Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. december 15. 17:51 Pénz

A 16 százalékos minimálbér-emelés sem biztos, hogy elég lesz a reálbércsökkenés elkerüléséhez jövőre

(Frissítés: A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának csütörtöki ülésén a felek megegyeztek a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum mértékéről, az emelés a cikkünkben leírt mértékű lesz.)

16 és 14 százalékkal nő jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum összege a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek keddi megállapodása alapján, amiről a Napi.hu számolt be. A lap úgy tudja, hogy a megállapodás végleges szövegét csütörtökön fogadhatják el.

Számokban: 2023-ban a minimálbér bruttó 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 296 400 forintra nő. Ez nettóban 154 280 és 197 110 forintra jön ki.

Miért fontos ez? Az erre vonatkozó becslések eltérnek, de egy sajtóban megjelent kormányzati dokumentum alapján a versenyszférában a minimálbér 2021-es emelése 392 ezer dolgozót érintett.

  • A bértorlódások elkerülése miatt egy ilyen emelés után a magasabb béreket is emelni szokták.
  • De a nemzetközi kutatások alapján 40-50 százalékkal a minimálbér felett ez a hatás már nem érvényesül.

Előzmény: december elején a munkaadók és a munkavállalók közel voltak ahhoz, hogy 15-15 százalékban egyezzenek meg. A miniszterelnök viszont váratlanul bejelentette, hogy jövőre biztos nem csökkentik tovább a munkáltatói járulékokat, így a tárgyalások elakadtak. Ebből lett végül a 16-14 százalékos alku.

Tágabb kontextus: korábban is arról volt szó, hogy a cél a bérek értékének megőrzése, de nyitott kérdés, hogy a 16 és 14 százalék elég lesz-e ehhez. Sok munkahelyen és más bérszinteken is ugyanaz lesz az év végi bértárgyalások központi kérdése.

  • A helyzet nem könnyű: a munkavállalók bére elértéktelenedik, miközben a munkaadók egy része gyenge növekedési kilátásokra számíthat a jövő évben. 
  • Az inflációs előrejelzések átlaga idénre és jövőre vonatkozóan is 14 százalék körül alakul, de az Egyensúly Intézet csütörtöki friss előrejelzése például már 17,5 százalékos inflációval számol 2023-ban.

Mi következik? Ugyanez az előrejelzés a reálbérek 9,1 százalékos éves csökkenésére számít, ami a legnagyobb reálbércsökkenés lenne a rendszerváltás óta. Ez a munkaerőpiac kétsebességessé válásából adódik össze: egyes iparágakban elbocsátások és alacsony béremelések lesznek, másokban a munkaerőhiány fennmaradásával infláció feletti emelések járhatnak együtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emelésérőlKözel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába emelnek bért év közben is, megeszi a magyar fizetéseket a drágulásA kétarcúvá váló munkaerőpiacon az emberek egy része már annak is örül, ha megmarad a munkahelye. Az infláció miatt elszállnak a bérigények, ebből jövőre nagy konfliktusok, de brutális reálbércsökkenés is lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérek minimálbér munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.