Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. július 24. 06:49 Vállalat

Az erősebbek vásárolhatják fel a megroggyant szállodákat, Mészárosék is készülnek

Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy mikor és milyen mértékben, de szinte biztos, hogy hoz tulajdonosi átrendeződést a szállodaiparban és úgy általában a turizmus területén is a koronavírus-járvány. Miután a szektor jövedelemtermelő képessége látványosan visszaesett, és a kilátások is nagyon bizonytalanok, most biztosan olcsóbban lehet vásárolni, mint korábban. Ráadásul sok piaci szereplő megroppant, ami kiszolgáltatottá teheti őket a nagyobb, tőkeerős cégekkel szemben.

A nagyokban jobban bíznak, vagy bíztak

A folyamat egyáltalán nem magyar sajátosság, az idegenforgalom lényegében a világon mindenhol leállt, így mindenütt szenvednek a turisztikai szolgáltatók. A nemzetközi sajtóban már áprilisban arról cikkeztek, hogy bár rövidtávon minden szektorban, így a szállodaiparban is visszaesett a felvásárlási-összeolvadási tranzakciók száma, itt azonban akár már rövidtávon is lehet változás. Az elmúlt két-három hónap adatai pedig azt mutatják, hogy valóban felpöröghetnek az akvizíciók.

A Globaldata elemzőcég folyamatosan követi különböző szektorokban az ilyen jellegű tranzakciók számát, és a turisztika területén már május-júniusban is növekedést tapasztaltak. Korábban egy elemzőjük már előrevetítette, hogy ez lesz, mondván, a kisebb, rosszabb likviditási helyzetben lévő cégek mozgástere igencsak beszűkült.

Ralph Hollister akkor azt nyilatkozta, hogy szerinte a nagyobb, tőkeerősebb láncok valószínűleg az – elsősorban a higiéniára vonatkozó – új fogyasztói elvárásokhoz is könnyebben tudnak majd alkalmazkodni, illetve jobban el tudják majd hitetni vendégeikkel ezt. Bár ez nem olyan biztos. A CBS-en futó Inside Edition csapata által nagyjából két hete készített riport ugyanis épp arra mutatott rá, hogy az Egyesült Államokban a legnagyobb szereplőknél is komoly gondok akadnak a higiénia területén.

Pénz, az van

Az ágazati folyamatok itthon is hasonlóak, mint bárhol máshol a világon, esetleg az időbeli lefutásban lehetnek különbségek. Korábban már írtunk róla, hogy – miként a válságok általában – a koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági válság is nagyon sok eszközt leértékelt, ami felvásárlási lehetőséget teremt a komolyabb készpénztartalékkal rendelkező cégek számára. Ebbe a kategóriába pedig itthon jelentős arányban olyan vállalatok tartoznak, amelyek főleg a jó kapcsolataik révén szerzett állami megbízásaiknak köszönhetik az üzleti sikert.

 

Ahogy akkor bemutattuk, rengeteg – főleg építőipari – kormányközeli vállalat bankszámláján halmokban álltak 2018 végén a milliárdok. Az pedig korántsem lenne példa nélküli, hogy egy vállalkozó az ebben a szektorban összeszedett pénzt máshol fekteti be.

Azóta sok vállalat leadta az újabb, 2019-ről szóló beszámolóját is, amiből az derült ki, hogy jelentős változás tavaly sem volt. Bár némileg átrendeződött a mezőny (a Mészáros-csoporthoz tartozó cégeknek például csökkent a tartaléka, a miniszterelnök túravezetőjeként ismert Garancsi Istvánhoz köthető Market Zrt.-nél pedig jelentősen nőtt), összességében így is százmilliárdos készpénz- és bankbetétállománnyal rendelkeznek ezek a vállalatok.

 

Amit azonban jó eséllyel még nem a közeljövőben fognak elkölteni. A kormányzati intézkedések egy része ugyanis sok bajba került céget időhöz juttatott. A szállodaiparban az egyik legnagyobb segítség – ahogy erre Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke felhívta a figyelmet – egyértelműen az év végéig tartó hitelmoratórium volt. Mivel ennek köszönhetően sok vállalat jelentős fizetési kötelezettségtől mentesült, az intézkedés a várható átalakulásokat is eltolta, sőt valószínűleg tompította is ezt a hatást.

Az ágazati várakozások szerint azonban a turizmus 2020 végéig sem fog teljesen talpra állni, lesznek olyan régiói az országnak (főleg Budapest) ahol még 2021 első felében is komoly gondok lehetnek. Így az igazi mozgolódás a szektorban akkor indulhat majd be, amikor a szállodás cégeknek ismét el kell kezdeniük fizetni a hiteleik törlesztőrészleteit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKormányközeli cégek lehetnek a nyertesei a koronavírust követő felvásárlásoknakKonszolidációs hullámot indíthat el a mostani válság, ezen pedig azok nyerhetnek, akiknek van pénzük. Minél később jön az állami mentőcsomag, annál kiszolgáltatottabbak a cégek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezreket rúgtak ki a magyar hotelek és éttermek, sokan elhagyják a pályátA hivatalos adatokon még nem látszik, de nagyon sok ember veszítette el az állását a vendéglátásban és a turizmusban. Visszavenni csak egy részüket tudják.

Napirenden van

A tulajdonosi átrendeződés mértékét azonban egyelőre éppen a bizonytalanság miatt nagyon nehéz megjósolni. Flesch Tamás szerint sok múlik azon is, hogy a bankok hogyan kezelik a helyzetet, és tulajdonképpen minden eset egyedileg alakulhat, így egyelőre lehetetlen bármit megjósolni.

A szektor szereplői azonban számítanak konszolidációra. Kovács Balázs, az országszerte 15, ebből Budapesten tíz hotelt üzemeltető Danubius Hotels vezérigazgatója lapunknak korábban azt mondta, hogy lehetnek felvásárlások, de ők ebben a helyzetben biztosan nem terveznek szállodát venni.

A másik nagy hazai lánc, a Hunguest, illetve annak tulajdonosa, Mészáros Lőrinc azonban igen. A felcsúti milliárdos cégcsoportjánál lapunk felvásárlási terveket firtató kérdésére úgy fogalmaztak:

Folyamatosan figyelemmel követjük az akvizíciós lehetőségeket. Az Opus Global Nyrt. esetében például a korábban bejelentett terveink közül a TITÁSZ projekt aktív fázisban van, de természetesen új beruházási lehetőségeket is vizsgálunk. A turizmusban napirenden van további szállodák vásárlása. Az iparban- és az építőiparban azoknak a vagyonelemeknek a megszerzése a célunk, ahol többségi befolyása lehet társaságunknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz"Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat felvásárlás koronavírus Mészáros Lőrinc szálloda Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.