Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. április 27. 10:33 Vállalat

Kína olyan stratégiai szektorokban terjeszkedik Magyarországon, ahol Orbán magyar többségi tulajdont szeretne

Míg az USA után az Európai Unió egyre több tagállama is igyekszik korlátozni Kína gazdasági térnyerését és csökkenteni függését Kínától, az elmúlt egy-két hétben látványosan nőtt Kína jelenléte a magyar gazdaságban.

Mi történt? A világ második legnagyobb bankja, a China Construction Bank (CCB) fióktelepet nyitott Magyarországon, és a Telex szerint két másik óriási kínai bankkal közösen nyújt hitelt a Vodafone-felvásárláshoz a 4iG részére.

  • A szintén kínai Shanghai Electric pedig az egyik legnagyobb magyarországi naperőműparkot vette meg Inárcs közelében a Magyarországon piacvezető német Greencells Grouptól.

Miért fontos ez? Az energia- és a bankszerkor egyaránt stratégiai fontosságú iparág, amelyekről Orbán Viktor korábban többször azt mondta, hogy magyar többségi tulajdont szeretne bennük (ami öt éve meg is valósult).

Előzmények: a CBB fióktelep-nyitását a Covid-járvány magyarországi megjelenése előtt, 2020 februárjában jelentették be.

  • A közel ugyanekkora méretű Bank of China fióktelepe 2014 óta működik Magyarországon.

Részletek: a Vodafone-dealt hitelező két másik kínai bankhoz hasonlóan a CBB is policy bank, azaz nem hagyományos kereskedelmi bank, hanem állami alapítású és alapvetően a kínai vezetés érdekeit célozza a Telex szerint.

  • A bank elnöke, Tien Kuo-li Kína legbefolyásosabb bankára. A Telex szerint jó viszonyban van Orbánnal, most is találkoztak (a képen), és annyira szereti Magyarországot, hogy évi egyszer-kétszer idejön.
  • A CBB a nagy, kínai hátterű magyarországi infrastrukturális vagy akkumulátorprojektekben vehet majd részt.

Tágabb kontextus: a kínai befolyás nemcsak nálunk nő, a Heti Feledy hírlevél által idézett felmérés szerint a fejlődő országok hiteleinek fele kínai lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a többpólusú világ, de nem biztos, hogy jól járunk veleA feltörekvő világ szerint a nyugati dominancia gyengülése igazságosabb világrendet hoz majd; a nemzetközi kapcsolatok teoretikusai szerint azonban instabil évtizedek jöhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópát célozta be a kínai autóipar, de mitől növekszik ilyen rohamosan?Németországot megelőzve már a második legnagyobb autóexportőr Kína, amelynek a saját márkái csak most kezdenek megjelenni az európai piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz a magyar államadósság finanszírozásával?Az uniós pénzekhez való hozzáférés bizonytalansága és a kínai bankok növekvő itteni aktivitása kényelmetlen kérdéseket vetett fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bankszektor China Construction Bank energetika Kína napelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Hajdu Miklós
2023. november 24. 16:36 Vállalat

A Budapestre felhőkarcolót álmodó cég neve eddig nem hozott szerencsét Magyarországon

Nemrég még a kormány is idegenkedett a magas épületektől, most viszont nem toronyház, hanem valódi felhőkarcoló építéséről egyeztet.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. november 28. 17:58 Közélet

Szélerőmű a közeli jövőben nem, szivattyús erőmű viszont épülhet Magyarországon

Leporolták, visszatették, megint leporolták - újabb fejezethez érkezik a régóta meg nem valósuló magyar szivattyús erőmű projekt.

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.