Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 31. 12:29 Vállalat

Most már Szlovénia is 800 ezer forintos alapfizetéssel csábítja a magyar szakmunkásokat a határtól 10 kilométerre

Havi átlag 2000-2200 eurós alapfizetés, ingyenes napi étkezés, évi 1400 euró pluszjuttatás, 100 százalékos utazási térítés, ingyenes szállás és teljes körű munkavállalással kapcsolatos ügyintézés – ezt kínálja egy gyár magyar szakmunkásoknak a határ másik oldalán, de attól mindössze 10 kilométerre. Ha Burgenlandról lenne szó, akkor nem is lenne meglepő az álláshirdetés, de a magyaroknak célzott munka ezúttal nem Ausztriában van, hanem Szlovéniában.

Szlovénia lesz a magyar munkaerőpiac új Ausztriája? A jelenségről megkérdeztünk egy munkaerő toborzó-kölcsönző specialistát, a pécsi székhelyű HR Rent kft-t. Feleki Attila ügyvezető válaszaiból az derült ki, hogy a szlovén ajánlat valószínűleg inkább kivétel, mint egy új trend jele. A kérdéses szlovén gyár az építőiparhoz tartozik, amelyre különösen igaz, hogy például komoly kötbérterhes, határidős munkák is vannak, és ilyenkor sokszor semmi nem drága.

Ilyen bruttó bér itthon is előfordul ebben a szakmában, igaz, nem tartósan. Szlovéniában a földrajzi közelség miatt talán nagyobb a nyugati országok elszívó hatása, így kénytelenek azokkal lépést tartani, ezért néhány szegmensben magasabb a magyar béreknél a kínálatuk. Nagyobb mértékű toborzásról azonban nem tudok itthon

– mondta Fekete Attila.

Az ajánlatokban egyébként általában bruttó bért adnak meg, de mivel a dolgozó a „nettóból ért”, sok hirdetés ma már arra szól, adózni pedig abban az országban kell, ahol 183 napot elérően életvitelszerűen tartózkodik a dolgozó.

A majdnem 800 ezer forintnak megfelelő 2200 eurós alapbér a szakmai végzettséggel és főleg tapasztalattal rendelkező munkákra lehet érvényes, Fekete Attila elmondása szerint jellemzően ilyen szakemberekből van hiány, a segédmunka többnyire megoldott.

A hasonló határmenti külföldi munkavállalásoknál általában a heti hazajárás a minimális elvárás, de előfordul, hogy akár 5-6 hetes időszakokat is vállalnak a dolgozók kint. Természetesen nem mindegy, hogy az alkalmazott a határhoz közel vagy az ország másik végében lakik.

Szlovénia jelenleg nem jelent elszívó hatást, és akinek a lakhelye „csak” néhány száz kilométerrel van távolabb például Németországhoz képest, annak utóbbi még mindig vonzóbb lehet, mert nagyobb a nimbusza a munkavállalói körökben

– mondta Fekete Attila.

Vállalat állás építőipar fizetés HR Rent munka szlovénia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fabók Bálint
2023. március 21. 08:38 Vállalat

Példátlan, ahogy az eddigi egyik legnagyobb tranzakcióval kimentették a svájci bankot

Precedensértékű, hogy a svájci állam a részvényesek megkerülésével bírt rá egy magánintézményt a tulajdonosváltásra.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?