Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 2. 10:44 Vállalat

A létéért küzd a legnagyobb német fodrászlánc, a magyar egységeit is felszámoló Klier

A koronavírus-járvány miatti szigorítások áldozata lett Németország legnagyobb fodrászszalon-hálózata, a Klier. A wolfsburgi székhelyű társaság már szeptember elején csődvédelemért folyamodott, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a tartozásait átmenetileg nem kellett megfizetnie, amíg megpróbált talpra állni.

A jelek szerint azonban ez korántsem sikerült teljesen, a wolfsburgi kerületi bíróság ugyanis ma elrendelte a fizetésképtelenségi eljárást, és február 25-re összehívta a hitelezőket, hogy egyeztessenek a beragadt összegek kifizetéséről vagy a haladékokról.

Sok kisebb német magánfodrászat már a tavaszi teljes leálláskor tönkrement, az 1350 szalont fenntartó Klier azonban az állami mentőprogramok segítségével még átvészelte a nehéz hónapokat. A járvány második hullámát azonban már a Klier sem tudta kivédeni, most a legjobb forgatókönyvek szerint is be kell zárnia 450 fodrászatot és el kell bocsátania a 9200 alkalmazott 15-20 százalékát.

A társaság magyar leányvállalatát, a Frisör Klier Kft.-t 1998-ban alapították, 2019-es árbevétele 450 millió forint volt, ám már 2017 óta masszív, évi 7-17 milliós veszteséget termelt. A Kliernek a cégbírósági adatok szerint 11 telephelye (fodrász szalonja) van, ám idén már csak 29 alkalmazottat foglalkoztatott, és augusztus 19-én felszámolást kértek ellene. Az eljárás végén derül majd ki, hogy mi lesz a magyar egységek sorsa, de nagyon valószínű, hogy a fodrászatok egyhamar nem élednek újjá.

Ha a német hálózatot legalább részben sikerül megmenteni, a helyi sajtó szerint a tulajdonosok arra számítanak, hogy márciustól elkezdődhet visszaállni az élet a régi kerékvágásba, és nem kell további üzleteket bezárni.

Vállalat csőd felszámolás fodrászat Klier Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2022. augusztus 12. 10:11 Vállalat

Lítiumhiánytól szenvednek a nagy nyugati autógyártók, és más kulcsnyersanyagból is küszöbön a szűkösség

Masszív beruházási hullám zajlik az akkumulátorgyártásban, de a későn kapcsoló európai és amerikai cégek lemaradnak a kínai cégeknél koncentrálódó nyersanyagokról.

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 10. 14:54 Vállalat, Világ

Bezárnak a csemegepultok, mert nincs ember, aki kiszolgálná a vevőket Németországban

Újabb szektorban, a kiskereskedelemben lett égető a munkaerőhiány Németországban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.