Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. május 14. 13:02 Világ

Populista kormánya lesz Olaszországnak, de a miniszterelnök személye még titok

Bő két hónappal az olasz parlamenti választások után a két legnagyobb támogatottsággal bíró populista párt megegyezett a kormányalakításról, ami jelentős fordulatot hozhat az olasz gazdaság és az EU életében is.

Luigi di Maio, az 5 Csillag Mozgalom vezetője és Matteo Salvini, az Északi Liga vezére elfogadták a koalíciós programot, és arról is megegyeztek, hogy egyikük sem lesz miniszterelnök. Ám azt még nem jelentették be, hogy ki lesz az a harmadik személy, akit kormányfőnek jelölnek.

A március 4-én tartott olaszországi választásokon egyik politikai párt sem szerzett önállóan többséget az olasz parlamentben, ezért húzódott el a kormányalakítás.

A választás nagy meglepetése az addigi legnagyobb baloldali kormánypárt, a Demokratikus Párt bukása, illetve a populista 5 Csillag Mozgalom és az Északi Liga pártok vártnál komolyabb előretörése volt. A voksolás előtt kevesen számítottak arra, hogy két szélsőséges politikai erő alakíthat majd kormányt.

Sokáig nem is látszott, hogy megegyeznek, ám Di Maio és Salvini csütörtökön bejelentették, hogy közösen kormányt alakítanak. Sergio Mattarella államfő vasárnapig adott időt a két pártnak, hogy hivatalosan is tájékoztassák őt kormányalakítási tervükről.

A két pártvezető hétfőn tesz látogatást a köztársasági elnöknél, akinek bejelentik, kit gondoltak miniszterelnöknek. Amennyiben az államfőnek is megfelel a miniszterelnök személye, úgy már a héten megalakulhat az új olasz kormány. Igaz, Mattarella figyelmeztette szombaton a pártokat, hogy nem köteles elfogadni a javaslatukat a miniszterelnök személyére.

Az 5 Csillag és a Liga közös kormányprogramja tele van olyan ígéretekkel, amelyeket ha végrehajtanak, alapjaiban forgathatják fel az olasz gazdaságot. A két párt ugyanis a társasági és a személyijövedelem-adót is csökkentené, miközben eltörölné a tervezett áfaemelést és részben visszavonná a 2011-es nyugdíjreform intézkedéseit, amely jelentősen növelte az öregségi nyugdíjkorhatárt, valamint alapjövedelmet vezetne be a szegények számára.

Ezekben az intézkedésekben közös, hogy mindegyik nagyobb kiadással vagy kevesebb bevétellel járna.

Márpedig az olasz gazdaság így is komoly gondokkal küzd, pénzszórás helyett leginkább végiggondolt reformokra lenne szükség. Az államadósság az egekben jár (a GDP 133 százaléka), óriási a munkanélküliség, valamint a gazdaság és a termelékenység növekedése is jelentősen elmarad a többi nyugat-európai országétól. 

Ám még ha meg is alakul az új kormány, egyáltalán nem biztos, hogy hosszú életű lesz. Olaszországban ugyanis az alkotmányos rendszer – különösen a kiemelkedően erős parlamenti felsőház – igencsak megnehezíti a törvényhozás működését, így ha nem nagyon erős a kormánykoalíció, akkor biztosan képtelen lesz új törvényeket átvinni a parlamenten. Olaszországban a kormányzás gyakorlatilag a köztársaság létrejötte óta, 72 éve nem működik stabilan, amit jól jelez, hogy a most alakuló kormány a 65. kabinet azóta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSehogy sem lesz jó vége ennek az olasz választásnakAkár újra mérsékelt kormány jön, akár populista, a politikai válságot és a gazdaság gondjait várhatóan egyik sem lesz képes megoldani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kormánykoalíció Olaszország politika populizmus választások Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.