Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. május 15. 16:24 Pénz, Vállalat

„Mészáros úr elégedettségét fejezte ki”, így tovább önti a milliárdokat az eszéki fociba

Rövid közleményben számolt be honlapján május elején az eszéki futballcsapat arról, hogy Felcsúton járt az együttest fenntartó cég igazgatóságának két tagja. Sakalj Ferenc és Vladimir Čohar a látogatás során Mészáros Lőrinccel tárgyaltak, aki „elégedettségét fejezte ki az igazgatóság munkájával kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy támogatja a megvalósult és a következő szezonra tervezett projekteket”.

Nagyhatalmú szponzor

A találkozó első ránézésre furcsa lehet, hiszen Mészáros Lőrinc már két éve nem tulajdonosa a klubnak: akkor vált meg a horvát csapattól, amikor a Puskás FC és az NK Osijek egyaránt bejutott az Európa Ligába, és a szabályok szerint csak úgy indulhattak el mindketten, ha megszűnik az akkor még fennálló tulajdonosi összefonódás. Mészáros így megtartotta vezető pozícióját a Puskás mögött álló akadémiában, de eladta részesedését az eszéki csapatot birtokló cégben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc kiszállt horvát focicsapatából a Felcsút sikerei miattJúlius közepén minden előjel nélkül lemondott tisztségeiről és eladta részesedését az eszéki futballcsapatban Mészáros Lőrinc. Az új tulajdonos egy magántőkealap lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc hiába látszik tulajdonosnak, hivatalosan csak főtámogató EszékenAz eszéki futball sikereiről és terveiről nyilatkozott egy horvát sportlapnak Mészáros Lőrinc, aki papíron fél éve kiszállt a csapatból.

A felcsúti milliárdos ugyanakkor teljesen nem szakadt el a csapattól: vállalatai továbbra is szponzorálják az eszéki együttest. Ez a felsővezetői találkozóra magyarázatot is adhat, hiszen a legnagyobb támogatókkal logikusan tárgyalnak a labdarúgó-vállalkozások menedzserei. Az azonban már furcsa, hogy Mészáros szponzorként alkot véleményt az igazgatóság munkájáról, és a klub stratégiájáról, márpedig a közlemény alapján ezt tette.

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felcsúti milliárdos nem akármilyen szponzor. Amellett, hogy az NK Osijek főtámogatója a Mészáros és Mészáros Kft., a csoport további három építőipar cége (a Záév, a V-Híd és a Fejér- B.Á.L.) is feltűnik a szponzorfalon. Ahogy több más állami megrendelésekkel kitömött magyar építőipari cég is. Épp egy éve írtunk róla, hogy a csapatot akkor támogató 14 cég 2018 eleje óta közel háromszáz magyar közbeszerzésen futott be, amelyeken egyedül, vagy egymással karöltve összesen 1100 milliárd forintnyi állami megrendelést nyertek el.

Az Eszék pedig nagyon sokat köszönhet ezeknek a támogatóknak. A csapat büdzséje több mint négyszeresére nőtt, amióta Mészáros Lőrinc beszállt az együttest fenntartó cégbe, a bevételeket pedig elsősorban épp a szponzori pénzek dobták meg.

Az első néhány évből nincsenek erre vonatkozó adatok, de 2017 óta az összes kiadás jellemzően 60-70 százalékát fedezték a támogatói bevételek. 2021-ben már több mint 100 millió kuna, azaz jelenlegi árfolyamon nagyjából 5,1 milliárd forint származott ilyen forrásból (pdf). Ennek pedig elég jelentős része Mészároséktól érkezhetett, így nem csoda, ha meghallgatják a milliárdos véleményét arról, hogy mire költsék a pénzt Eszéken.

Sok kapcsolódási pont maradt

Ráadásul, ahogy arról korábban beszámoltunk, a klub akkor sem került túl messze Mészáros Lőrinctől, amikor hivatalosan eladta részesedését. A csapat egyetlen magánszemély tulajdonosa egy idő után ugyanis így Mészáros Lőrinc barátja és állandó üzlettársa, (a külügyminisztert is jachtoztató) Szíjj László lett. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy az eladott tulajdonhányadot egy magántőkealap vásárolta meg, amelyről ugyan hivatalosan nem lehet tudni, hogy ki áll mögötte, de nem volt nehéz megtalálni a kapcsolódási pontjait a Mészáros-birodalomhoz.

Arról nem is beszélve, hogy

a milliárdossal Felcsúton eszéki ügyekről tárgyaló Sakalj Ferenc tulajdonképpen Mészáros Lőrinc horvátországi bizalmasa és ottani ügyeinek intézője.

Mások mellett ő vezeti Mészárosék helyi szállodai cégét, de van tisztsége a birodalom más horvátországi leágazásaiban is. Mindezt úgy, hogy a helyi média szerint Sakalj egyébként „nem tartózkodik gyakran Eszéken, mivel túl sok munkája van Magyarországon”.

Röviden összefoglalva tehát Mészáros Lőrinc eszéki részesedését egy hozzá könnyen köthető magántőkealapnak adta el, miközben a csapat egyetlen magánszemély tulajdonosa a legjobb barátja maradt, a vezetője pedig a helyi bizalmasa. Emellett még a pénzt is ő, illetve magyar közbeszerzéseken taroló cégei adják a klubnak. Valószínűleg ezért alkot továbbra is véleményt stratégiai ügyekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét nappal a választások előtt folytatta terjeszkedését Mészáros Lőrinc HorvátországbanEgy újabb céget vett át, valószínűleg az adriai szállodapiaci terjeszkedés részeként.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHorvátországi szállodái lesznek Mészáros LőrincnekA Talentis Group Zrt. júliusban szerzett meg egy olyan rijekai céget, amely neve alapján is a szálláshelyszolgáltatásban ténykedik, vagy fog ténykedni a jövőben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat eszék Felcsút Mészáros Lőrinc NK Osijek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.