Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 9. 16:33 Pénz, Vállalat

Olyan ügyesen trükközött a Red Bull, hogy európai futballbotrány lehet belőle

Az Európa Liga (EL) múlt pénteki sorsolásán megtörtént az, amitől az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA) valószínűleg leginkább tartottak az esemény előtt. A kontinens második számú kupasorozatában ugyanis egy csoportba került az RB Leipzig és a Red Bull Salzburg, az osztrák energia-italgyártó két csapata.

Nem az a baj, hogy lesz két mérkőzés, ahol 22 játékos fog bikákkal díszített mezekben rohangálni a pályán, hanem az, hogy a Red Bull mint kapcsolódási pont komoly visszaélésekre adhat lehetőséget. Nem meglepő módon az UEFA szabályai szerint ilyen helyzet nem is állhatott volna elő, azonos tulajdonban lévő csapatok ugyanis nemhogy egy csoportba nem kerülhetnek, de még csak azonos ligában sem indulhatnak. A Red Bull azonban már tavaly, illetve tavalyelőtt meghekkelte a rendszert.

Az energiaital-gyártó még 2005-ben szállt be a labdarúgásba, akkor vették meg a helyi futballcsapatot is fenntartó Salzburg Sport AG-t szőröstül bőröstül. Miután megvívták a harcukat a helyi szurkolókkal, akik nem különösebben díjazták a csapat átnevezését, és úgy általában az ugyan helyi, de mégiscsak multinacionális cég érkezését, az elmúlt évek legeredményesebb együttesévé tették a Red Bull Salzburgot. Az új tulaj érkezése óta a csapat 9 bajnoki címet nyert, háromszor annyit, mint 1933-as alapítása és 2005 között összesen. Ráadásul, amikor nem elsőként futottak be, akkor sem sokkal maradtak le, minden esetben a második helyet szerezték meg.

A Red Bull azonban nem elégedett meg az osztrák bajnoksággal, 2009-ben alapítottak egy klubot Lipcsében is RasenBallsport Leipzig néven. A csapat nevébe csak azért nem került be a márkanév, mert a német szabályok ezt szigorúan tiltják. Ám az osztrákoknak már ezt is sikerült megkerülni, hiszen a mezeken szereplő logóban így is szerepel a két bika és az RB felirat, ami ugye nem csak a RasenBallsport, de a Red Bull rövidítése is. Az alapítással párhuzamosan az energiaital-gyártó megvette egy ötödosztályú futballcsapat indulási licencét is, így a 2009/10-es szezonban már el is indulhattak a német ötödosztályban.

A két Red Bull-csapat, a Lipcse és a Salzburg logója

Ekkor még semmi nem utalt arra, hogy a két csapat közös tulajdonosából problémák lehetnek. Csakhogy az RB Leipzig nagyon gyorsan lépegetett előre, hat idény alatt az élvonalig verekedték fel magukat, és ami ennél is nagyobb meglepetés volt, első Bundesligás évükben egyből a második, Bajnokok Ligáját érő helyen végeztek a bajnokságban.

Ekkor került először nehéz helyzetbe az UEFA, ugyanebben az idényben ugyanis a Salzburg is megnyerte az osztrák bajnokságot, azaz papíron mind a két Red Bull csapat jogot szerzett arra, hogy indulhasson a BL-ben. Amit viszont a szövetség szabályai tiltottak. Az előírások szerint már arra sincs lehetőség, hogy egy sorozatban két olyan csapat rajthoz álljon, akiknél azonosítható egy döntő befolyással rendelkező személy, vagy szervezet, tehát olyan valaki, aki a két csapat esetleges mérkőzésének kimenetelére hatást gyakorolhat.

Elég könnyű belátni, hogy ez a helyzet a Lipcsénél és a Salzburgnál fennállt. Még akkor is, ha a Red Bull időközben papíron kiszállt az osztrák csapatot működtető cég mögül. A 2016 májusában – tehát nagyjából akkor, amikor a Lipcse feljutott a német Bundesligába – vállalat ugyanis valahogy alapítványi tulajdonba került. Az energiaital-gyártó pedig azóta azt kommunikálja, hogy ők már csak névszponzorok.

Személyi összefonódások azonban ezt követően is voltak, arról nem is beszélve, hogy a két csapat logója lényegében ugyanolyan, mezüket egyaránt a vörös bikák dominálják, és mind a két együttes stadionjának is a Red Bull a névszponzora.

Éppen ezért keltett általános megdöbbenést, hogy az UEFA tavaly májusban úgy ítélte meg, hogy nincs itt semmi látnivaló, mind a két csapat elindulhat a BL-ben. A döntés azonban – a The New York Times egy korábbi cikke szerint – azért nem volt ennyire egyértelmű. Az ügy még 2017 májusának elején került az európai szövetség futballklubok pénzügyeit ellenőrző osztályához. Az probléma kivizsgálásával megbízott első szervezeti egység pedig néhány hétnyi munka után arra jutott, hogy hiába kezdte meg a vizsgálat hírére azonnal a két csapat szervezeti szétválasztását a Red Bull, az addig felmutatott eredmények voltak elég meggyőzőek.

