Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 13. 15:08 Világ

Bezuhant a leggazdagabb szaúdi cége, amióta a luxusbörtön foglya

Amikor a világ egyik legnagyobb bankcsoportja, az amerikai Citigroup 1991-ben válságba került, egy szaúdi milliárdos, Al-Valíd bin Talal segítette ki a céget: 550 millió dollárért vett részvényeket. A történet a 2008-as gazdasági krízis idején megismétlődött, az üzletember ismét jelentős összegben vásárolt az amerikai pénzintézet részvényeiből.

Al-Valíd időközben Szaúd-Arábia leggazdagabb embere lett, a Citigroup mellett számottevő részesedést szerzett az Apple-ben, a Four Seasonsben illetve a Twitterben, és Donald Trumpot is már kétszer megmentette a csődtől. Közel 19 milliárd dolláros vagyonával a világon is a 45. leggazdagabbnak számít. Egészen pontosan november elejéig annak számított.

Múlt hónapban ugyanis a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán kezdeményezésére 159 herceget és befolyásos üzletembert vettek őrizetbe korrupciós vádakkal. Őket azóta is egy rijádi luxushotelben tartják fogva. Közöttük van a nagy megmentő Al-Valíd is, emiatt pedig hamarosan az ő érdekeltségei is segítségre szorulhatnak. A szinte kizárólagos tulajdonában lévő Kingdom Holding Company (KHC) értéke például Al-Valíd letartóztatása óta közel 20 százalékkal, két milliárd dollárral csökkent.

 

A milliárdos 1980-ban alapította a KHC-t, amelyen keresztül több nyugati cégben tulajdonos, és amely amellett, hogy rengeteg földdel rendelkezik Szaúd-Arábiában, a Közel-Keleten meghatározó Rotana médiacsoport is az érdekeltségébe tartozik. Al-Valíd letartóztatása óta azonban – a Financial Times banki forrásai szerint – a cégcsoport lényegében szünetelteti aktivitását.

A lap szerint még azok a bankárok sem tudnak semmit Al-Valíd és a KHC sorsáról, akik éveken át kapcsolatban álltak velük. A Financial Timesnak többen is úgy nyilatkoztak, hogy a herceg nem fog vádalkut vagy bármilyen egyezséget kötni a hatóságokkal, hanem arra készül, hogy a bíróságon álljon ki magáért.

Ez azért érdekes, mert a New York Times tudósítójának sikerült beszélnie a koronaherceggel november végén. Mohamed bin Szalmán akkor azt mondta, hogy a fogva tartottak 95 százaléka hajlik a megegyezésre az állami szervekkel, egy százalékuknak sikerült tisztáznia magát, négy százalékuk viszont nem ismeri el a korrupciós vádakat, és készül a bírásági tárgyalásra.

Al-Valíd bin Talal őrizetbe vétele azért tűnt meglepőnek, mert látszólag több dologban is egyetértett Mohamed bin Szalmánnal. A koronherceghez hasonlóan szekularizálná a szaúdi államot, mindketten megvetik a demokráciát és a liberalizmust, és abban is egyetértenek, hogy Szaúd-Arábia az USA közeli szövetségese maradjon, akár az ország szuverenitásának csorbulása árán is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Al-Valíd bin Talal Mohamed bin Szalmán Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.