Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. október 3. 15:57 Élet, Világ

A szupermarketek és a gyorséttermek miatt egyre túlsúlyosabbak Afrikában

A 27 éves ghánai Daniel Awaitey-nek jól fizető állása van Ghána virágzó olajszektorában, ennek köszönhetően Daniel is az egyre izmosodó afrikai középosztály tagja. Van lakása, autója, okostelefonja, és középosztályosan még barátnőt is egy internetes társkeresőn talált. A születésnapját pedig a hozzá hasonlóan viszonylagos jólétben élő kollégáival a kedvenc éttermében ünnepli: egy KFC-ben.

A New York Times Daniel példájával kezdi cikkét az afrikai gyorséttermek terjedéséről. Az Afrikához leginkább párosított jelenségek közé tartozik a szegénység és az éhezés, az egyre gyarapodó városi középosztályra viszont egyre jellemzőbb az elhízás.  

Bár az extrém szegénység továbbra is jelen van a 28 millió lakosú Ghánában, a fellendülő olajipar miatt a gazdaság átlagosan évi 7 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben. Milliók költöztek nagyvárosokba, és folyamatosan terjednek az urbanizáció melléktermékei, mint a bevásárlóközpontok vagy a gyorséttermek.

“A KFC nem csupán étel, hanem társadalmi státuszt is jelent” – foglalta össze egy ghánai egyetemi kutató. Ezt egyrészt az magyarázza, hogy a nyugatról érkező gyorséttermeket Ghánában a gazdag országokkal azonosítják. Másrészt egy olyan országban, ahol pár évtizede még komoly éhínségek voltak, a túlsúlynak kulturálisan kevésbé negatív társadalmi megítélése van, mint a modern nyugati társadalmakban.  

Tudományosan bizonyított, hogy a gyorséttermi ételek hízlalnak, bár az elhízás okai komplexek. Az elhízásban a magas só-, cukor- és zsírtartalmú ételek mellett az étkezési szokások, az életmód és a genetika is szerepet játszhatnak. Egy amerikai felmérés mindenesetre azt állítja, hogy 1980 óta 650 százalékkal nőtt az elhízott ghánaiak aránya, ami így már 14 százalékos a lakosságon belül.

A megváltozott étkezési szokások a ghánai utcákon is észlelhetőek. A hagyományos ételek, mint a raguk vagy a zabkása helyett egyre több helyen árulnak sült csirkét és hamisított chipseket. A változóban lévő szokásokról a Guardian is szemlézett egy tanulmányt keddi cikkében.

A kutatás szerint az afrikai elhízás egyik fő oka a szupermarketek elterjedése. Míg korábban a középosztály többnyire a saját maga által termelt alapanyagokat fogyasztotta, a gazdasági fejlődés miatt már inkább a szupermarketekben vásárolnak. Egy kenyai tanulmány alátámasztotta, hogy a kenyai középosztály tagjai inkább zsírban és cukorban gazdag, feldolgozott ételeket vesznek a boltokban a friss alapanyagok helyett.

Az elhízás elsősorban a tanult nőket érinti és a gyerekeket. A világon 41 millió 5 éven aluli elhízott gyerek van, és ezek negyede afrikai. Az elhízott afrikai gyerekek aránya megduplázódott 2000 óta.

A gazdagabb országokban megjelenő elhízási tendencia nem jelenti azt, hogy tömeges alultápláltság megszűnt volna Afrikában. Az ENSZ adatai szerint Fekete-Afrikában az elmúlt két évben 233 millió ember éhezett, és az alultáplált emberek aránya 23 százalék volt (amely 10 százalékpontos javulást jelent 1990 óta).

(Fotó: AFP/Europress)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Afrika egészség Ghána Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.