Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 29. 14:04 Vállalat

A világ hat legnagyobb akkugyártójából már négy lesz jelen itthon a BYD üzemének beindulása után

Újabb akkumulátorüzem építését jelentették be szerdán, így a világ hat legnagyobb akkumulátorgyártója közül már négy települ le Magyarországon.

Mi történt? 10 milliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Fóton a kínai BYD elektromosautó-gyártó vállalat – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

  • A beruházás első körben 100 munkahelyet teremt, a kormány a projektet egymilliárd forinttal támogatja.

Előzmények: Szijjártó június 10-én beszélt először arról, hogy a CATL és az EVE után egy másik jelentős akkumulátorgyártó vállalat beruházását fogják hamarosan bejelenteni.

  • A BYD-nak Magyarországon nem ez az első beruházása, a kínai cég ugyanis a világ egyik legnagyobb elektromos buszgyártója is, és komáromi üzemében 2017 óta gyárt ilyen buszokat.

Tágabb kontextus: A Bloomberg összesítése szerint a BYD-nak 2022-ben 14 százalék volt a piaci részesedése az akkumulátorcellák gyártásának globális piacán.

  • Az üzem működését követően így a világ hat legnagyobb akkumulátorcella-gyártója közül már négy (CATL, BYD, SK On, Samsung SDI) foglalkozik majd akkumulátorgyártással/összeszereléssel Magyarországon.
 

A top 10-ből sajtóértesülések szintjén tudunk még a 2 százalékos globális részesedéssel rendelkező Sunwoda magyarországi beruházásáról, ezt hivatalosan még nem jelentették be.

  • Ehhez a céghez méretben közel áll a top 10-be be nem férő EVE Energy, amelynek a CATL-hez hasonlóan Debrecenben épül üzeme.

Az akkumulátoripari értéklánc más szintjein is folyamatosak az új beruházásokról szóló bejelentések, az elmúlt hetekben egy katódgyár létesítését jelentették be Ácson, a bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzem kapacitását pedig megdupláznák.

Felülnézet: Ahogy arra Szijjártó Péter a napokban emlékeztetett, 2020 után idén is kínai cégek hozzák a legtöbb befektetést Magyarországra.

  • Egy kutatás szerint 2013 óta nem jött olyan kevés kínai befektetés Európába, mint tavaly, amikor viszont az Európában megvalósuló kínai beruházások 20 százalékát tették ki a magyarországiak.

Az akkumulátorgyártás már az ipari termelés egészében is fontos szerepet játszik: idén eddig a járműgyártáson kívül egyedül az akkugyártást is magába foglaló villamosberendezések gyártása tudott növekedni a magyarországi ipari alágak közül.

Mi várható? A rövidtávú előnyök ellenére az akkumulátoripari beruházások terjedésének következménye, hogy Magyarország gazdasági modellje továbbra is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra épít majd – mondta a G7 Podcast egyik márciusi adásában Czirfusz Márton kutató.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számáraSokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra építHogy futott fel itthon az akkugyártás? Milyen hatása van ennek az ország világgazdasági pozíciójára és a munkaerőpiacára? A G7 Podcast vendége Czirfusz Márton.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat akkumulátorgyártás beruházás BYD Kína Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Hároméves csúszással átadtak egy állami támogatásban is részesített fontos vegyipari üzemet, de miért volt fontos ez a beruházás a cégnek?

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.