Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 11. 09:33 Vállalat, Világ

Miközben Európa épp elfordul tőle, Magyarországra ömlik a kínai tőke

Miközben egész Európa elfordul a kínai befektetésektől, Magyarországra ömlik a kínai tőke: a tavaly Európában megvalósuló kínai beruházások 20 százalékát tették ki a magyarországiak.

  • 2013 óta nem jött olyan kevés kínai befektetés Európába, mint tavaly, amihez jelentősen hozzájárult, hogy 16 tervezett technológiai és infrastukturális projektből 10-et megfúrtak különféle európai szabályozók.

A zöld utat kapó beruházások 88 százaléka négy országban (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Magyarország) valósulhat meg – derül ki a Rhodium Group és a Merics kutatásából, amelyről a Portfolio is beszámolt.

Előzmények: Az elmúlt két évtizedben jelentősen felfutottak a kínai befektetések Európában, a legnagyobb mértékben a fent említett három nyugat-európai országban.

  • A korábban domináns vállalati felvásárlásokhoz képest 2022-ben először kerültek többségbe a kínai cégeknek szabályozási szempontból is egyszerűbb zöldmezős beruházások.
  • A magyarországi felfutás azért is látványos, mert 2017 és 2021 között az összes kínai befektetés kevesebb mint 1 százaléka érkezett hazánkba.

Alulnézet: Tavaly csak egyetlen felvásárlás értéke haladta meg az egymilliárd eurót (a kínai Tencent vette meg a brit Sumo Digital nevű videojátékfejlesztő céget).

  • Közben az akkuipari zöldmezős beruházások nagyon jelentőssé váltak, mint amilyen a már előkészítés alatt álló CATL- vagy a napokban bejelentett Eve Power-beruházás Debrecenben.

Felülnézet: Az Európán belüli kínai befektetések jelentősen koncentrálódnak néhány országban és iparágban, Magyarország érintettsége miatt pedig tovább növekedhet az ország járműipari és kínai kitettsége.

Mi következik? Az elemzés szerint idén valamelyest újra növekedhet a kínai beruházások nagysága Európában, de az nem valószínű, hogy visszaáll a 2010-es évek közepén tapasztalt szintre.

  • Eközben az európai szabályozók keményebb fellépésére lehet számítani, különösen a geopolitikai szempontból érzékenyebb technológiákat érintő felvásárlásoknál – idézi a jelentést a Financial Times.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína olyan stratégiai szektorokban terjeszkedik Magyarországon, ahol Orbán magyar többségi tulajdont szeretneBő egy héten belül fióktelepet nyitott Magyarországon a Vodafone-dealt is hitelező kínai óriásbank, és kínai kézbe került az egyik legnagyobb magyar napelempark.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ akkumulátor befektetések EU felvásárlás járműipar Kína Magyarország zöldmezős beruházás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 19:41 Közélet, Vállalat

Nem emelheti kedve szerint az új autó árát a kereskedő, amíg a vevő vár a szállításra

Sok esetben tisztességtelen volt az autókereskedők eddigi szerződési gyakorlata, amellyel a nehéz gazdasági helyzet ellen próbáltak védekezni.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 09:53 Vállalat, Világ

Kis e-autók gyártásával is méltányos profit mellett tudna versenyezni Kínával az európai járműipar

Európai gyártók is készíthetnének olyan olcsó e-autókat, mint a kínaiak, de egyelőre nem akarnak, és ez végzetes hiba lehet.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.