Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 21. 16:51 Világ

Súlyos betegségekkel szemben leszünk védtelenek, ha eltűnnek a jó baktériumok

Ha az emberiséget fenyegető egészségügyi veszélyekről hallunk, általában egy potenciális járványról van szó, vagy arról, hogy az antibiotikumok a túlzott használatuk miatt egyre kevésbé hatásosak a baktériumok ellen. Az utóbbit általában veszélyként írják le, pedig az emberekben ezer milliárd számra vannak olyan baktériumok, valamint gombák és vírusok, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ezek a mikroorganizmusok sokféle szerepet töltenek be az emésztés segítésétől az immunrendszer formában tartásáig.

Tudósok most arra figyelmeztetnek, hogy ezeknek a mikroorganizmusoknak a sokfélesége erősen visszaesőben van a nyugati életmódot folytató társadalmakban. Ebben olyan tényezők játszanak szerepet, mint a már említett túlzott antibiotikum-használat és a magas fokon feldolgozott élelmiszerek fogyasztása.

Az amerikai Rutgers Egyetem kutatói szerint az utóbbi 50-70 évben drámaian csökkent az emberi mikroorganizmusok változatossága az egymást követő generációkban. Maria Gloria Dominguez-Bello, az egyetem biokémiai és mikrobiológiai tanszékének professzora szerint 

ez valószínűleg szerepet játszik az asztma, a gluténérzékenység, az 1-es típusú cukorbetegség és az autizmus járványszerű terjedésében.

A Bloombergnek nyilatkozó szakember szerint ez a folyamat megállítható, de ehhez létre kell hozni a mikroorganizmusok olyan tárházát, mint a vetőmagoknál. „Vetőmagbankok” a világ sok országában léteznek, de a Norvégiához tartozó Spitzbergákon van a világ legnagyobbja, ahol több millió mintát őriznek biztonságos körülmények között.

A mikroorganizmusokat olyan helyeken érdemes begyűjteni, ahol nem használnak korszerű gyógyszereket. A Science magazin egy 2015-ös cikke szerint az antibiotikumot egyáltalán nem alkalmazó dél-amerikai őslakos közösségek tagjainak gyomrában kétszer többféle hasznos mikroorganizmus található, mint az Egyesült Államokban élő, egyébként egészséges emberekében.

Egy ilyen tároló például háborúk vagy járványok után lenne hasznos, a túlélők szervezetét meg lehetne erősíteni az onnan származó, közben persze felszaporítandó mikroorganizmusokkal. A Rutgers Egyetem szerint, ha hagyjuk elveszni a bennünk élő biológiai sokféleséget, azzal olyan veszélybe sodorjuk az emberiséget, mint amekkorát az éghajlatváltozás jelent.

A szakemberek úgy becsülik, hogy a „mikroorganizmus-bank” elindítása az első évben 3 millió dollárba (mintegy 835 millió forint) kerülne. A mintákat folyékony nitrogénnel töltött tartályokban tárolják majd a tervek szerint.

Világ allergia asztma autizmus baktériumok betegségek cukorbetegség gombák vírusok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2018. november 20. 11:26 Világ

Van, ahol akasztással kezelik a devizaválságot

Kivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Váczi István
2018. november 20. 10:04 Világ

Váratlan helyről kapott igazolást Trump kereskedelmi háborúja

Okosan válogatták össze a megvámolt kínai termékeket az amerikaiak egy európai tanulmány szerint, így a számla közel háromnegyedét Kína állja. Az amerikai kereskedelmi deficit is csökkenhet.

Kasnyik Márton
2018. november 19. 13:45 Világ

Az olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncot

A földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.