Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. szeptember 12. 15:32 Világ

Miért gyakorolnak világháborúra a nagyhatalmak hadseregei?

A hidegháború alatt sem volt olyan nagy hadgyakorlat, mint amibe most kezdett bele Oroszország; egészen a második világháborúig kell visszamenni, hogy egy ennél több katonát és harci járművet megmozgató csapatmozgatást találjunk. A tegnap kezdődött Vosztok 2018-on az orosz bejelentések szerint 300 ezer katona, 36 ezer tank és egyéb páncélozott harcjármű, rengeteg repülő és hadihajó vonul fel a Távol-Keleten.

A gyakorlatokhoz Mongólia mellett Kína is csatlakozik, utóbbi vezetőjével éppen ma találkozik Vlagyimir Putyin elnök egy vlagyivosztoki fórumon. Az orosz közlemények szövetséges országként hivatkoznak Kínára, és elemzők szerint az egésszel azt az üzenetet szeretnék küldeni a külvilág felé, hogy készek haderejüket akár globálisan is mozgósítani. Putyin szóvivője az Egyesült Államok kiszámíthatatlan és fenyegető külpolitikájára is hivatkozott. Ez arra utal, hogy nem csak azért hívták meg a felemelkedő nagyhatalmat, mert különben az fenyegetésként értékelhette volna a hadgyakorlatot. Kína egyre erősebb, de éles helyzetben ki nem próbált hadereje szempontjából a tapasztalatszerzés miatt lehet fontos a részvétel. (Érdemes megfigyelni, hogy külpolitikájában Kína egyre inkább maga mögött hagyja azt az óvatosságot, ami az utóbbi évtizedekre jellemző volt).

Eközben a NATO sem szeretne lemaradni, az észak-atlanti szövetség szintén óriási hadgyakorlatra készül Norvégiában, ami az egyik Oroszországgal határos tagállam. Ezen a hosszú ideje tervezett katonai gyakorlaton 40 ezer ember vesz majd rész 29 országból (köztük a nem NATO-tag Svédországból és a Finnországból), és a NATO új, 48 óra alatt mozgósítható, német vezetésű “dárdahegy” haderejének főpróbája lesz. Fő célja, hogy javítsa a régióban állomásozó NATO-erők készültségi szintjét, amely jelentések szerinti tragikus.

Stabilitás vs. a rend felborulása

A hadgyakorlatoknak nem csak negatív értelmezése van. Ha egy-egy katonai szövetség javítja a haderejének színvonalát, azzal elrettentheti a többi országot a kiszámíthatatlan húzásoktól. Ez elvileg – akárcsak a hidegháború óta fennálló nukleáris elrettentés – erősítheti  is a nemzetközi rendet, például kétszer is meggondolja egy nagyhatalom, hogy katonailag beavatkozzon egy másik országban.

Ugyanakkor hadgyakorlatokból körvonalazódó kínai-orosz szövetségnek és az erre adott nyugati válasznak van egy fokkal aggasztóbb értelmezése is. A kilencvenes években kezdődött amerikai hegemónia a nemzetközi rendben már a kétezres évek óta hanyatlóban van,  Trump elnök megválasztása és Kína további erősödése miatt azonban a jelek szerint felgyorsult. Ezt több folyamat is erősíti, legyen szó a vámháborúról vagy a pénzügyi rendszerek blokkosodásáról, a hibrid beavatkozásokról és a rájuk válaszként adott szankciókról, illetve az amerikai külpolitika ellentmondásairól, ami Trump elnök szövetséges-ellenessége és az amerikai apparátus folytonossága között feszül. Ez utóbbi hatalmi vákuumot okozhat, amit Kína és Oroszország kihasználhat.

Amikor gazdasági és katonai szövetségek blokkokba szerveződnek, majd egyre nagyobb hadgyakorlatokat tartanak, az semmiképpen nem jó jel, ilyesmi történt a múlt század harmincas éveiben is – igaz, sok különbség van az akkori és a mostani helyzet között. Robert Kagan neokonzervatív gondolkodó arról írt hétvégén a Wall Street Journalban, hogy ha nincsen egy hegemón hatalom, amelyik vállalná, hogy erővel fenntart egy úgy-ahogy szabályalapú nemzetközi rendet, akkor az szükségszerűen összeomlik. Az ilyesmit a múltban gyakran követték véres események.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsabban megroppanhat a dolláralapú világrend, mint sokan gondolnákAmerika világhatalmi szerepének fontos pillére a dollár hegemóniája a világ pénzügyi rendszerében, de egyre több ország szeretne ettől megszabadulni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadgyakorlat hadsereg Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.