Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. november 3. 11:36 Világ

Drogbáróra bízta 150 milliárd dolláros államadósságát Venezuela

Bár hivatalosan még nincs államcsőd, gyakorlatilag megkezdte az erre való felkészülését Venezuela. A hosszú évek óta komoly gazdasági gondokkal küzdő ország elnöke, Nicolas Maduro csütörtökön bejelentette: az aznap lejáró 1,1 milliárd dolláros tartozását még kifizeti az állam (egészen pontosan a tulajdonában lévő olajipari vállalat, a PDVSA), ezt követően azonban átrendezik az adósságukat. Magyarul a hitelezők valószínűleg később, és csak kevesebb pénzt kapnak vissza, mint ami járna nekik.

A döntés nem meglepő, a kivitelezése azonban több okból sem lesz egyszerű. Egyrészt hatalmas összegről van szó: a Bloomberg szerint Venezuela 143 milliárd dollárral tartozik külföldi hitelezőknek (a Wall Street Journal korábban 100 és 150 milliárd közötti adósságról írt), amivel szemben kevesebb, mint 10 milliárd dollárnyi devizatartalék áll.

Ráadásul a diktatórikus kormányzás miatt az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az országgal szemben. Ezek értelmében pedig amerikaiak nem vehetnek venezuelai kötvényeket, így nem is tárgyalhatnak az adósság átstrukturálásáról. A tiltás egyébként a kötvénytulajdonosoknak sem jó, hiszen lényegében ellehetetleníti, hogy hozzájussanak a pénzükhöz.

A két ország kapcsolatán valószínűleg az sem javít, hogy Maduro az elnökhelyettest, Tareck El Aissamira bízta az adósság átstrukturálásának kivitelezését. Aissami azonban az USA-ban feketelistára került, miután szerintük a politikus egy droghálózatot üzemeltet, amely tonnaszámra szállította a kokaint a Venezuelából, Mexikón keresztül az Egyesült Államokba.

Bár Venezuelában az elmúlt öt évben lett igazán látványos a válság, a gazdaság mélyrepülése ennél jóval korábban kezdődött. A mostani elnök elődje Hugo Chavez még 2002-ben egy puccs leverését követően vette kezébe a helyi pénzpiac irányítását. Központilag rögzítette a dollár és a helyi pénz, a bolívar árfolyamát, és meghatározta, hogy előbbiből mennyit tarthat magánál a lakosság illetve a cégek. Persze a külföldi befektetőket, illetve a piacot pont nem érdekelte, hogy Chavez szerint hány bolívart ér egy dollár, ezért az elnök által rögzített mesterséges, és a tényleges (de Venezuelában feketepiaci) árfolyam teljesen elszakadt egymástól.

Az elnök nem a legjobb módját választotta az idővel fenntarthatatlanná vált helyzet kezelésének: az általa megálmodott árfolyamon bolívarért dollárkötvényeket adott el a lakosságnak, akik ezt természetesen továbbadták külföldre. Így az ország külső adósságállománya hatalmasra duzzadt. Mindezt ráadásul akkor sikerült elérni az alapvetően olajiparára építő országban, amikor az olaj ára az egekben volt, így az államnak hatalmas bevételt hozott az export.

 

Innentől kezdve pedig egyértelmű volt, hogy ha egyszer változik a helyzet az olajpiacon, Venezuela gazdasága sem áll meg a talpán. Így is lett, amikor 2015-re összeomlott az olajpiac, a kivitelből származó bevételek visszaesése válságba taszította az országot. A GDP ötödik éve csökken, tavaly például több mint hatodával zsugorodott a gazdaság. Mindeközben hiperinfláció van, az árak csak az idén 800 százalékkal emelkedtek jövőre pedig ennél is nagyobb mértékben fognak. Az országban lényegében nincs étel, a lakosság éhezik, és több mint százan haltak eddig meg a kormány ellenes tüntetésekben is. Részben utóbbi miatt léptek életbe a teljes patthelyzethez vezető amerikai szankciók is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ államadósság államcsőd Venezuela Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.