Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 11. 09:33 Vállalat, Világ

Miközben Európa épp elfordul tőle, Magyarországra ömlik a kínai tőke

Miközben egész Európa elfordul a kínai befektetésektől, Magyarországra ömlik a kínai tőke: a tavaly Európában megvalósuló kínai beruházások 20 százalékát tették ki a magyarországiak.

  • 2013 óta nem jött olyan kevés kínai befektetés Európába, mint tavaly, amihez jelentősen hozzájárult, hogy 16 tervezett technológiai és infrastukturális projektből 10-et megfúrtak különféle európai szabályozók.

A zöld utat kapó beruházások 88 százaléka négy országban (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Magyarország) valósulhat meg – derül ki a Rhodium Group és a Merics kutatásából, amelyről a Portfolio is beszámolt.

Előzmények: Az elmúlt két évtizedben jelentősen felfutottak a kínai befektetések Európában, a legnagyobb mértékben a fent említett három nyugat-európai országban.

  • A korábban domináns vállalati felvásárlásokhoz képest 2022-ben először kerültek többségbe a kínai cégeknek szabályozási szempontból is egyszerűbb zöldmezős beruházások.
  • A magyarországi felfutás azért is látványos, mert 2017 és 2021 között az összes kínai befektetés kevesebb mint 1 százaléka érkezett hazánkba.

Alulnézet: Tavaly csak egyetlen felvásárlás értéke haladta meg az egymilliárd eurót (a kínai Tencent vette meg a brit Sumo Digital nevű videojátékfejlesztő céget).

  • Közben az akkuipari zöldmezős beruházások nagyon jelentőssé váltak, mint amilyen a már előkészítés alatt álló CATL- vagy a napokban bejelentett Eve Power-beruházás Debrecenben.

Felülnézet: Az Európán belüli kínai befektetések jelentősen koncentrálódnak néhány országban és iparágban, Magyarország érintettsége miatt pedig tovább növekedhet az ország járműipari és kínai kitettsége.

Mi következik? Az elemzés szerint idén valamelyest újra növekedhet a kínai beruházások nagysága Európában, de az nem valószínű, hogy visszaáll a 2010-es évek közepén tapasztalt szintre.

  • Eközben az európai szabályozók keményebb fellépésére lehet számítani, különösen a geopolitikai szempontból érzékenyebb technológiákat érintő felvásárlásoknál – idézi a jelentést a Financial Times.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína olyan stratégiai szektorokban terjeszkedik Magyarországon, ahol Orbán magyar többségi tulajdont szeretneBő egy héten belül fióktelepet nyitott Magyarországon a Vodafone-dealt is hitelező kínai óriásbank, és kínai kézbe került az egyik legnagyobb magyar napelempark.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ akkumulátor befektetések EU felvásárlás járműipar Kína Magyarország zöldmezős beruházás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.