Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. április 27. 10:33 Vállalat

Kína olyan stratégiai szektorokban terjeszkedik Magyarországon, ahol Orbán magyar többségi tulajdont szeretne

Míg az USA után az Európai Unió egyre több tagállama is igyekszik korlátozni Kína gazdasági térnyerését és csökkenteni függését Kínától, az elmúlt egy-két hétben látványosan nőtt Kína jelenléte a magyar gazdaságban.

Mi történt? A világ második legnagyobb bankja, a China Construction Bank (CCB) fióktelepet nyitott Magyarországon, és a Telex szerint két másik óriási kínai bankkal közösen nyújt hitelt a Vodafone-felvásárláshoz a 4iG részére.

  • A szintén kínai Shanghai Electric pedig az egyik legnagyobb magyarországi naperőműparkot vette meg Inárcs közelében a Magyarországon piacvezető német Greencells Grouptól.

Miért fontos ez? Az energia- és a bankszerkor egyaránt stratégiai fontosságú iparág, amelyekről Orbán Viktor korábban többször azt mondta, hogy magyar többségi tulajdont szeretne bennük (ami öt éve meg is valósult).

Előzmények: a CBB fióktelep-nyitását a Covid-járvány magyarországi megjelenése előtt, 2020 februárjában jelentették be.

  • A közel ugyanekkora méretű Bank of China fióktelepe 2014 óta működik Magyarországon.

Részletek: a Vodafone-dealt hitelező két másik kínai bankhoz hasonlóan a CBB is policy bank, azaz nem hagyományos kereskedelmi bank, hanem állami alapítású és alapvetően a kínai vezetés érdekeit célozza a Telex szerint.

  • A bank elnöke, Tien Kuo-li Kína legbefolyásosabb bankára. A Telex szerint jó viszonyban van Orbánnal, most is találkoztak (a képen), és annyira szereti Magyarországot, hogy évi egyszer-kétszer idejön.
  • A CBB a nagy, kínai hátterű magyarországi infrastrukturális vagy akkumulátorprojektekben vehet majd részt.

Tágabb kontextus: a kínai befolyás nemcsak nálunk nő, a Heti Feledy hírlevél által idézett felmérés szerint a fejlődő országok hiteleinek fele kínai lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a többpólusú világ, de nem biztos, hogy jól járunk veleA feltörekvő világ szerint a nyugati dominancia gyengülése igazságosabb világrendet hoz majd; a nemzetközi kapcsolatok teoretikusai szerint azonban instabil évtizedek jöhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópát célozta be a kínai autóipar, de mitől növekszik ilyen rohamosan?Németországot megelőzve már a második legnagyobb autóexportőr Kína, amelynek a saját márkái csak most kezdenek megjelenni az európai piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz a magyar államadósság finanszírozásával?Az uniós pénzekhez való hozzáférés bizonytalansága és a kínai bankok növekvő itteni aktivitása kényelmetlen kérdéseket vetett fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bankszektor China Construction Bank energetika Kína napelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.