Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 21. 16:51 Világ

Súlyos betegségekkel szemben leszünk védtelenek, ha eltűnnek a jó baktériumok

Ha az emberiséget fenyegető egészségügyi veszélyekről hallunk, általában egy potenciális járványról van szó, vagy arról, hogy az antibiotikumok a túlzott használatuk miatt egyre kevésbé hatásosak a baktériumok ellen. Az utóbbit általában veszélyként írják le, pedig az emberekben ezer milliárd számra vannak olyan baktériumok, valamint gombák és vírusok, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ezek a mikroorganizmusok sokféle szerepet töltenek be az emésztés segítésétől az immunrendszer formában tartásáig.

Tudósok most arra figyelmeztetnek, hogy ezeknek a mikroorganizmusoknak a sokfélesége erősen visszaesőben van a nyugati életmódot folytató társadalmakban. Ebben olyan tényezők játszanak szerepet, mint a már említett túlzott antibiotikum-használat és a magas fokon feldolgozott élelmiszerek fogyasztása.

Az amerikai Rutgers Egyetem kutatói szerint az utóbbi 50-70 évben drámaian csökkent az emberi mikroorganizmusok változatossága az egymást követő generációkban. Maria Gloria Dominguez-Bello, az egyetem biokémiai és mikrobiológiai tanszékének professzora szerint 

ez valószínűleg szerepet játszik az asztma, a gluténérzékenység, az 1-es típusú cukorbetegség és az autizmus járványszerű terjedésében.

A Bloombergnek nyilatkozó szakember szerint ez a folyamat megállítható, de ehhez létre kell hozni a mikroorganizmusok olyan tárházát, mint a vetőmagoknál. „Vetőmagbankok” a világ sok országában léteznek, de a Norvégiához tartozó Spitzbergákon van a világ legnagyobbja, ahol több millió mintát őriznek biztonságos körülmények között.

A mikroorganizmusokat olyan helyeken érdemes begyűjteni, ahol nem használnak korszerű gyógyszereket. A Science magazin egy 2015-ös cikke szerint az antibiotikumot egyáltalán nem alkalmazó dél-amerikai őslakos közösségek tagjainak gyomrában kétszer többféle hasznos mikroorganizmus található, mint az Egyesült Államokban élő, egyébként egészséges emberekében.

Egy ilyen tároló például háborúk vagy járványok után lenne hasznos, a túlélők szervezetét meg lehetne erősíteni az onnan származó, közben persze felszaporítandó mikroorganizmusokkal. A Rutgers Egyetem szerint, ha hagyjuk elveszni a bennünk élő biológiai sokféleséget, azzal olyan veszélybe sodorjuk az emberiséget, mint amekkorát az éghajlatváltozás jelent.

A szakemberek úgy becsülik, hogy a „mikroorganizmus-bank” elindítása az első évben 3 millió dollárba (mintegy 835 millió forint) kerülne. A mintákat folyékony nitrogénnel töltött tartályokban tárolják majd a tervek szerint.

Világ allergia asztma autizmus baktériumok betegségek cukorbetegség gombák vírusok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. július 19. 11:42 Világ

Kétségbeesett a fehér gallérosokat védő ügyvédi iroda, mert a Trump-kormányzat nem üldözi a nagy szabályszegéseket

90 százalékkal visszaestek a vállalati pénzbírságok. Az ügyvédek aggódnak, hogy munka nélkül maradnak.

Avatar
2019. július 18. 13:33 Világ

Finnország nem tartja problémásnak, hogy a pár hónapja szénné bírságolt BMW szponzorálja az uniós elnökségét

Finnország soros uniós elnökségét a pár hónapja az Európai Bizottság által megbírságolt BMW támogatja. A finnek szerint ebben nincs semmi kivetnivaló, bár az is igaz, hogy ők még visszafogottak az elnökséget korábban betöltő tagországok szponzorációs gyakorlatához képest.

Avatar
2019. július 17. 16:39 Világ

Van-e lengyel gazdasági csoda?

Az utóbbi időben elterjedt nézet, hogy Lengyelország csinálta jól a gazdaságpolitikát az utóbbi évtizedben. Elértek vele bármit?

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 19. 16:07 Közélet

Júliusra elfogyott a kormányplakátokra szánt 20 milliárd, de jut még rá pénz

Hetvenmilliárd ment el a korábban kék hátterű, később Soros György arcképével díszített, mostanában pedig mémmé vált stockfotókat használó kampányokra.

Bucsky Péter
2019. július 19. 06:45 Közélet

2 milliárdos autópályalehajtót kap Mészáros Lőrinc ásványvizének palackozóüzeme

Mészáros Lőrinc barátja építi, az engedélyeket rohamtempóban adták meg.

Jandó Zoltán Kasnyik Márton
2019. július 17. 06:51 Közélet

Andy Vajna örököse Vajna Tímea a hivatalos iratok szerint

Egy dokumentumból kiderül, hogy Vajnáné a januárban meghalt filmproducer és kaszinómogul egyszemélyes örököse, vagyonának haszonélvezője. Már csak az a kérdés, hogy kiürítették-e a vagyonkezelőt alóla.