Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 19. 13:04 Vállalat

Két nappal a választások előtt folytatta terjeszkedését Mészáros Lőrinc Horvátországban

A horvát cégbírósági adatok szerint a zágrábi bejegyzésű HTL Advisory d.o.o. nevű társaságnak 2022. április 1-jén, azaz a magyarországi parlamenti választások előtti utolsó munkanapon új tulajdonosa lett. A vevő a magyar Adriatic Hotel Invest Kft., amely a Talentis Group Zrt. cége, a Talentis pedig Mészáros Lőrinc tulajdonában van. A felcsúti milliárdos a HTL Advisory-t Denis Šikljantól vette meg, aki a január 3-i alapítás óta volt a cég tulajdonosa.

Tavaly nyár végén egyszer már lejátszódott egy ehhez egészen hasonló akció. Akkor a rijekai Riva’s Hotels & Resorts d.o.o. nevű társaságot vette meg a Talentis, és az eladó közvetetten akkor is Šikljan volt. Ahogy akkor megírtuk, Šikljan a közösségi oldalai alapján nagy futballrajongó, és ismeri például Igor Galić-ot is, aki az NK Osijek eszéki focicsapat elnökségének tagja volt, amikor az egyesület még Mészáros Lőrinc tulajdonában volt.

A Mészáros-csoport a Riva megvételekor azt mondta nekünk, hogy a horvátországi vásárlás illeszkedik a nemzetközi szintű terjeszkedés stratégiájához.

A HTL (amelynek nevéről mi a hotel szóra asszociálunk) megvásárlásával egy időben a cég vezetői székében is változás történt: Linda Petrović-ot Ferenc Sakalj váltotta. Sakalj Mészáros Lőrinc helyi bizalmi embere, gyakorlatilag minden eddigi ismert horvátországi Mészáros érdekeltség vezetője.

A HTL székhelyének címe egyébként a Google utcakép alapján a zágrábi Hotel Internationalnak is helyet adó épületegyüttessel azonos.

A Hotel International épülete Zágrábban. Fotó: Google/Utcakép

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHorvátországi szállodái lesznek Mészáros LőrincnekA Talentis Group Zrt. júliusban szerzett meg egy olyan rijekai céget, amely neve alapján is a szálláshelyszolgáltatásban ténykedik, vagy fog ténykedni a jövőben.

Vállalat Horvátország hotel HTL Advisory Mészáros Lőrinc szálloda Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2022. május 25. 04:00 Közélet, Vállalat

Annyi pénzt öntött az állam a magyar startup ökoszisztémára, hogy az megfulladt

160 milliárdot költött a kockázati tőkepiacra a magyar állam, amivel sikeresen szorította ki a külföldi befektetőket. Ezzel sikerült elérnie, hogy Magyarország a régió startup-sereghajtója legyen.

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Bucsky Péter
2022. május 23. 04:34 Vállalat

1200 milliárd forint mutatja, miért küldi Orbán Viktor külföldre a magyar cégeket

A magyar gazdaságban nő a külföldi tulajdonú vállalatok szerepe és az általuk hazaküldött osztalék összege, amely után szinte semmi bevétele sincs a magyar államnak.

Fontos

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?