Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu online piactér Írországban bejegyzett működtetőjével szemben megtévesztő árfeltüntetési és akciótartási gyakorlat, pszichés nyomásgyakorlás és „zöldre mosás”, azaz greenwashing gyanúja miatt.

Miért fontos ez? A Temu egy kínai hátterű, Magyarországon is gyorsan terjedő, egyre népszerűbbé váló piactér-platform, amely közvetlenül köti össze a fogyasztókat a gyártókkal, és üzleti modelljének alapvető vonása a marketingeszközök túlburjánzó és minden korábbinál szélesebb körű használata. Működését ebben a cikkünkben mutattuk be korábban.

  • A magyar e-kereskedők a Temu működését kifogásolva február közepén fordultak a GHV-hoz panaszokkal.

Háttér: A GVH az alábbi három fő kérdésben vizsgálódik:

  • Azt kommunikálja a Temu például a felületén, hogy akár 95 százalék vagy még nagyobb kedvezményt ad, ám ez mégsem található meg az ajánlatra kattintva.
  • Olyan sürgető tájékoztatásokkal is operál, mint például: „már csak 4 maradt”, „majdnem elfogyott”, „megvásárolva 1 perccel ezelőtt” „Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt a terméket” és hasonlók. A GVH gyanúja szerint ezek tartalmilag és vizuális megjelenítésükben alkalmasak lehetnek pszichés nyomásgyakorlásra.
  • A cég azt írja magáról a honlapján, hogy társadalmilag felelősségteljes, és jelszava a Jót tenni a világgal, ám a GVH szerint ez megtévesztő lehet a termékek lényeges jellemzőit, különösen azok környezeti hatásait nézve.

Felülnézet: a hatóság 2020 áprilisában 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki a Booking.com szállásfoglaló oldalt működtető cégre, lényegében hasonló, de a Temu gyakorlatánál laikus szemmel jóval enyhébbnek tűnő pszichés nyomásgyakorlás miatt. A Booking bíróságra ment a bírság csökkentése érdekében, de tavaly szeptemberben elvesztette a pert.

Két szempontból is nagyon fontos lehet a GVH eljárásának eredménye:

  1. A zöldre mosás elleni fellépést a hivatal már 2022 óta a zászlajára tűzte, ez azonban egyelőre egy meglehetősen nehezen értelmezhető terület, és nagyot szólna, ha egy olyan méretű szereplővel kerülne jogi mederbe, mint a Temu.
  2. Másrészt ha a gyanú beigazolódik, akkor a várhatóan nagy összegű bírság mellett a GVH tulajdonképpen a Temu alapvető működési modelljét vagy legalábbis annak kulcsfontosságú részét – a túltolt marketinget – nyilváníthatja szabálytalannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAgresszív zsákbamacska marketingjével a magyar piacot is betámadja az új őrület, a TemuÜdvözlet abban a világban, ahol a soha véget nem érő, egymásra épülő marketingtechnikáknak nincs olyan eleme, amely túl agresszívnek minősülne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLetarolja a hazai e-kereskedelmi piacot a TemuA kínai e-kereskedő Temu ugyan még csak pár hónapja jelent meg a hazai piacon, de az agresszív hirdetési politikára és árazásra alapuló stratégiájával máris a hazai e-kereskedelmi piac fontos szereplőjévé vált.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bírság Booking eljárás greenwashing gvh pszichés nyomásgyakorlás Temu zöldre mosás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.