Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. augusztus 23. 11:17 Vállalat

Az olcsóbb munkaerőért jön Magyarországra egy újabb ázsiai gumigyártó, hiába tiltakoznak az otthoni dolgozói

Újabb gyár építését jelenti be hamarosan Szijjártó Péter – értesült az Mfor. A beruházó a dél-koreai gumiabroncsgyártó Kumho Tire, a cikkből azonban egyéb részletek nem derülnek ki, például hogy hol vagy mekkora összegből jöhet létre a beruházás.

Miért fontos ez? A kínai anyacég tulajdonában álló dél-koreai vállalat a világ 9. legnagyobb gumiabroncsgyártója. Az újabb koreai beruházással hat nagy világcég fog gyártani Magyarországon, a hazai gumiabroncsgyártók együtt a GDP 2 százalékát állítják elő.

  • A Michelin Nyíregyházán, a Bridgestone Tatabányán, az indiai Apollo Tyres Gyöngyöshalásziban, a Hankook pedig Dunaújvárosban gyárt. A Continental hét gyárral is jelen van Magyarországon, de abroncsokat nem gyárt.
  • Dél-Koreán kívül Vietnámban és az USA-ban van gyára a Kumho Tire-nek, de Szaúd-Arábiában is beruház.

Tágabb kontextus: a koreai gumigyártó számára most az európai piac a legfontosabb, a kontinensen már idén is duplázik. A prioritás számukra a logisztikai és bérköltségek leszorítása. Noha a termelés kihelyezése ellen Koreában már idáig is tiltakoztak a dolgozóik, az olcsó vendégmunkásokra apelláló Magyarország erre megfelelő lokáció lehet.

  • A munkaerőhiány és az alacsony hozzáadott-értékű szektorokra építő beruházáspolitika ellentmondását a kormány további ázsiai vendégmunkásokkal oldaná fel. A másik koreai gumigyártó, a Hankook dunaújvárosi gyárában már a Covid előtt is százas nagyságrendben dolgoztak ukrán és mongol vendégmunkások.

Ellentmondások: a gumiiparral szemben környezetvédelmi aggályok merülnek fel, a magyar kormány stratégiai partnerének számító Hankook pedig a dolgozói érdekképviselet működésének elszabotálásáról hírhedt.

  • A balesetek is rendszeresek a gumigyárakban, a Magyar Gumiipari Szövetség szerint évente sok száz baleset történik a gumi- és műanyaggyártásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több az ázsiai vendégmunkás Magyarországon, a kormány szándékával egyezőenMár mintegy 81 ezer külföldi dolgozik az országban, a Fülöp-szigetekről, Mongóliából és Indiából érkező vendégmunkások száma nőtt a legnagyobb mértékben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat dél-korea gumiabroncsgyártás Kumho Tire Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.