Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. január 20. 07:29 Közélet, Pénz

Az államcsőd után már az olajjal is trükközhetnek Venezuelában

Hatalmasat zuhant az enélkül is komoly pénzügyi gondokkal küzdő Venezuela olajkitermelése decemberben. A dél-amerikai államban – saját bevallásuk szerint – az év utolsó hónapjában a novemberinél napi 216 ezer hordóval kevesebb kőolajt hoztak felszínre, ami egész döbbenetes mértékű visszaesés. Tulajdonképpen egyik pillanatról a másikra nyolcadával csökkent a kitermelés. Csak decemberben közel akkora volt a hanyatlás, mint a 2012 és 2015 közötti három évben.

A venezuelai olajkitermelés – döntően az olajmezők kimerülése miatt – hosszú évek óta érezhetően apad, 2016-ban pedig már látványosan esett. Tavaly az év nagy részében úgy tűnt, hogy sikerül normalizálni a helyzetet: bár a kitermelés csökkent, a havi jellemzően néhány tized százalékos csökkenés kifejezetten pozitív fejleménynek tűnt azt követően, hogy 2016-ban tizedével esett a kitermelés.

 


Aztán jött az utolsó negyedév, és összeomlott minden. A decemberi napi 1,62 millió hordós átlag a szeptemberi szintnél hatodával, a tavaly év véginél több mint negyedével kevesebb, a 2015-östől pedig egymillió hordóval marad el. A különbség értéke a jelenlegi árak mellett nagyjából 68-70 millió dollár, azaz naponta ekkora bevételtől esik el az ország.

Persze ez csak akkor igaz, ha hinni lehet a venezuelaiak által közölt számoknak.

Az ország termelésének összeomlását az elmúlt napokban két elemzés is megállapította. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteki jelentésében külön kiemelte a venezuelai olajkínálat beszakadását, Fatih Birol, a szervezet igazgatója pedig korábban arról beszélt, hogy ez a történelem legnagyobb, nem tervezett termeléscsökkenése. Bár az OPEC csütörtökön közzétett havi beszámolójában nem foglalkozott ennyire részletesen a jelenséggel, de ebben is megerősítették: Venezuelában komoly gondok vannak.

Az mégsem olyan egyértelmű, hogy mennyire komoly a helyzet. Az OPEC jelentésében ugyanis mindig két adatsort szerepel a kitermelésről. Az egyik saját bevalláson alapszik, míg a másik egy becslés másodlagos források alapján. A két szám között pedig ezúttal hatalmas különbség volt. Míg a venezuelaiak által szolgáltatott adatokból a már említett 216 ezer hordós visszaesést adódik, addig a piaci konszenzus ennél sokkal kisebb (bár még így is igen nagy) 82 ezer hordós hanyatlást mutat.

Ez egyébként nem először fordul elő, már októberben és novemberben is jelentős volt az eltérés. Korábban ugyanakkor többször épp ellentétes előjelű volt a különbség. Magyarul elképzelhető, hogy a venezuelaiak valamilyen megfontolásból eddig adtak le a valósnál magasabb számokat, és most csak korrigálnak. De az sem kizárt, hogy túlkorrigálnak, vagy hogy most adnak kamuadatokat.

A Bloomberg elemzésében például felhívta a figyelmet arra, hogy novemberben – nagyjából akkor, amikor egy drogbáróra bízták az államadósság kezelését – váltás volt az olajminiszteri székben, illetve az állami olajvállalat élén is. Azóta mindkét pozíciót Manuel Quevedo, a hadsereg vezérőrnagya tölti be. Neki pedig érdekében állhat a valósnál rosszabb képet festeni az ország olajiparának aktuális helyzetéről, hiszen így a későbbiekben a cég és a szektor megmentőjeként adhatja el magát. Quevedo múlt vasárnap nyilatkozott is egy helyi tévécsatornának. Azt mondta: a kitermelés egészen 1,5 millió hordóig zuhant be, de mostanra sikerült 1,9 millióig visszatornázni.

A teljes adatkáosz ellenére egyvalami biztos: a venezuelai kitermelés csökken. Mindez azért jelent problémát, mert az ország tulajdonképpen csődben van, és az olajipar gyengélkedése még tovább rontja a helyzetét. Ráadásul hiába Quevedo győzelmi jelentése, a piacon azzal számolnak, hogy Venezuelában idén még a tavalyinál is kevesebb olajat hoznak majd felszínre.

 

Az ottani kiesést lesz, ki pótolja a környéken, az IEA jelentése szerint ugyanis jövőre épp az amerikai kontinensen (Brazíliában, Mexikóban, Kanadában és az Egyesült Államokban) nőhet legnagyobb mértékben a kitermelés. Az abszolút nyertes az USA lesz, esetükben még a korábbi előrejelzést is masszívan felfelé módosította az ügynökség. Most azzal számolnak, hogy 2018-ban napi 1,35 millió hordóval több olajat hoznak majd felszínre az Egyesült Államokban, mint tavaly. Ez a teljes venezuelai termelés 80 százaléka.

A megugrással egyébként az USA megelőzi Szaúd-Arábiát illetve Oroszországot is, és a világ legnagyobb kőolaj-kitermelőjévé válik. Mindez annak fényében nem meglepő, hogy az elmúlt időszak áremelkedését épp az okozta, hogy az OPEC és az oroszok visszafogták termelésüket. A helyükre pedig berobbantak a új technológiával dolgozó amerikai cégek.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz kőolaj olajpiac OPEC Venezuela Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.