Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. augusztus 19. 06:26 Vállalat

Mészáros Lőrinc kiszállt horvát focicsapatából a Felcsút sikerei miatt

Nagyjából egy hónapja minden előjel nélkül lemondott tisztségeiről és eladta részesedését az eszéki futballcsapatban Mészáros Lőrinc. A felcsúti milliárdos részesedése egy magántőkealaphoz került, amely mögött hivatalosan nem tudni, hogy ki áll, de nem nehéz megtalálni a kapcsolódási pontjait a Mészáros-birodalomhoz. A tranzakcióra a felcsúti Puskás Akadémia sikerei, egészen pontosan a csapat Európa Liga szereplése miatt volt szükség.

Mészáros Lőrinc tovább erősödött 

„Meszaros: Osijek ide dalje”, azaz „Mészáros: Hajrá Eszék” címmel számolt be június legvégén a horvát klub honlapja a csapat mögött álló cég tisztújításáról. Maga a tudósítás sok érdekességet nem tartalmazott, bár néhány dolog arra utalt, hogy a felcsúti milliárdos még inkább megerősítette pozícióit a horvát klubnál.

Az írás szerint – amit a helyi cégjegyzék is megerősít – a felcsúti milliárdos maradt az NK Osijek s.d.d. nevű vállalat felügyelőbizottságának elnöke, és szintén benne maradt a grémiumban Mészáros állandó üzlettársa és barátja, Szíjj László valamint Takács Mihály, a felcsúti futballakadémia igazgatója is. A horvát tagokat azonban lecserélték, két teljesen új ember került be a testületbe.

Az eszéki tisztújítás június végén. Fotó: NK Osijek

Ez önmagában azonban szinte egyáltalán nem érdekes, és még úgy sem feltétlenül alakítaná át az erőviszonyokat, hogy a cégnél a felügyelőbizottságnak láthatóan nagyon fontos szerepe van. Éppen ezért nem is ez volt a legfontosabb változás, hanem, hogy ezzel párhuzamosan Sakalj Ferencet nevezték ki a vállalat vezetőjének. Az már a cikkből nem, csak a helyi cégjegyzék egyik bejegyzéséből derül ki, hogy Sakalj valójában az igazgatóság elnöke lett, és önállóan képviselheti a vállalatot. Az igazgatóság másik három tagja, köztük a csapat társtulajdonosa, Mészáros Lőrinc befektetőtársa, Ivan Mestrovic pedig távozott az igazgatóságból.

Sakalj – akit a Direkt36 korábbi részletes portréja szerint ismerősei közül többen Szakály Ferencként ismernek – Mészáros Lőrinc helyi bizalmasa. Kezdetben tolmácsként segítette Mészáros horvátországi terjeszkedését, mostanra azonban már a felcsúti milliárdos minden ottani érdekeltségét ő vezeti. Kinevezése tehát elég egyértelműen Mészáros befolyásának további növekedésére utalt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc arab milliárdosokat ütött ki, amikor Eszékre érkezettHelyi üzlettársa olyan mentalitású partnert keresett, mint amilyen ő, és az azóta a klubhoz ömlő pénzzel sem lehet elégedetlen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár egy hónapja épül a horvát Felcsút, jobb lesz, mint az eredetiSzükség is van a fejlődésre, mert itthon valami nagyon nem működik. Mészáros Lőrinc horvát csapata egyelőre mégis a magyar modellt követi.

Ahogy az NK Osijek honlapján megjelent cikk zárása is. Eszerint ugyanis a magyar klubtulajdonos a tisztújítást követően mindenkit megnyugtatott, hogy a megindult fejlesztések, így az új stadion és az utánpótlásnevelő-központ építése folytatódnak, a klub pénzügyileg stabil lábakon áll, normálisan működik.

Tíz nappal újraválasztása után lemondott

Június utolsó napjaiban tehát jól láthatóan semmi jele nem volt annak, hogy hamarosan újabb változások várhatóak, annak pedig végképp nem, hogy Mészáros Lőrinc alig néhány nap múlva kivonul az eszéki fociból. Pedig ez történt. A helyi cégbíróság alighogy bejegyezte az fb új összetételét, a felcsúti milliárdos július 9-én máris lemondott az elnöki pozícióról, amit Takács Mihály vett át tőle. Ami azonban ennél is érdekesebb, hogy

Mészáros minden jel szerint tulajdonrészén is túladott.

A történet itt válik kicsit nehezen követhetővé, a felcsúti milliárdos ugyanis nem közvetlenül birtokolta az eszéki focicsapatot működtető céget. A horvát cégregiszter pedig összességében elég transzparens, ám pont az NK Osijek s.d.d-nél nincsen feltüntetve, hogy kik a cég tulajdonosai.

