Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 18. 15:31 Vállalat

Mészáros Lőrinc hiába látszik tulajdonosnak, hivatalosan csak főtámogató Eszéken

Rendkívül hízelgő interjút közölt a horvát Sportske novosti napilap online kiadása az eszéki futball eddigi sikereiről és jövőbeli terveiről azzal a Mészáros Lőrinccel, aki papíron fél éve kiszállt a csapatból. Az együttest fenntartó cég tulajdonosi viszonyai azóta is alakultak, a csapat mostanra tisztán magyar lett, de a felcsúti milliárdosnak nincs látható nyoma a vállalat mögött. A csapat honlapján ennek ellenére még pár héttel ezelőtt is tulajdonosként hivatkoztak rá.

Luka Modric Felcsútról vonulna vissza

A Sportske novosti interjúja egy rövid bevezetővel kezdődik, amelyben bemutatják, milyen fejlődésen ment keresztül a néhány éve még csőd szélén álló eszéki csapat az elmúlt idényekben. A lap előszava szerint mindez Mészáros Lőrincnek köszönhető, aki néhány éve megvette az együttest, és azóta többet is tett érte, mint amit előzetesen ígért. Az írás úgy fogalmaz, hogy a milliárdos

megváltást, pénzt, életet, reményt, stadiont, akadémiát

adott Eszéknek. Azt is megemlítik, hogy Mészáros már bizonyított üzletemberként, vagyona pedig becslések szerint egymilliárd euró körül lehet.

A korábbi felcsúti polgármestert – akire tévesen úgy is hivatkoznak mint a Puskás Akadémia tulajdonosára – főleg sportszakmai dolgokról kérdezték, de mivel jelentős részben ő finanszírozta az elmúlt években az eszéki focit, a fejlesztésekről és a tervekről is szó esett. Mészáros azt mondta: reményei szerint az NK Osijek már jövőre megnyerheti a horvát bajnokságot. Ha így lenne, a győzelmet az új arénában ünnepelhetnék, a tervek szerint ugyanis a több mint 10 milliárd forintból épülő létesítmény még az idén elkészül.

Jelen állás szerint októberi stadionavatással számolnak, de a járványhelyzet miatt benne van a pakliban némi csúszás.

Közben épül a helyi futballakadémia is, amelyre azonban nemcsak a felcsúti milliárdos, hanem a magyar kormány is jelentős összeget szánt. Ezek a befektetések Mészáros szerint egyébként megtérülhetnek, és jó játékospolitikával az Eszék a jövőben önfenntartó lehet.

A felcsúti milliárdos arról is beszélt, hogy a horvát futball követendő példa lehet a magyar számára, és viccesen még azt is megjegyezte, hogy örülne, ha a 2018-ban aranylabdával díjazott Luka Modric Eszéken, vagy még inkább Felcsúton fejezné be a pályafutását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár egy hónapja épül a horvát Felcsút, jobb lesz, mint az eredetiSzükség is van a fejlődésre, mert itthon valami nagyon nem működik. Mészáros Lőrinc horvát csapata egyelőre mégis a magyar modellt követi.

Mint főszponzor nyilatkozott

Az interjú – és különösen annak tartalma – azért furcsa, mert Mészáros Lőrincnek papíron már nincs köze az NK Osijekhez. A felcsúti milliárdos ugyanis – ahogy erről akkor beszámoltunk – nyáron kényszerűségből teljesen kiszállt a csapatból. Az előző szezonban a Puskás Akadémia és az Eszék egyaránt kiharcolta az Európa Liga részvételt, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírásai szerint pedig az általuk szervezett nemzetközi ligákban nem indulhat egyszerre két olyan csapat, amelyek között tulajdonosi összefonódás van. Sőt, már arra sincs lehetőség, hogy egy sorozatban két olyan csapat rajthoz álljon, amelyeknél azonosítható egy döntő befolyással rendelkező személy vagy szervezet, tehát olyan valaki, aki a két csapat esetleges mérkőzésének kimenetelére hatást gyakorolhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc kiszállt horvát focicsapatából a Felcsút sikerei miattJúlius közepén minden előjel nélkül lemondott tisztségeiről és eladta részesedését az eszéki futballcsapatban Mészáros Lőrinc. Az új tulajdonos egy magántőkealap lett.

Mészáros Lőrinc pedig ilyen volt a nyáron, így eladta részesedését az NK Osijekben, és lemondott az ott betöltött pozícióiról is. Ez még a korábbi hetek kommunikációjához képest is komoly fordulat volt, hiszen semmi jel nem utalt ilyen változásra.

