Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 17. 13:13 Vállalat

Jól hangzanak nagy béremelésekről szóló hírek, de a cégek többségénél infláció alatt emelnek

Egymást érik a várható éves inflációt közelítő mértékű béremelésekről szóló bejelentések az elmúlt napokban. 

Kontextus: Habár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly január és november között a reálkeresetek 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak előző évhez mért 13,6 százalékos növekedése mellett, az év végén 24,5 százalékosra ugró drágulással már nem tudta tartani a lépést a bérek növekedése. 

  • A sajtóban megjelenő hírek alapján azonban úgy tűnhet, hogy a béremelések nagyrészt azért tartani tudják a lépést a 2023 egészére várt 15-19,5 százalékos inflációval.

Igen, de: Habár a Pénzügyminisztérium 2023-ban enyhe, 0,7 százalékos reálbér-növekedésre számít, a Magyar Nemzeti Bank elemzői ennél pesszimistábbak, és arra számítanak, hogy a lakosság reáljövedelme 0,6-1,6 százalékkal csökken az idén.

Mi várható? A jegybanki előrejelzés megvalósulására utal a Randstad frissen publikált tanulmánya, amelyben 246 cégnél mérték fel a béremelési terveket és a munkavállalók béremelési igényeit is.

Ebből jelentős reálbércsökkenés olvasható ki:

  • miközben a dolgozók 35 százaléka 20 százalék feletti emelést szeretne, csak a cégek 1 százaléka hajlandó ezt megadni;
  • a dolgozók legnagyobb csoportja, 37 százalékuk elégedett lenne 16 és 20 százalék közti emeléssel, miközben csak a cégek 13 százaléka emel ilyen mértékben;
  • a cégek csaknem négyötöde (76 százalékuk) 6 és 15 százalék között emel, 7 százalékuk pedig csak 5 százalék alatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNő a béremelések tempója, de közben egyre kevesebbet érnek a fizetésekOktóberben harmadik hónapja gyorsult a béremelkedések tempója, viszont a gyorsabban növekvő drágulás miatt már trendszerűen csökken a fizetések értéke is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 16 százalékos minimálbér-emelés sem biztos, hogy elég lesz a reálbércsökkenés elkerüléséhez jövőre16 százalékkal nő jövőre a minimálbér és 14 százalékkal a garantált bérminimum összege, a nagy kérdés, hogy mennyi lesz végül az infláció.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bérek béremelés infláció munkaerőpiac reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.