Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 10. 17:00 Világ

Piszkos Fred is csettintene, ahogy a hajókkal trükköznek a venezuelaiak

Rejtő Jenő klasszikusában, Az elveszett cirkálóban a csavargókból álló legénység, Piszkos Freddel az élen, úgy kerüli el a lebukást, hogy átfesti a brit haditengerészettől ellopott hadihajó nevét. Nem tudni, mennyi rajongója van Rejtőnek Venezuelában, de részben igen hasonló módszerrel verik át az amerikaiakat.

Igaz, ők nem loptak hajót senkitől, problémáikat az okozza, hogy az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban egymás után vette fel a szankciós listájára azokat a tankereket, amelyek Venezuelából Kubába szállítanak kőolajat. A két ország együttműködésének évtizedes hagyománya van, és nagy vonalakban abból áll, hogy Venezuela olajat visz az energiahordozókban szegény Kubába, amely ezt orvosok, tanárok és katonai tanácsadók kiküldésével viszonozza.

Főként az utóbbiak jelentenek szálkát az amerikai vezetés szemében, úgy látják ugyanis, hogy legalábbis részben a kubai hírszerzési és rendfenntartó tisztek szakértelme, segítsége tartja még a víz felett az országot teljes gazdasági-szociális összeomlásba kormányzó Maduro-rezsimet. Amelynek megbuktatását minden békés eszközzel igyekszik elérni, különösen azóta, hogy az amerikai kormány Juan Guadiót ismerte el Venezuela törvényes vezetőjének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyszer már elszálltak a hiperinflációval, most ismét beindították a bankópréstJanuár végén egyetlen hét alatt 31 százalékkal nőtt a pénzmennyiség Venezuelában a központi bank adatai szerint, miután a kormány pánikszerű költekezésbe kezdett.

Ennek érdekében az Egyesült Államok igyekszik megakadályozni Kuba és Venezuela további együttműködését, ennek jegyében szankcionálja egymás után a venezuelai tankereket. A Bloomberg saját adatgyűjtése alapján azonban azt írja, hogy ez nagyon nem zavarja őket.

A korábban Ocean Elegance névre hallgató hajó már Oceano néven teljesít szolgálatot, míg az S-Trottert Tropic Sea-re keresztelték át. A Nedas nevű tanker tavasszal úgy tette meg a Venezuela-Kuba utat, hogy kikapcsolta a műholdas jeladóját – ami tilos lenne –, majd hazatérve felvette az Esperanza nevet. Csak ez az egy hajó idén 2 millió hordó kőolajat vitt Kubába.

Ebből látszik, hogy masszív haditengerészeti felvonulás nélkül – amire az amerikaiak nem szánták rá magukat, ráadásul a jogalapja is ingatag lenne – igen nehéz lesz megállítani a venezuelai olaj Kubába áramlását. A világban 4500 tanker teljesít szolgálatot, de a venezuelai olajtársaság más típusú hajókat is használ olajtermékek szállítására, ami tovább bonyolítja a képet.

Igaz, a venezuelai kitermelés folyamatos hanyatlása idővel akár magától is megoldhatja a kérdést. Tíz évvel ezelőtt még napi 103 ezer hordó venezuelai kőolajat kapott Kuba, az idei első félévben viszont már alig több mint 35 ezret. De ebből is látszik, hogy milyen fontos a kubai kapcsolat Maduro számára, hiszen a hazai ellátási gondok ellenére is mindent megtesz a venezuelai kormány a kapcsolat fenntartása érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHetven fillér a benzin, kár, hogy már alig van belőleA világ legnagyobb olajtartalékán ülő Venezuela eljutott oda, hogy már üzemanyagból sem képes elegendőt előállítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai szankciók egyesült államok kőolaj tankerek Venezuela Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.