Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 9. 12:39 Vállalat, Világ

Nemhogy nőtt, de még csökkent is a fizetésképtelen cégek száma Nyugat-Európában

A brüsszeli Bruegel Intézet kutatói szerint a 2008-as nagy világgazdasági válsággal szemben a koronavírus miatti mély recesszióban sokkal jobb eredményt hoztak a cégeket segítő központi intézkedések. Az adatok azt mutatják, hogy a nagy európai gazdaságokban (Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Németország), illetve az Egyesült Államokban a fizetésképtelenséget jelentő cégek számát sikerült kordában tartani.

Sőt, a védelem ezekben az országokban olyan erősnek bizonyult, hogy az adatok a legtöbb esetben még csökkenést is mutatnak.

Az elemzés szerint nagyon sokat segített, hogy az átmeneti gazdasági mentőintézkedések (hitelmoratóriumok, kedvezményes hitelek, álláshely-megtartó ösztönzők, likviditást segítő támogatások) mellett a fizetésképtelenség és csőd szabályait is megváltoztatták. Az amerikai esetek például kimondottan arra utalnak, hogy bár a fizetésképtelenséget jelentő cégek száma nem változott érdemben,

az intézkedések hatására nagyobb lett a bajból kilábaló vállalatok aránya, és sokkal kisebb a ténylegesen megszűnő társaságok száma.

A szerzők szerint érdemes volt meglépni ezeket, mert a bajba jutott vállalatok többsége olyan szektorból jön, ahol normál körülmények között nem nagy a kockázatvállalási hajlam, ezért nagyon sérülékenyek a cégek, de a járvány elmúltával viszonylag könnyen talpra fognak állni – vagyis számukra a túlélés záloga volt az állami beavatkozás.

Minden egyes cégbezárás növeli a munkanélküliséget, ami kevesebb adóbevételhez és nagyobb szociális kiadáshoz vezet, a lakossági fogyasztást pedig csökkenti.

Az életképes cégek megmentéséhez szükséges intézkedések ugyanakkor lehetőséget adnak arra is, hogy az egyébként életképtelen gazdasági szereplők a víz felszínén maradjanak. Az ilyen zombi cégek aránya már a válság előtt is nőtt, a járvány azonban felerősítette a folyamatot. Ennek következtében a támogatások és segítő intézkedések érvényesülése nem hatékony, hiszen olyan cégek szívják el a források egy részét, amelyeknek nem érdemes ezeket odaadni.

A felmérések szerint azonban a fizetésképtelenség veszélye sokkal nagyobb az életképes és termelékeny cégeknél, mint a zombisodásra hajlóknál, és ha a kormányzati segítséget túl korán vonják vissza, akkor pont a legjobb társaságok fognak a leghamarabb a csőd közelébe jutni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA létéért küzd a legnagyobb német fodrászlánc, a magyar egységeit is felszámoló KlierA cég nem bírta ki a koronavírus-járvány második hullámát, nem valószínű, hogy a magyar üzletei egyhamar talpra állnak.

Vállalat Világ Bruegel csőd fizetésképtelenség járvány Nyugat-Európa támogatás válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2021. január 27. 09:39 Közélet, Vállalat

Négymilliárd forintért rendez 2023-ban MotoGP-futamot Magyarország

A nemzetközi gyakorlatban megszokott összegnek megfelelő jogdíjat kér a magyar versenyszervezőtől is a spanyol jogtulajdonos.

Jandó Zoltán
2021. január 26. 13:24 Vállalat

Ilyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alul

Ha Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Debreczeni Anna
2021. január 26. 11:03 Támogatói tartalom, Vállalat

Ezeket a rezsiszámokat hozza ez az öt éve épített energiahatékony mintaház

A fűtésszámla egy hideg december alig haladta meg a 20 ezer forintot.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 27. 16:42 Adat, Élet

Úgy tűnik, a korlátozásokkal sikerült elkerülnünk a fertőzések újabb hullámát

A legtöbb járványmutató ott tart most, ahol október közepe és november eleje között mozgott.

Torontáli Zoltán
2021. január 27. 06:27 Élet

Az unió odacsaphat a vegánoknak

Brüsszelben olyan szabálymódosítás van az asztalon, amely totálisan ellentmond a hétköznapoknak.

Bucsky Péter
2021. január 26. 06:34 Adat, Közélet

Visszaesett a bevándorlás Magyarországra a koronavírus-járvány miatt

Az új munkavállalási engedélyek száma 8 százalékkal csökkent, de a nem uniós külföldi munkavállalók száma alig változott. Az itt tanuló diákok száma viszont közel ötödével eshetett.