Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 31. 12:29 Vállalat

Most már Szlovénia is 800 ezer forintos alapfizetéssel csábítja a magyar szakmunkásokat a határtól 10 kilométerre

Havi átlag 2000-2200 eurós alapfizetés, ingyenes napi étkezés, évi 1400 euró pluszjuttatás, 100 százalékos utazási térítés, ingyenes szállás és teljes körű munkavállalással kapcsolatos ügyintézés – ezt kínálja egy gyár magyar szakmunkásoknak a határ másik oldalán, de attól mindössze 10 kilométerre. Ha Burgenlandról lenne szó, akkor nem is lenne meglepő az álláshirdetés, de a magyaroknak célzott munka ezúttal nem Ausztriában van, hanem Szlovéniában.

Szlovénia lesz a magyar munkaerőpiac új Ausztriája? A jelenségről megkérdeztünk egy munkaerő toborzó-kölcsönző specialistát, a pécsi székhelyű HR Rent kft-t. Feleki Attila ügyvezető válaszaiból az derült ki, hogy a szlovén ajánlat valószínűleg inkább kivétel, mint egy új trend jele. A kérdéses szlovén gyár az építőiparhoz tartozik, amelyre különösen igaz, hogy például komoly kötbérterhes, határidős munkák is vannak, és ilyenkor sokszor semmi nem drága.

Ilyen bruttó bér itthon is előfordul ebben a szakmában, igaz, nem tartósan. Szlovéniában a földrajzi közelség miatt talán nagyobb a nyugati országok elszívó hatása, így kénytelenek azokkal lépést tartani, ezért néhány szegmensben magasabb a magyar béreknél a kínálatuk. Nagyobb mértékű toborzásról azonban nem tudok itthon

– mondta Fekete Attila.

Az ajánlatokban egyébként általában bruttó bért adnak meg, de mivel a dolgozó a „nettóból ért”, sok hirdetés ma már arra szól, adózni pedig abban az országban kell, ahol 183 napot elérően életvitelszerűen tartózkodik a dolgozó.

A majdnem 800 ezer forintnak megfelelő 2200 eurós alapbér a szakmai végzettséggel és főleg tapasztalattal rendelkező munkákra lehet érvényes, Fekete Attila elmondása szerint jellemzően ilyen szakemberekből van hiány, a segédmunka többnyire megoldott.

A hasonló határmenti külföldi munkavállalásoknál általában a heti hazajárás a minimális elvárás, de előfordul, hogy akár 5-6 hetes időszakokat is vállalnak a dolgozók kint. Természetesen nem mindegy, hogy az alkalmazott a határhoz közel vagy az ország másik végében lakik.

Szlovénia jelenleg nem jelent elszívó hatást, és akinek a lakhelye „csak” néhány száz kilométerrel van távolabb például Németországhoz képest, annak utóbbi még mindig vonzóbb lehet, mert nagyobb a nimbusza a munkavállalói körökben

– mondta Fekete Attila.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat állás építőipar fizetés HR Rent munka szlovénia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.