Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. augusztus 20. 13:01 Közélet, Vállalat

Horvátországi szállodái lesznek Mészáros Lőrincnek

Miközben az eszéki labdarúgásból kényszerűségből kivonult, a horvátországi turisztikai szektorba beszállt Mészáros Lőrinc. A felcsúti milliárdos családi cége, a Talentis Group Zrt. valamivel több mint egy hónapja szerzett meg egy olyan rijekai céget, amely neve és tevékenységi köre alapján is a szálláshelyszolgáltatásban ténykedik, vagy fog ténykedni a jövőben. A vásárlás már a Mészáros-csoport nemzetköz terjeszkedési terveinek a része.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc kiszállt horvát focicsapatából a Felcsút sikerei miattJúlius közepén minden előjel nélkül lemondott tisztségeiről és eladta részesedését az eszéki futballcsapatban Mészáros Lőrinc. Az új tulajdonos egy magántőkealap lett.

Eszéki kapcsolat

A Riva’s Hotels & Resorts d.o.o. nevet viselő cégnek ugyanakkor nem volt túl nagy múltja Mészárosék tulajdonszerzése előtt, a vállalatot csak tavaly decemberben hozták létre. Az alapító egy Euro Immobilien Group nevű helyi cég volt, amely egy nemzetközi ingatlankereső oldalt működtet. Elsősorban adriai villák, illetve apartmanok eladóit hozzák össze helyi és főleg külföldi vevőkkel, de üzleti ingatlanok közvetítésével is foglalkoznak. Utóbbi konkrétan azt jelenti, hogy az oldalon néhány millió euróért például szállodákat is hirdetnek, de ingatlanbefektetőket is keresnek projektekhez.

A Talentis azonban valószínűleg nem egy ilyenbe szállt be, és az sem valószínű, hogy Mészáros Lőrinc az ingatlankereső oldal böngészése közben talált volna rá a Riva’s Hotelsre. Különösen, hogy a felcsúti milliárdosnak lehetett közvetlen kapcsolata is az Euro Immobilien Group tulajdonosához, Denis Šikljanhoz is. Az üzletember ugyanis közösségi oldalai alapján nagy futballrajongó, és bár nem Eszék-szurkoló, de ismeri Igor Galić-ot, aki a közelmúltig az akkor még Mészáros Lőrinc tulajdonában álló NK Osijek elnökségében ült.

 

A vállalatot a tulajdonosváltás óta – ahogy Mészáros Lőrinc minden más horvátországi érdekeltségét – a milliárdos tolmácsból lett bizalmasa, Sakalj Ferenc vezeti. A cég Rijeka főutcájára van bejegyezve, egy minden bizonnyal elég értékes ingatlanba, amit azonban valószínűleg csak megörököltek Mészárosék. Ez ugyanis az Euro Immobilien címe is. Azaz egyáltalán nem biztos, hogy a neve alapján hotelcég Rijekában fog tevékenykedni.

Horvátországban egyébként vannak Riva nevű szállodák. Hvar szigetén egy 53 szobás négycsillagos szálloda viseli ezt a nevet, a Krk szigeten, Rijekától 35 kilométerre Malinskában meg pedig egy 49 szobás luxushotel.

A Hotel Riva Malinskában

Illeszkedik a célokhoz

A Mészáros-csoporttól kérdeztük, hogy az új cégüknek vannak-e ingatlanjai, ám erre a kérdésünkre nem kaptunk választ. Azt ugyanakkor elárulták, hogy a vállalattal vannak terveik, az akvizíció

„illeszkedik ahhoz a stratégiai célhoz, hogy a Mészáros-csoport nemzetközi szinten terjeszkedjen”.

Korábban pedig a terjeszkedési terveket firtató megkeresésünkre azt írták, hogy napirenden van újabb szállodák vásárlása.

Mészároséknak egyébként már most is elég erős érdekeltségeik vannak a szektorban és nem csak Magyarországon, hanem a környező országokban is. A család tőzsdei birodalmához tartozó Hunguest láncnak összesen 26 szállodája van, többségük Magyarországon, de Montenegróban, Ausztriában és Erdélyben is működtetnek hoteleket. A csoport ráadásul most kapott közel 10 milliárd forintnyi állami támogatást hét hotel felújítására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzobánként 77 millió forint közpénzt kap három magyar szupergazdag közös szállodájaCsányi, Hernádi és Garancsi összesen 11,5 milliárdot kaptak, hogy piaci alapon nem működő hotelt építsenek az egyik legkülönlegesebb fekvésű magyar ingatlanon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz erősebbek vásárolhatják fel a megroggyant szállodákat, Mészárosék is készülnekA hitelmoratórium sok szállodás cégnek segített, de jövőre így is lehet konszolidáció a piacon. A Mészáros-csoportnál napirenden van további hotelek vásárlása.

A Talentisnek egyébként nem a Riva’s Hotels az első horvátországi leánycége, nagyjából két éve tulajdonolnak egy másik horvát vállalatot is. A Mirno More d.o.o. ugyanakkor érdemi üzleti tevékenységet beszámolói alapján nem igazán végez, fő funkciója valószínűleg – a Direkt36 korábbi információi szerint – az, hogy 2015-ben ennek a cégnek a nevére íratták Mészáros Lőrinc Ugljan szigeti luxusvilláját.*Korábban a horvát társaság egy másik Mészáros-cég, a Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonában volt, de amikor utóbbit bevitte a tőzsdére a felcsúti milliárdos, áttették a családi holdingba.

 

A Mirno More tavaly összesen 6 (!) kunás, tehát mostani árfolyamon nagyjából 280 forintos bevételt ért el, miközben a ráfordítások majdnem 230 ezer kunára rúgtak, így forintban 10 milliós veszteséget könyvelt el. A vállalatnak ugyanakkor nagyjából 4,1 millió kunás, közel 200 millió forintos ingatlanvagyona van, és ez nem is változott érdemben az elmúlt években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHorvátországi villáján mégsem osztozik másokkal Mészáros LőrincMészáros egyik cége eladta Mészáros egy másik cégének a horvát tengerparti villát is birtokló vállalatot, így az maradhat a felcsúti milliárdosnál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBértámogatást kérnének a magyar szállodák az összeomló turizmus miattAz árak nem fognak esni, zárva tartó hotelek viszont lesznek. A szektor újabb segítséget várna, hogy meg lehessen őrizni a még megmaradt munkahelyeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Horvátország Mészáros Lőrinc szálloda Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.