Erről állítólag bizalmasan tájékoztatták is a céget, majd az ügyet átadták egy másik, ugyanezen az osztályon dolgozó, de papíron az első vizsgálati kört lefolytatóktól független szervezeti egységnek. Ha az itt ténykedő jogi szakértők és bírók is úgy ítélték volna meg a helyzetet, mint kollégáik, akkor a Lipcse veszít sokat. A szabályok értelmében ugyanis hasonló esetekben az a csapat élvez elsőbbséget, amely előrébb végzett saját bajnokságában, ez pedig ugye a Salzburg volt.

A második vizsgálat azonban ellentétes eredményre jutott, és alig három héttel az ügy átadása után az UEFA ki is hirdette a Red Bull-csapatoknak kedvező döntését. Ekkorra a Salzburgnál a teljes vezetőséget lecserélték, azóta is olyan emberek irányítják a csapatot, akiknek papíron semmi köze a Lipcséhez és az energiagyártóhoz sem.

A két egymástól független csapat játékosai

Ez azonban nem jelenti azt, hogy valóban semmilyen kötődés ne lenne. A csapat tulajdonjogát átvevő egyesületben például 2015 óta igazgatósági tag Rauch gyümölcsitalgyártót kézben tartó család egyik tagja, Franz Rauch is, és ez az UEFA vizsgálat hatására sem változott. Ez persze nem meglepő, hiszen a szintén osztrák cég is szponzorálja az együttest, csak éppen a Rauch családról már évekkel ezelőtt azt írták, hogy baráti kapcsolatot ápolnak a Red Bull alapítójával Dietrich Mateschitz-cel.

Valójában azonban még ezekre a személyi összefonódásokra sincs szükség ahhoz, hogy belássuk: a Red Bullnak elemi üzleti érdeke mind a két csapatának továbbjutása, függetlenül attól, hogy tulajdonos, vagy csak szponzor, hiszen a márkaérték annál jobban épül, minél többet szerepelnek a támogatott csapatok. Magyarul bőven elég, ha csak az egyik együttesnek a tulajdonosa, és annak működésére van ráhatása, ezzel is befolyásolhatja egy mérkőzés kimenetelét.

Az UEFA szempontjából pedig külön rossz, hogy a két Red Bull csapat épp akkor játszik egymás ellen, amikor az eredményt valószínűleg a legkönnyebb befolyásolni: a csoportkör utolsó fordulójában. Képzeljünk el egy olyan egyébként a valóságtól egyáltalán nem elrugaszkodott helyzetet, hogy az az utolsó forduló előtt az RB Leipzig vezeti csoportját, a második helyért viszont még harcban van a Salzburg, és a két másik együttes egyike, a norvég Rosenborg, vagy a skót Celtic. Egy ilyen helyzetben a Red Bullnak, amelynek lehet ráhatása a Lipcsére, hiszen tulajdonosa, az az érdeke, hogy a Salzburg nyerjen és mindkét együttese továbbmenjen.

Persze valószínűleg ők is belátják, hogy egy összejátszásból eredő botrány sokkal jobban rombolhatja a márkát, mint amennyit a csapatok így elért sikere hoz, ez azonban most már kevés. Ha a Salzburg, vagy akár a Lipcse így jut tovább, akkor valószínűleg senki nem hiszi majd el, hogy nem volt tulajdonosi utasítás.

Magyarul a kialakult helyzet végső soron a Red Bullnak sem jó, hiába trükköztek annak érdekében, hogy mindkét csapatuk elindulhasson az európai ligákban.

A legszomorúbb az egészben, hogy egyébként lett volna ésszerű megoldás, ha az UEFA erre hajlik, és nem a lobbi irányítja a döntésüket. A sorsolásnál most is rengeteg olyan megkötés van, hogy kik nem kerülhetnek egy csoportba a BL-ben vagy az EL-ben. Nem lett volna túl bonyolult kiegészíteni ezt egy olyan kitétellel, hogy az azonos üzleti érdekkörbe tartozó együtteseket sem sorsolják össze ilyen korai szakaszban. Később persze ettől még összejöhetett volna a párosítás, de egyrészt ennek kisebb az esélye, másrészt az egyenes kiesésben már sokkal nehezebben károsíthatnak meg más csapatokat, és így kevesebb a visszaélésre való lehetőség.

Pénz Vállalat Celtic Európa Liga Lipcse RB Leipzig red bull Red Bull Salzburg Rosenborg uefa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.