Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 14. 11:00 Világ

Az okos város segíti a kukázókat, mert hasznos munkát végeznek

A déli félteke országaiban a városi népesség 50-80 százaléka olyan munkából él, amely informális, azaz jogilag nem teljesen felel meg annak a klasszikus elképzelésnek, amit mi a világ fejlettebb részén átlagos munkavégzésnek tekintünk. Ám magyar viszonyok között is ide sorolható néhány tipikus eset, a kényszerkisvállalkozóktól kezdve a kukázókig, ezért számunka is tartogat néhány érdekes megállapítást az a (pdf-ben innen letölthető) munka, amelyet Martha A. Chen és Victoria A. Beard végzett el a World Resources Institute megbízásából.

Az informális munkát végzők általában elég kiszolgáltatott helyzetben vannak, többnyire kényszerből választják ezt a formát, és gyakorlatilag minden szempont szerint kevésbé tudják érvényesíteni a jogaikat. Mégis, a fejlődő világban ők állítják elő a mezőgazdaság nélkül számolt GDP legalább negyedét, de sok esetben a felét is.

Három fő csoportjukat különböztetik meg. Az elsőbe az otthonról dolgozó alvállalkozók, bedolgozók és szabadúszók tartoznak, a másodikat az utcai árusok, a harmadikat pedig a szemetet valamilyen formában újrahasznosítók, azaz a kukázók, guberálók alkotják.

Nekik általában nincs klasszikus, 9-től 5-ig tartó szerződéses munkaviszonya, és bár gyakran papírra vetett egyedi megállapodásokkal dolgoznak, jellemzően csak egyik megbízástól a másikig élnek, sorsuk és keresetük elég kiszámíthatatlan. Ennek megfelelően az sem mindig egyértelmű, hogy a különböző szociális és jóléti szolgáltatásokhoz hogyan jutnak hozzá, ha egyáltalán hozzájutnak.

A tanulmány szerint a városok hibát követnek el akkor, amikor nem figyelnek oda ezekre a rétegekre, vagy egyenesen olyan szabályokat hoznak, amelyek akadályozzák a tevékenységüket. Az otthonról dolgozókat például gyakran hozza lehetetlen helyzetbe, ha kikötik, hogy lakóövezetben nem lehet még kisipari tevékenységet sem végezni, az utcai árusok életét is alaposan megnehezítik a különböző városrendezési tervekkel, a kukázókat pedig néhol egyenesen üldözik a hatóságok.

Márpedig a tanulmány szerzői szerint egy okos város éppenséggel segíti még a kukázóit is, mert elismeri, hogy hasznos munkát végeznek. Nem eltiltja őket a hulladéktól, hanem megszervezi, hogy hozzáférjenek, és nem elveszi tőlük a kiguberált anyagokat, hanem támogatja őket az értelmes újrahasznosításban.

A kukázóknak néhány fejlődő országban ugyan már van saját érdekvédelmi szervezete, általánosságban ez egyáltalán nem jellemző, az pedig végképp ritka, ha ezek a szervezetek például pályázhatnak egy-egy városi hulladékmenedzsment tenderre. Pedig a tanulmány szerint ez logikus lehetőség lenne, már csak azért is, mert egy ilyen szerződéssel egycsapásra legális és szervezett útra lehetne terelni ezt a tevékenységet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hulladék informális munka munka város Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.