Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. április 27. 10:33 Vállalat

Kína olyan stratégiai szektorokban terjeszkedik Magyarországon, ahol Orbán magyar többségi tulajdont szeretne

Míg az USA után az Európai Unió egyre több tagállama is igyekszik korlátozni Kína gazdasági térnyerését és csökkenteni függését Kínától, az elmúlt egy-két hétben látványosan nőtt Kína jelenléte a magyar gazdaságban.

Mi történt? A világ második legnagyobb bankja, a China Construction Bank (CCB) fióktelepet nyitott Magyarországon, és a Telex szerint két másik óriási kínai bankkal közösen nyújt hitelt a Vodafone-felvásárláshoz a 4iG részére.

  • A szintén kínai Shanghai Electric pedig az egyik legnagyobb magyarországi naperőműparkot vette meg Inárcs közelében a Magyarországon piacvezető német Greencells Grouptól.

Miért fontos ez? Az energia- és a bankszerkor egyaránt stratégiai fontosságú iparág, amelyekről Orbán Viktor korábban többször azt mondta, hogy magyar többségi tulajdont szeretne bennük (ami öt éve meg is valósult).

Előzmények: a CBB fióktelep-nyitását a Covid-járvány magyarországi megjelenése előtt, 2020 februárjában jelentették be.

  • A közel ugyanekkora méretű Bank of China fióktelepe 2014 óta működik Magyarországon.

Részletek: a Vodafone-dealt hitelező két másik kínai bankhoz hasonlóan a CBB is policy bank, azaz nem hagyományos kereskedelmi bank, hanem állami alapítású és alapvetően a kínai vezetés érdekeit célozza a Telex szerint.

  • A bank elnöke, Tien Kuo-li Kína legbefolyásosabb bankára. A Telex szerint jó viszonyban van Orbánnal, most is találkoztak (a képen), és annyira szereti Magyarországot, hogy évi egyszer-kétszer idejön.
  • A CBB a nagy, kínai hátterű magyarországi infrastrukturális vagy akkumulátorprojektekben vehet majd részt.

Tágabb kontextus: a kínai befolyás nemcsak nálunk nő, a Heti Feledy hírlevél által idézett felmérés szerint a fejlődő országok hiteleinek fele kínai lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a többpólusú világ, de nem biztos, hogy jól járunk veleA feltörekvő világ szerint a nyugati dominancia gyengülése igazságosabb világrendet hoz majd; a nemzetközi kapcsolatok teoretikusai szerint azonban instabil évtizedek jöhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópát célozta be a kínai autóipar, de mitől növekszik ilyen rohamosan?Németországot megelőzve már a második legnagyobb autóexportőr Kína, amelynek a saját márkái csak most kezdenek megjelenni az európai piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz a magyar államadósság finanszírozásával?Az uniós pénzekhez való hozzáférés bizonytalansága és a kínai bankok növekvő itteni aktivitása kényelmetlen kérdéseket vetett fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bankszektor China Construction Bank energetika Kína napelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.