Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 13. 11:38 Világ

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

Felélénkült az érdeklődés a valaha a világ egyik legnagyobb arany- és rézbányájának számító, de 1989 óta nem működő lelőhely iránt, amely Bougainville szigetén található. Eközben a jelenleg Pápua Új-Guineához tartozó sziget a függetlenségről döntő népszavazásra készül. A tét hatalmas, a kibányászható arany és réz együttes értéke ugyanis a jelenlegi piaci árakon 58 milliárd dollár (16,2 ezer milliárd forint, a magyar GDP 40 százaléka). Körülbelül 56-44 százalékos az értékbeli megoszlása a réz javára, mennyiségben 19,3 millió uncia aranyról és 5,3 millió tonna rézről van szó.

A Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigeten 1972-től kezdve nagy mennyiségben termelték ki az aranyat és a rezet, de a helyiekben erős ellenszenvet keltett a külszíni fejtéssel járó természetpusztítás, a vendégmunkások beáramlása és az, hogy a bánya hasznának nagy részét elvonta a pápua kormány. A kezdeti szórványos összecsapások polgárháborúvá fajultak, amelyben 15-20 ezer ember vesztette életét.

A harcok miatt a bánya is bezárt 1989-ben, és azóta sem nyitott újra.

Ettől függetlenül a korábbi üzemeltető cég, a sydney-i tőzsdén jegyzett Bougainville Copper Ltd. (BCL) nem mondott le arról a jogáról, hogy valamikor újranyissa a bányát, ez azonban most veszélybe került. A 2001 óta autonóm sziget kormánya ugyanis úgy változtatná meg a helyi szabályokat, hogy a bányászati jogok egy másik céget illessenek meg – írja a Bloomberg a BCL tőzsdei közzétételére hivatkozva.

A sziget kormánya tavaly januárban elutasította a BCL ideiglenes feltárási kérelmének meghosszabbítását. Arra hivatkozott, hogy a vállalat korábbi tevékenysége vezetett a zavargásokhoz, így ha visszatérne a területre, az veszélyeztetné a békét a függetlenségi népszavazás előtt. Erre a tervek szerint akár már az idén sor kerülhet, és ha az igenek győznek, Bougainville lesz a világ legújabb független országa.

A BCL ezt természetesen nem hagyja annyiban, ragaszkodik a tulajdonjogához. A konfliktus olyan szempontból érdekes, hogy a cégben az autonóm területnek is van 36,45 százalékos részesedése, a pápua kormány ugyanekkora részvénycsomagja mellett. A helyzetbe hozni tervezett cég tulajdonosi szerkezete egy ponton túl pedig meglehetősen átláthatatlan.

A BCL szerint a bánya újranyitásához hét-nyolc év és öt-hat milliárd dolláros befektetés kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGazdag aranylelőhelyet találtak, 90 kilós aranyröggelEgy nyugat-ausztráliai bányában négy nap alatt 3 milliárd forint értékű aranyat hoztak a felszínre egy mindössze körülbelül háromszor három méteres területről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ aranybánya Bougainville függetlenség népszavazás Pápua Új-Guinea Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.