Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 6. 13:55 Világ

Műanyagháló helyett összeragasztja söreit a Carlsberg

A Carlsberg műanyagháló helyett ezentúl ragasztóval rögzíti majd össze a hatos kiszerelésű dobozos söreit, hogy ezzel is törekedjen a környezet megóvására – jelentette be a cég.

Egy rágógumihoz hasonló anyag fogja ezentúl összetartani a dobozokat, amit 40 ezer féle különböző ragasztóból választottak ki. Az új csomagolás az Egyesült Királyságban és Norvégiában már ebben a hónapban megjelenik a polcokon, de a következő években a többi országba is elérkezik az újítás.

Jobbra lent akcióban látható a ragasztó.

A dán sörvállalat becslése szerint évente 1200 tonna műanyagot spórolnak majd meg az újítással, ami 60 millió nejlonzacskónak felel meg. A Carlsberg nem gyakorol jogokat a speciális ragasztó felett és reméli, hogy a többi sörgyártó is követi majd a példáját.

Cees ’t Hart vezérigazgató bízik benne, hogy a leginkább környezetbarát sörgyárrá teheti a Carlsberget, ami az egyre nagyobb munkaerőpiaci versenyben a képzett munkavállalókat is segítheti a céghez vonzani. A fiatalabb generációk ugyanis gyakran a környezettudatosságuk alapján választanak munkahelyek közül.

A vállalat az újrahasznosítható sörösüvegek bevonatát is megújítja, amelyeknek az élettartama így kétszer hosszabb lesz. Sőt, egy új kupakot is bevezetnek, ami eltávolítja a töltött üveg tetején megmaradó oxigént, így a sör tovább friss marad. Egy másik kezdeményezés, hogy egy új, környezetbarátabb tintát használnak majd a címkékhez.

Hart jóslata szerint számos hulladékra 2-6 éven belül adót fognak kivetni a kormányok. El tudja képzelni, hogy a szén-dioxid kibocsátásért vagy a műanyaghasználatért is büntetni kezdik majd a cégeket.

A környezetvédelmi beruházások ugyan költségcsökkentő hatásúak lehetnek, azt nehéz volt megbecsülnie a cégnek, hogy az eladásokat javítja-e majd (ebből a szempontból nem állnak olyan jól, mivel tavaly hétéves mélypontra estek az eladások). Felmérések szerint a fogyasztók aggódnak a jövő és a környezetszennyezés miatt, azonban amikor a polc előtt állnak, akkor nem e szempontok alapján döntik el elsősorban, hogy melyik márka termékét emelik le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Carlsberg környezetvédelem műanyag sörgyár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.