Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 17. 13:13 Vállalat

Jól hangzanak nagy béremelésekről szóló hírek, de a cégek többségénél infláció alatt emelnek

Egymást érik a várható éves inflációt közelítő mértékű béremelésekről szóló bejelentések az elmúlt napokban. 

Kontextus: Habár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly január és november között a reálkeresetek 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak előző évhez mért 13,6 százalékos növekedése mellett, az év végén 24,5 százalékosra ugró drágulással már nem tudta tartani a lépést a bérek növekedése. 

  • A sajtóban megjelenő hírek alapján azonban úgy tűnhet, hogy a béremelések nagyrészt azért tartani tudják a lépést a 2023 egészére várt 15-19,5 százalékos inflációval.

Igen, de: Habár a Pénzügyminisztérium 2023-ban enyhe, 0,7 százalékos reálbér-növekedésre számít, a Magyar Nemzeti Bank elemzői ennél pesszimistábbak, és arra számítanak, hogy a lakosság reáljövedelme 0,6-1,6 százalékkal csökken az idén.

Mi várható? A jegybanki előrejelzés megvalósulására utal a Randstad frissen publikált tanulmánya, amelyben 246 cégnél mérték fel a béremelési terveket és a munkavállalók béremelési igényeit is.

Ebből jelentős reálbércsökkenés olvasható ki:

  • miközben a dolgozók 35 százaléka 20 százalék feletti emelést szeretne, csak a cégek 1 százaléka hajlandó ezt megadni;
  • a dolgozók legnagyobb csoportja, 37 százalékuk elégedett lenne 16 és 20 százalék közti emeléssel, miközben csak a cégek 13 százaléka emel ilyen mértékben;
  • a cégek csaknem négyötöde (76 százalékuk) 6 és 15 százalék között emel, 7 százalékuk pedig csak 5 százalék alatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNő a béremelések tempója, de közben egyre kevesebbet érnek a fizetésekOktóberben harmadik hónapja gyorsult a béremelkedések tempója, viszont a gyorsabban növekvő drágulás miatt már trendszerűen csökken a fizetések értéke is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 16 százalékos minimálbér-emelés sem biztos, hogy elég lesz a reálbércsökkenés elkerüléséhez jövőre16 százalékkal nő jövőre a minimálbér és 14 százalékkal a garantált bérminimum összege, a nagy kérdés, hogy mennyi lesz végül az infláció.

Vállalat bérek béremelés infláció munkaerőpiac reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.