Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. február 1. 16:08 Pénz, Vállalat

A versenyhatóság rászólt, ezért Mészáros Lőrinc eladta rádióját az üzlettársának

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem okozott meglepetést: rábólintott, hogy Mészáros Lőrinc közvetlen irányítást szerezzen a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt., és ennek révén a – nem hivatalosan már hosszú ideje az érdekeltségében lévő – Opus Nyrt. felett is.

A hivatal a felcsúti polgármester bejelentése után indított vizsgálatot, és arra jutott, hogy a tranzakció nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon, így a milliárdosé lehet a Konzum 53 százaléka. Ám szabott feltételt is, Mészáros Lőrincnek meg kellett válnia két, tavaly vásárolt rádiójától: a Kecskeméten, és több környékbeli városban is fogható Gongtól, és a balatoni Part FM-től. A GVH ugyanis arra jutott, hogy amennyiben ez nem történik meg, akkor egy piacon torzulna a verseny (a részletes indoklás itt olvasható).

Ha valaki azt gondolná, hogy a tájékoztatás sokszínűségét veszélyeztette volna, amennyiben Mészárosnál maradnak a rádiók, az nagyot téved. Ennek megítélése nem a versenyhivatal, hanem Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) feladata. A GVH annak rendje és módja szerint ki is kérte utóbbi véleményét az ügyben, de az NMHH semmi kivetnivalót nem látott abban, hogy legalább két megyében a teljes helyi sajtó (a rádió és a napilapok is) Mészáros Lőrinchez kerülnek.

A GVH ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy nem maradhatnak egy kézben ezek a médiumok, igaz más okból: a hirdetési piacon sérülne a verseny. Ezért döntöttek úgy, hogy a rádiós cégek eladásához kötik a tranzakció jóváhagyását.

Mészáros Lőrincnek így nem adatott meg, hogy túl sokáig rádiótulajdonos legyen, hiszen a Part FM-t tavaly nyáron, a Gongot pedig alig több, mint két hónapja szerezte meg. Utóbbi ügyletet ráadásul már azután kötötték, hogy a felcsúti polgármester Konzum-ügyben a GVH-hoz fordult volna.

A milliárdos az egyik cégen mostanra túl is adott, de arra figyelt, hogy ne kerüljön túl messzire tőle. A vállalatot ugyanis a cégbírósági iratok szerint január 17-én a Szőke Tisza Invest Kft. vásárolta meg, amely még aznap a – dokumentumokban nem részletezett – vételárat is kifizette.

A Tisza Invest pedig történetesen Szíjj László tulajdona, akinek több közös üzlete is van Mészáros Lőrinccel. Például közösen birtokolják a CLH és a CLH Klímaszervíz épületgépészeti nevű cégeket, akárcsak a Visonta Projekt Kft-t és a Marlera-Istria Kft-t.

Azt, hogy a Gong Rádió kihez kerül, egyelőre nem tudni. Itt, ha sor is került már az adásvételre, annak egyelőre a cégbíróságon nincs nyoma, még bejegyzés alatt sem áll a tulajdonosváltás.

Frissítés: A GVH válaszolt a kreativ.hu kérdéseire, és ebből kiderült, hogy a Gong Rádió is a Tisza Invest Kft-hez került.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat gvh konzum Mészáros Lőrinc Part FM rádió Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.