozik a kormány a cégvédelmi törvénynél

Van egy lényeges különbség abban, ahogy az olaszok és a magyarok a járvány miatt kialakult helyzetben védekeznek a külföldi cégek terjeszkedése ellen. Az olasz szabályok átgondoltak.

Torontáli Zoltán
2020. június 5. 12:28 Vállalat, Világ

Fertőtlenítőt és bioetanolt készítenek az eladhatatlan borkészletekből Franciaországban

Az éves francia bortermelés mintegy 4 százalékát kell etanollá vagy alkoholos fertőtlenítővé alakítani.

Stubnya Bence
2020. június 4. 14:39 Világ

Felgyorsította a már egyébként is vergődő olajipar hanyatlását a járvány

A Carbon Tracker elemzése szerint az olajiparban sokkal nagyobb kockázatok vannak, mint amit a pénzpiacok megmutatnak.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. június 5. 06:47 Vállalat

Még év végén is messze lesz a magyar autóipar a tavalyi szinttől

Konfliktusok vannak az iparágban: az autógyártók és a hozzájuk közeli beszállítók ellátási problémákra panaszkodnak, a kisebb cégek pedig arra, hogy nem rendelnek tőlük.

Jandó Zoltán
2020. június 4. 12:31 Vállalat

Összeomlott a ruhakereskedelem, százával rúgták ki az embereket a boltok

A kiskereskedelem egy részében tömegével küldték el március-áprilisban az alkalmazottakat, de a szektor más cégeinél ennél is több embert vettek fel.

Avatar
2020. június 3. 13:49 Közélet

A rendszerváltáshoz mérhető kihívás vár ránk

Sok korábbi válsághoz hasonlították már a mostani helyzetet, idehaza a rendszerváltást követő időszak tanulságait is érdemes felidézni.