Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. szeptember 11. 14:41 Vállalat, Világ

Felébredt szendergéséből a Volkswagen, és ezt a győri Audi is megérzi

A győri Audit is elérte a Volkswagen válsága, pedig a cég mindig nyereséges volt az előző öt évben. Miközben az anyacég nehezen alkalmazkodik az olyan új kihívásokhoz, mint a kínai villanyautós cégek megerősödése vagy az új modellek komolyabb szoftverigénye, a céget érintő kihívások a foglalkoztatásra is kihathatnak.

Mi történt? Hétfőn az Audi Hungária Zrt.-nél „bizalmi értekezleten” arról tájékoztatta a cégvezetés a szakszervezetet, hogy az anyacéget érintő gazdasági problémák miatt költségcsökkentésre és hatékonyságnövelésre van szükség a német cég magyarországi leányvállalatánál.

  • A vállalatot érő kihívások hatnak a foglalkoztatásra is, ezért a cégvezetés „kiemelt célja új megbízások elnyerése vagy akár új üzleti területek kialakítása is” – derül ki az Audi Hungária Független Szakszervezet tájékoztatójából, amelyről a Portfolio.hu számolt be.

Tágabb kontextus: az elmúlt öt évben az Audi Hungária nyereséges volt. Tavaly a cég 3484 milliárd forintos árbevétel mellett 136 milliárd forintnyi nyereséget termelt. Az alkalmazottak létszáma 2019 közepe óta több mint 14 ezerről 12300-ra csökkent 2024 júliusára a cégadatok szerint.

  • Győrben elektromos és hagyományos motorokat, illetve autókat is gyárt az Audi Hungaria. Itt készülnek például az Audi Q3 és Q3 Sportback modellek, de az üzemben van fejlesztési tevékenység is.

Előzmények: a Volkswagen cégvezetése szeptember elején jelentette be, hogy története során először két németországi üzemének bezárását fontolgatja. A cég részvényei a 2021. nyári csúcshoz képest értékük csaknem kétharmadát vesztették el, amellyel a Volkswagen a leggyengébb eredményt érte el az európai járműgyártók között.

  • A cégvezetés szerint a nehéz gazdasági helyzet, a versenytársak erősödése és a német gazdaság versenyképességének csökkenése miatt lehet szükség a lépésre. 
  • A cég döntéseire hagyományosan nagy befolyással rendelkező szakszervezet szerint a cégvezetés hibái vezettek a problémákhoz, például hogy nem invesztált hibrid modellekbe és nem sikerült elég gyorsan megfizethető elektromos modelleket fejleszteni.
  • Hat németországi üzemében mondta fel kedden a Volkswagen a munkahelybiztonsági programját, amely keretében garantálta, hogy 2029-ig nem bocsát el alkalmazottakat. A Reuters arról ír, hogy ezzel 2025 júliusától kezdve leépítéseknek ágyaznak meg. A szakszervezet részéről a sztrájk és a négynapos munkahét bevezetése is felmerült, de kemény tárgyalásokra lehet számítani a cégvezetés és a szakszervezet között.

Alulnézet: az Economist elemzése alapján a költségek lefaragásán túl a fordulathoz arra is szükség van, hogy megálljon a Volkswagen eladásainak csökkenése és hogy a cég autói felvegyék a versenyt az olcsó kínai villanyautókkal.

  • Az elektromos modelljei és a szoftverei fejlesztésére ugyan sokat költött a cég, de különösen az utóbbi szinte teljes kudarc volt, és a belsős megoldás elengedésével júniusban a cég ezért ruházott be az amerikai Rivian nevű startupba, amely erős szoftverfejlesztésben. Egyes elemzők szerint ez maximum sebtapasz a probléma nagyságához képest.
  • A legnagyobb piacán, Kínában szenved a cég. A BYD nagyon megerősödött, a VW piaci részesedése pedig tavalyra öt százalékponttal 14,5 százalékra csökkent. Idén ezért egy kínai villanyautós startupba, az Xpengbe fektetett a cég, a házon belüli megoldások helyett tehát felvásárlásokkal pótolná a hiányosságokat.

Felülnézet: az öt legnagyobb európai autógyártó – a BMW, a Mercedes-Benz, a Stellantis, a Renault és a VW – gyárainak közel egyharmada a potenciális kapacitása alatt termelt tavaly. A Bloomberg News Just Auto elemzése alapján kevesebb mint fele annyi járművet gyártottak, mint amennyit a kapacitásuk lehetővé tett volna.

  • Az európai járműipar évekig figyelmen kívül hagyta, hogy csökken a versenyképessége, de a Volkswagen lépései arra utalnak, hogy most szembenéz azzal, hogy többre van szükség ahhoz, hogy versenyképes legyen az elektromos autók piacán a kínai gyártók és a Teslával szemben – írja a Bloomberg.

Miért fontos ez? A német járműipar szenvedését a magyar gazdaság is megérzi, Varga Mihály pénzügyminiszter az idei Közgazdász vándorgyűlésen a Telex cikke szerint arról beszélt, hogy a német gazdasági modell válságban van, ezért el kell gondolkodnunk, hogy a németek kiváltására milyen lehetőségeink vannak (arról nem beszélt, hogy milyenek lehetnek).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegszorító program bevezetésére készül a VolkswagenA márka erős, de nem termel elég nyereséget, ezen változtatna a menedzsment.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Audi elektromos autó járműipar Kína Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 13. 15:41 Adat, Vállalat

Egyedül Szíjj László örülhet a mai építőipari adatnak

Miközben továbbra is szenved a hazai építőipar, nagyot ugrott a megrendelésállomány két állami óriásprojektnek köszönhetően, amelyeket a Duna Aszfalt nyert el.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 16. 05:27 Világ

Európa legelmaradottabb vidéke lett a magyar kifektetés fő célpontja

A magyar külpolitika által megcélzott nyugat-balkáni országok évtizedek óta alig közelednek Európához, ami kérdéseket vet fel a megtérüléssel kapcsolatban.