Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 10. 09:19 Világ

Gazdag aranylelőhelyet találtak, 90 kilós aranyröggel

Egy nyugat-ausztráliai bányában mindössze négy nap alatt legalább 15 millió ausztrál dollár (3 milliárd forint) értékű aranyat hoztak a felszínre. Az eset azért számít rendkívülinek, mert ez a mennyiség egy mindössze háromszor három méteres területről került elő, mintegy 500 méteres mélységben.

A legnagyobb aranytartalmú kőzetdarab 90 kilót nyom, és három ember kellett, hogy feltegyék egy teherautóra – írja az ABC News, amelynek tudósításában jó pár képen láthatók az óriási aranyrögök. Ezek közül a legnagyobb körülbelül 2300 uncia aranyat tartalmaz, ami az arany jelenlegi világpiaci ára alapján 3,8 millió ausztrál dollárt ér.

A bánya kanadai üzemeltetője, az RNC Minerals ugyanakkor azt tervezi, hogy az arany és a kőzet szétválasztása helyett árverésre bocsátja a legnagyobb darabokat, mert ezekért ritkaságuk miatt 20-50 százalékkal többet adnak az észak-amerikai gyűjtők. A 90 kilóson kívül van egy 60 kilós és jó pár kisebb, de még így is nagynak számító aranyrög.

Az eset egyik érdekessége, hogy a Perth-től 630 kilométerre keletre lévő bányát el akarja adni a kanadai cég, mert nincs elég tőkéje a további kiaknázásához. Ettől a szándékától pedig nem térítette el a mostani felfedezés.

A bányát egyébként eredetileg a nikkel miatt nyitották meg még a 70-es években, az arany csak járulékos hasznot hajtott. A környéken az utóbbi években jó pár bányát bezártak, a bányászok abban reménykednek, hogy a mostani felfedezés segít megőrizni a munkahelyüket.

Világ aranybánya aranyrög Ausztrália Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2018. november 20. 11:26 Világ

Van, ahol akasztással kezelik a devizaválságot

Kivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Váczi István
2018. november 20. 10:04 Világ

Váratlan helyről kapott igazolást Trump kereskedelmi háborúja

Okosan válogatták össze a megvámolt kínai termékeket az amerikaiak egy európai tanulmány szerint, így a számla közel háromnegyedét Kína állja. Az amerikai kereskedelmi deficit is csökkenhet.

Kasnyik Márton
2018. november 19. 13:45 Világ

Az olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncot

A földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.