Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 6. 13:08 Világ

Egyszer már elszálltak a hiperinflációval, most ismét beindították a bankóprést

Január végén egyetlen hét alatt 31 százalékkal nőtt a pénzmennyiség Venezuelában a központi bank adatai szerint. Ez a leggyorsabb ütem 1997 óta, és arra utal, hogy az ellenzéki fellépés és a nemzetközi reakciók miatt a kormány pánikszerű költekezésbe kezdett.

Az más kérdés, hogy ennek mennyi értelme van, hiszen a pénznyomtatás és az ennek nyomán elszabadult hiperinfláció alaposan hozzájárult az ország jelenlegi nyomorult helyzetéhez – emlékeztet a Bloomberg. Ez odáig fokozódott, hogy a pénz szinte értéktelenné vált Venezuelában, a boltokban mérlegen mérték le a bankókötegeket, de volt, hogy konfettiként használták a papírpénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTegnap még két és fél kiló bankjeggyel lehetett egy guriga WC-papírt venni VenezuelábanAkkora a hiperinfláció, hogy már nem számolják, hanem mérik a pénzt. De azért minden próbálkozás dacára messze vannak még a híres magyar hiperinflációtól.

Tavaly augusztusban öt nullát levágtak a bolivárról, ami ugyan a gazdasági helyzeten nem sokat javított, de legalább a bevásárlást könnyebbé tette – már amennyiben sikerül olyan boltot találni, amelyben van áru. A venezuelai gazdaság ugyanis a teljesen elhibázott gazdaságpolitika miatt az utóbbi pár évben lényegében összeomlott, a lakosság jelentős része éhezik, több millióan pedig a szomszédos országokba menekültek.

Nicolas Maduro elnök az utóbbi években a demokratikus díszletek megtartásával lényegében diktatúrát épített ki, az ellenzéket félkatonai eszközökkel elnyomva. Ehhez képest meglepően összezavarta a viszonyokat, hogy Juan Guaido ellenzéki politikus januárban az ország ideiglenes vezetőjének kiáltotta ki magát. A fejlett országok kormányainak többsége azóta el is ismerte őt.

Maduro a hétvégén előre hozott választásokra tett javaslatot. Ennek persze csak akkor lenne értelme, ha nem csalják el. Bár az elnök is viszonylag nagy tömeget tudott megmozgatni a hétvégén, hatalmát már leginkább annak köszönheti, hogy a vezérkar nagy része továbbra is támogatja. Nem véletlenül, a Bloomberg összeállítása szerint ugyanis rendkívül jövedelmező üzleti lehetőségeket biztosított a tábornokok számára az elnök, egyebek mellett a kábítószer-kereskedelemben. Maduro bukásával ezeket elveszítenék, és jó eséllyel a felelősségre vonástól is tartaniuk kellene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHetven fillér a benzin, kár, hogy már alig van belőleA világ legnagyobb olajtartalékán ülő Venezuela eljutott oda, hogy már üzemanyagból sem képes elegendőt előállítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hiperinfláció Nicolas Maduro pénznyomtatás Venezuela Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.