Ez csak a vállalat konszolidált beszámolóiból derül ki, ami alapján az eszéki csapatot fenntartó NK Osijek s.d.d, többségi tulajdonosa egy ideje már a nagyon hasonló nevű NK OS d.o.o. Utóbbi vállalat ráadásul a közelmúltban még növelte is részesedését az eszéki fociban, hiszen egy éve még csak 67 százalékos tulajdonhányada volt leánycégében (pdf), az idén azonban már a 97 százalékot is meghaladta ez az arány (pdf).

Mészáros, és üzlettársa, Mestrovic tehát ezen a vállalaton (az NK OS d.o.o-n) keresztül közvetve tartották kézben az NK Osijeket, és itt jön az első csavar.

A cégben ugyanis nem csak ők ketten voltak tulajdonosok, hanem Szíjj László is.

Azaz Mészáros Lőrinc szövetségese, a legnagyobb hazai építőipari csoport, a közbeszerzéseken taroló Duna Aszfalt tulajdonosa, akinek a luxusjachtján Magyarország külügyminisztere az elmúlt napokat töltötte, nem csak úgy kapott egy helyet az eszéki klub felügyelőbizottságában, hanem társtulajdonos is volt.

 

A múltidő azonban nem véletlen, Mészáros Lőrinc ugyanis az fb-elnökség lemondásával párhuzamosan az NK OS d.o.o-ban meglévő részesedését is eladta. A felcsúti milliárdos helyére BÉTA Magántőkealap érkezett.

Elrejtett tulajdonos

Ami egyben azt is jelenti, hogy a részvénycsomag új végső tulajdonosát addig valószínűleg nem ismerhetjük, amíg valamiért fel nem tárja kilétét. A magántőkealapnak ugyanis épp az a legnagyobb előnye, hogy a tényleges tulajdonos könnyen elbújhat mögé. Az elérhető iratokból nem derül ki, hogy ki tette a pénzt az alapba, a nyilvánosság legfeljebb annyit tudhat meg, hogy ki kezeli ezt a pénzt. Jelen esetben azonban

utóbbi is elég ahhoz, hogy az új tulajdonost a Mészáros-Szíjj tandemhez lehessen kötni.

A még tavaly alapított Béta Magántőkealap kezelője ugyanis a Nukelus Zrt. A név valószínűleg még a pénzügyi berkekben mozgóknak sem mond sokat, mivel a vállalatot egészen idén március végéig teljesen máshogy hívták: MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. volt a neve, és a tulajdonosa is az MKB Bank volt. Az az MKB Bank, amely jórészt szintén Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltsége.

Az alapkezelő azóta fele-fele arányban (közvetve) két fiatal bankárhoz került, akik azonban valószínűleg elég rutinosan mozognak banki és kormányközeli körökben is. Antal Dénes és Márkus Balázs korábban egyaránt a jegybanki alapítványi pénzek körüli kavarásnál tűntek fel, egy olyan cégben voltak vezetők, amelynek az volt a feladata, hogy a több tízmilliárdos alapítványi vagyont befektesse. Antal emellett korábban MKB-s kereskedő volt, Márkus pedig már azelőtt vezette az MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt-t, hogy az a tulajdonába került volna.

Az NK Osijek három tulajdonosa a váltás előtt

Nem csak az MKB-s kapcsolat miatt tűnik azonban úgy, hogy nem került túl messze Mészáros Lőrinctől a horvát csapat. A felcsúti milliárdossal ugyanis három nappal az fb-tagságról történő lemondását követően jelent meg egy interjú a Nemzeti Sportban, ebben pedig egyáltalán nem úgy beszélt, mint aki épp megválni készül az Eszéktől. Szó szerint úgy fogalmazott, hogy

Az eszéki szerepvállalás nemcsak érzelmi, hanem üzleti kérdés is számomra, ebből a szempontból a horvát futball előrébb tart, 15-16 millió euróért értékesítettünk játékosokat az elmúlt évben, ami talán több, mint a teljes hazai NB I teljesítménye. Ha elkészülünk a saját stadionnal, úgy számolunk, hogy két éven belül önellátó, sőt profittermelésre is képes lesz az eszéki klub.

A Felcsút tehet mindenről

A megelőző személyi változások, a fenti nyilatkozat furcsa időzítése és az új tulajdonos ismeretlen háttere fényében első ránézésre elég nehezen érthető az egész kavarás. Valójában azonban van rá egy teljesen logikus magyarázat, ami azt is egyértelművé teszi, hogy

Mészáros Lőrinc nem jószántából adta el az Eszéket.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai alapján ugyanis az általuk szervezett nemzetközi ligákban nem indulhat egyszerre két olyan csapat, amelyek között tulajdonosi összefonódás van. Sőt, az előírások szerint már arra sincs lehetőség, hogy egy sorozatban két olyan csapat rajthoz álljon, akiknél azonosítható egy döntő befolyással rendelkező személy, vagy szervezet, tehát olyan valaki, aki a két csapat esetleges mérkőzésének kimenetelére hatást gyakorolhat.

