Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 9. 12:39 Vállalat, Világ

Nemhogy nőtt, de még csökkent is a fizetésképtelen cégek száma Nyugat-Európában

A brüsszeli Bruegel Intézet kutatói szerint a 2008-as nagy világgazdasági válsággal szemben a koronavírus miatti mély recesszióban sokkal jobb eredményt hoztak a cégeket segítő központi intézkedések. Az adatok azt mutatják, hogy a nagy európai gazdaságokban (Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Németország), illetve az Egyesült Államokban a fizetésképtelenséget jelentő cégek számát sikerült kordában tartani.

Sőt, a védelem ezekben az országokban olyan erősnek bizonyult, hogy az adatok a legtöbb esetben még csökkenést is mutatnak.

Az elemzés szerint nagyon sokat segített, hogy az átmeneti gazdasági mentőintézkedések (hitelmoratóriumok, kedvezményes hitelek, álláshely-megtartó ösztönzők, likviditást segítő támogatások) mellett a fizetésképtelenség és csőd szabályait is megváltoztatták. Az amerikai esetek például kimondottan arra utalnak, hogy bár a fizetésképtelenséget jelentő cégek száma nem változott érdemben,

az intézkedések hatására nagyobb lett a bajból kilábaló vállalatok aránya, és sokkal kisebb a ténylegesen megszűnő társaságok száma.

A szerzők szerint érdemes volt meglépni ezeket, mert a bajba jutott vállalatok többsége olyan szektorból jön, ahol normál körülmények között nem nagy a kockázatvállalási hajlam, ezért nagyon sérülékenyek a cégek, de a járvány elmúltával viszonylag könnyen talpra fognak állni – vagyis számukra a túlélés záloga volt az állami beavatkozás.

Minden egyes cégbezárás növeli a munkanélküliséget, ami kevesebb adóbevételhez és nagyobb szociális kiadáshoz vezet, a lakossági fogyasztást pedig csökkenti.

Az életképes cégek megmentéséhez szükséges intézkedések ugyanakkor lehetőséget adnak arra is, hogy az egyébként életképtelen gazdasági szereplők a víz felszínén maradjanak. Az ilyen zombi cégek aránya már a válság előtt is nőtt, a járvány azonban felerősítette a folyamatot. Ennek következtében a támogatások és segítő intézkedések érvényesülése nem hatékony, hiszen olyan cégek szívják el a források egy részét, amelyeknek nem érdemes ezeket odaadni.

A felmérések szerint azonban a fizetésképtelenség veszélye sokkal nagyobb az életképes és termelékeny cégeknél, mint a zombisodásra hajlóknál, és ha a kormányzati segítséget túl korán vonják vissza, akkor pont a legjobb társaságok fognak a leghamarabb a csőd közelébe jutni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA létéért küzd a legnagyobb német fodrászlánc, a magyar egységeit is felszámoló KlierA cég nem bírta ki a koronavírus-járvány második hullámát, nem valószínű, hogy a magyar üzletei egyhamar talpra állnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Bruegel csőd fizetésképtelenség járvány Nyugat-Európa támogatás válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.