Más kérdés, hogy a tranzakció után az nem derült ki pontosan, kihez is került a részvénycsomag. A vevő ugyanis egy magántőkealap volt, amelynek egyik legfontosabb jellemzője, hogy hacsak nyilvánosságra nem hozza, nem tudni, kinek a pénzét forgatja.

Mindenesetre úgy tűnt, hogy Mészáros Lőrincet Horvátországban továbbra is mindenki tulajdonosként kezeli.

A csapat hivatalos honlapján még december 1-jén is így hivatkoztak rá egy hírben, ami arról szólt, hogy a város díszpolgárává avatták.

A furcsa helyzet miatt megkérdeztük a Mészáros csoportot, hogy pontosan milyen szerepben nyilatkozott a felcsúti milliárdos a horvát újságnak, illetve mi köze van most a csapathoz, tulajdonos-e közvetve, például a nyáron belépett tőkealapon keresztül. A csoportnál azt mondták, hogy Mészáros Lőrinc mint a klub főtámogatója adott interjút a Sportske novostinak, és a csapat honlapján is tévedés miatt hivatkoztak rá tulajdonosként.

Csak Szíjj László maradt látható

Az interjú azonban így is kifejezetten furcsa. Egy csapat főtámogatójának ugyanis ritkán szoktak ilyen kérdéseket feltenni az adott együttessel kapcsolatban. Ez olyan, mintha a Magyar Telekom vezetőjét megkérdezné valaki, hogy mikor újítják fel a Fradi stadionját, vagy az Emirates menedzsmentjénél érdeklődnének, hogy mikor lesz nyereséges a Real Madrid. Arról nem is beszélve, hogy

mennyire kínos, ha egy klub honlapján a csapat tulajdonosaként hivatkoznak valakire, aki nem az.

Utóbbi ugyanakkor elég jól mutatja, mennyire zavaros jelenleg az Eszék tulajdonosi háttere. Ráadásul az elmúlt hónapokban a helyzet csak tovább bonyolódott. Tavaly év közepéig a csapatot működtető cégnek egy másik vállalaton keresztül három magánszemély tulajdonosa volt: Mészáros Lőrinc, a volt felcsúti polgármester helyi üzlettársa, Ivan Mestrovic és gyakori magyarországi partnere, Szíjj László.

Júliusban azonban kiszállt Mészáros Lőrinc, és a Béta Magántőkealap érkezett a helyére. Majd év végén Ivan Mestrovic is eladta a részesedését, így némi kavarás után jelenleg Szíjj László, a Béta és egy másik, Open Innovation névre hallgató magántőkealap a három tulaj.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHeti 60 millióért bérelhető egy olyan luxusjacht, amilyennel Szijjártó utazott, de ő nem is fizethetett érteA korábban a luxust bíráló, plebejuskormányzásra vágyó Szijjártó Péter négyéves fizetéséből tudna egy hétre kibérelni egy hasonló jachtot.

A Bétáról már nyáron megírtuk, hogy esetében annyira nem nehéz kapcsolódási pontot találni Mészáros Lőrinchez, az Open Innovationnek pedig lényegében ugyanaz a háttere. A Mészáros csoportnál rákérdeztünk az Eszék aktuális tulajdonosi viszonyaira is, de annyit mondtak, hogy a magántőkealapok befektetői nem nyilvánosak.

Jelenleg tehát magánszemélyként kizárólag Szíjj Lászlót lehet beazonosítani az NK Osijek mögött. Idővel azonban a nyáron Szijjártó Péter jachtoztatásával a hírekbe kerülő Szíjj is hasonló helyzetben találhatja magát, mint Mészáros Lőrinc a közelmúltban. Az egykori felcsúti polgármesterrel baráti kapcsolatban lévő tiszakécskei milliárdos ugyanis nemrégiben szerzett részesedést a diósgyőri futballcsapatban. Bár erre szinte biztosan nem ebben a szezonban kerül sor, de ha a miskolciak is kiharcolnák a nemzetközi kupaszereplést, akkor valamelyik futballérdekeltségétől Szíjj Lászlónak is meg kellene válnia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat eszék Mészáros Lőrinc NK Osijek Szíjj László Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Fontos

Pletser Tamás
2024. május 26. 05:22 Világ

Messze van még a világ olajfogyasztásának csúcsa

Az egy főre jutó fogyasztás alapján a világ olajfüggése közel 45 éve gyakorlatilag állandó, és nem látszik, mitől változna ez meg belátható időn belül.

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.