Márpedig bármilyen hihetetlen ez, Mészáros Lőrinc most ilyen (lehetett volna). Az Eszék ugyanis tavaly a negyedik lett a horvát bajnokságban, amivel kivívta az Európa Liga-indulás jogát: a második körben fognak bekapcsolódni a selejtezőkbe. Egy körrel később, mint a Puskás Akadémia, amely a magyar bajnokságban elért tavalyi harmadik helyével szintén kiharcolta az EL-szereplést.

Azaz előállhatott volna az a helyzet, hogy a Felcsút és az Eszék egymással találkozik. Bár Mészáros Lőrinc a felcsúti focicsapatot fenntartó cégnek nem a tulajdonosa, azt a helyi utánpótlás alapítvány, azaz maga az akadémia birtokolja, ám az alapítványt már ő vezeti kuratóriumi elnökként. Szóval döntő befolyással rendelkező személy. Ahogy tulajdonosként, és az fb elnökeként egyértelműen az volt az NK Osijeknél is.

Mészáros Lőrincnek tehát végső soron a Felcsút sikerei miatt kellett hátralépnie Eszéken.

Mindez egyébként a koronavírus-járvány miatt csak július 5-én dőlt el. A horvát bajnokság ugyanis elég későn indult újra, és az Eszék EL-szereplése csak akkor lett biztos, amikor a tisztújításról már beszámoltak. Így fordulhatott elő, hogy a pozíciójában frissen megerősített fb-elnök pár napon belül lemondott, majd a csapatot is eladta.

A Hajduk Split elleni meccset követő pillanatok, amikor az NK Osijek kiharcolta az EL-részvételt. Fotó: NK Osijek

Az összeférhetetlenséget lapunknak a Mészáros csoportnál is megerősítették. A kommunikációs igazgatóságon elmondták: mivel Mészáros Lőrincnek a Puskásnál is van szerepe, a szabályoknak csak úgy tudott megfelelni, ha az egyik helyen lemond, ezért távozott az eszéki fb-ből. Az igazgatóságot kérdeztük a tulajdonosváltásról, az NK OS új tulajdonosáról, illetve annak hátteréről is. Utóbbira azonban csak azt általános választ kaptunk, hogy a magántőkealapoknál nem lehet tudni, ki áll mögöttük, mivel ez nem nyilvános.

Az UEFA meggyőzhető

Pedig a legfontosabb kérdés valószínűleg ez, és nem lenne meglepő, ha az UEFA-t is érdekelné a végső tulajdonos kiléte, így végül a tőkealapnak és a mögötte álló(k)nak színt kellene vallania. Mészáros Lőrinc egyébként volt már hasonló helyzetben: néhány évvel ezelőtt a hazai versenyhivatal ítélte meg úgy egy összeolvadást követően, hogy a felcsúti milliárdosnak túl nagy befolyása lenne a hirdetési piacon, és ezért el kellett adnia két rádióját. Akkor az érintett médiumok a kényszerű eladást követően sem kerültek távol tőle, hiszen azokat Szíjj László egy cége vásárolta meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA versenyhatóság rászólt, ezért Mészáros Lőrinc eladta rádióját az üzlettársánakSzíjj László vette meg a balatoni Part FM-et, miután Mészáros Lőrincnek meg kellett válnia tavalyi szerzeményétől.

Egy hasonló megoldás valószínűleg az UEFA-nak is tökéletesen megfelelne, hiszen azt semmi nem tiltja, hogy máshol együtt üzletelő barátok birtokoljanak azonos ligában induló csapatokat. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen helyzeteket az európai szövetség amúgy is hajlamos elég nagyvonalúan kezelni. Tavaly például az okozott nagy felhördülést a nemzetközi klubfutballban, hogy az EL csoportkörében összesorsolták a Salzburgot, és a Bajnokok Ligájában éppen tegnap elődöntőző Lipcsét. A két csapat pedig egyaránt a Red Bullhoz kötődik, csak éppen az energiaital-gyártónak sikerült úgy trükköznie a tulajdonviszonyokkal, hogy az UEFA azt elfogadja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan ügyesen trükközött a Red Bull, hogy európai futballbotrány lehet belőleEgymás ellen játszik az Európa Ligában az osztrák energiaital-gyártó két csapata, és ennek két másik klub ihatja meg a levét.

Mindenesetre a mostani események elgondolkodtatóak lehetnek a Mészáros Lőrinc számára, akiről még néhány hete is azt lehetett hallani, hogy további futball-befektetésekben gondolkodik. Július végén a 444 szemlézte a Der Standard pletykarovatban megjelent cikkét, miszerint a felcsúti milliárdos is aközött a három üzletember között van, akik bejelentkeztek az anyagi gondokkal küzdő, de a helyi élvonalban szereplő osztrák Mattersburgért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat eszék Mészáros Lőrinc NK Osijek Puskás Akadémia Szíjj László uefa Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.