Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 7. 12:26 Világ

A bevándorlás miatt hihetetlen gyorsan 25 millióra nőtt az ausztrál népesség

Ausztrália népessége közel három évtizeddel előbb elérte a 25 millió főt, mint ahogyan azt húsz évvel ezelőtt előre jelezték. A gyors népességbővülés oka a hihetetlen magas arányú bevándorlás, minden percben érkezik egy új lakó a szigetországba – írja a Financial Times.

Mivel a bevándorlási politika igencsak szelektív és képzettség szerint is szűri a letelepedni vágyókat, a külföldiek nagyszámú beáramlása sokban hozzájárult ahhoz, hogy az ausztrál gazdaság már 21 éve nem került válságba. 1991 óta évente átlagosan 3,2 százalékkal nőtt a gazdaság, aminek közel a fele a népességnövekedésnek köszönhető Saul Eslake, a University of Tasmania közgazdásza szerint.

 

Egy 2016-os felmérés szerint Ausztrália az egyik legmultikulturálisabb ország a fejlett világban, mivel a lakosainak több mint negyede a tengerentúlon született, ami több mint a kétszerese az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban mért aránynak. Ugyan a leggyakoribb külföldi születési ország eddig az Egyesült Királyság volt a lakosok körében, most először az ázsiai szülöttek lettek többen, ami jól tükrözi, hogy a Kínából és Indiából való bevándorlás is felgyorsult.

1998-ban még azt várták, hogy 2051-ben éri el a 25 millió főt a lakosság, ám ez a gazdasági növekedés által is hajtott bevándorlás miatt már idén megtörtént. A jelenlegi prognózis szerint 2061-re már 36,8 millió és 48,3 millió fő között lesz a népesség.

Ám ahogyan a fejlett világ legtöbb részén, úgy Ausztráliában is egyre inkább politikai kérdés válik a migrációból. A kormánypárti politikusok közül többen azt mondják, hogy egyre nagyobb az angolul nem beszélő bevándorlók aránya, ami ilyen szintű beáramlás mellett az integrációt is lelassítja. Az ausztrál kormány jelenleg azt fontolgatja, hogy korlátozza-e egyes bevándorlók számára a Sydney-ben és Melbourne-ben való letelepedés, mivel elmondásuk szerint ott már olyan gettók alakulnak ki, mint „Európában”.

A bevándorlási szabályokon már tavaly is némileg szigorítottak, aminek köszönhetően 162 ezer főre esett vissza a tartósan letelepedő bevándorlók száma, ami a legalacsonyabb az elmúlt évtizedben.

Az ausztrál kormány ellenséges nézeteit ugyanakkor elég sokan megkérdőjelezik. Az ellenzéki politikusok és a bevándorló közösségek szerint csak a szavazatok megszerzéséért vette elő a bevándorláskártyát a kormány.

Tim Soutphommasane, a faji diszkrimináció megelőzésért felelős ausztrál biztos is arról beszélt az FT-nek: nincs sok bizonyíték arra, hogy az újonnan érkezők integrációja ne lenne sikeres, ugyanis a bevándorlók magasabb képzettséggel rendelkeznek és magasabb pozíciókban dolgoznak, mint az Ausztráliában születettek. Emellett arra sincs bizonyíték, hogy Melbourne vagy Sydney bármely negyedében egy-egy etnikai csoport dominálna, szerinte ezek közkedvelt színes negyedek, ahol az ingatlanárak sokat nőttek az utóbbi években.

Ugyan a nagyszámú bevándorlással a lakáskínálat valóban nehezen tartja a lépést, és a többi infrastruktúrát is túlterheli, Liz Allen ausztrál demográfus szerint ezek a problémák inkább a gazdaságpolitikai intézkedések hiányának és a tervezési gondoknak tudhatóak be, hogy nem tartották a lépést a közösségi szükségletekkel. A migráció jelentős visszafogása azonban úgy véli, pofont jelentene a gazdaságnak, aminek a versenyképessége megőrzéséhez szüksége van a képzett bevándorlókra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ausztrália bevándorlás migráció munkaerő versenyképesség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.