Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 17. 06:52 Vállalat

Több száz embert kirúgtak, most ismét toboroznak a közétkeztető cégek

A március és az április, nincs mit szépíteni, siralmas volt.

Így foglalta össze röviden a koronavírus cégre gyakorolt hatását Enyedi Csaba, az ország egyik vezető közétkeztetési cégcsoportja, a Hungast kommunikációs igazgatója. A járvány a teljes szektort padlóra küldte, az ágazat cégei most abban bíznak, hogy nem lesz második hullám, és szeptemberben rendben elindul az új tanév.

Az alkalmazottak fele már nem dolgozik

Az már a létszámadatokból is elég jól látszik, hogy az iparág igencsak megsínylette az elmúlt hónapokat. Az adóhatóság adatbázisa alapján a szektor 15 legnagyobb cégénél átlagosan nagyjából ötödével dolgoztak kevesebben áprilisban, mint két hónappal korábban, de volt nem egy olyan vállalat is, ahol 25-30 százalékot is meghaladó mértékben csökkent a saját állomány létszáma. Ez még a válság által tényleg durván érintett vendéglátóiparban is kifejezetten magasnak számít.

 

Különösen, hogy a tényleges leépítés ennél is jóval nagyobb lehetett. Ezek a cégek ugyanis előszeretettel alkalmaznak kölcsönzött munkaerőt, és ahogy sok más ágazatban, itt is az így foglalkoztatottakat küldték el először, amikor beütött a krach. A piac egyik legnagyobb szereplőjénél például – bár az áprilisi adóhatósági adatok alig 10 százalékos visszaesést mutatnak csak – lapunknak azt mondták, hogy

a saját és kölcsönzött munkaerő létszáma jelenleg mindössze fele a márciusinak.

Más kérdés, hogy ennél a vállalatnál a saját állományból sok idősebb, nyugdíjas korú alkalmazott maga kérte, hogy közös megegyezéssel fizetés nélküli szabadságra mehessen. A szektorban azonban összességében nem ez volt a jellemző: a cégek sok munkavállalójukat elküldték, és előfordul, hogy azokat is csak támogatott, rövidített munkaidőben tudják foglalkoztatni, akik maradtak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkReménykedhetünk a gazdaság beindulásában, ezt üzeni a kormány bérátvállalásának felfutásaA magyar kurzarbeitot a cégek nagy része még mindig nem szereti, de egyre többen bevállalják, hogy rajtra készen álljanak.

Minden piac összeomlott

Persze nem meglepő, hogy a közétkeztetési vállalatok igyekeznek költséget csökkenteni, hiszen esetükben az sem segített, ha valaki próbálta korábban diverzifikálni a működését, és többféle intézménynek, csoportnak szállítani, lényegében ugyanis az összes piacuk összeomlott. A bölcsődék, óvodák, iskolák kereslete ezek bezárása miatt esett töredékére, a munkahelyi étkeztetést a home office vágta haza, a betegélelmezést pedig a kórházi ágyak felszabadítása.

Volt olyan piaci szereplő, amelyik azt mondta, hogy március-áprilisban a negyedére esett vissza a bevétele, mivel a nevelési, oktatási intézményekbe 90, a kórházakba pedig 60 százalékkal kevesebbet szállítottak, mint normál esetben. A piac egészében is nagyjából hasonlóak lehettek az arányok, különösen, hogy a szerződések egyáltalán nem kezelnek egy járványhelyzetet. Ahogy azt a Hungastnál lapunknak elmondták,

az ilyen megállapodások szinte mindig lehetővé teszik azt, hogy akár egy-két nappal is lemondhassák a megrendelők az ételszállítást. Ez békeidőben természetesen jellemzően néhány, hiányzás miatti lemondást jelent, most azonban nagyon nem erről volt szó.

Más kérdés, hogy elvileg ilyen mértékű visszaesést az iskolák bezárásának sem feltétlenül kellett volna okoznia. A kormány ugyanis még márciusban hozott egy rendeletet, miszerint a veszélyhelyzet idején a gyermek-és diákétkeztetés, valamint az időskorúak ilyen típusú ellátása változatlanul az önkormányzatok kötelezettségei közé tartozik. A cégek szerint azonban az önkormányzatok ezt nem szervezték meg, és többségüktől vagy semennyi, vagy indokolatlanul kevés megrendelés érkezett.

A helyzet a bölcsődék és óvodák újranyitását követően kissé javult, de a cégek szempontjából továbbra sem túl biztató. Ezekben az intézményekben ugyan már csak 20-30 százalékkal marad el a rendelések száma a normálistól, az iskolákban azonban a megszokott szint 10 százalékát sem érte el, a nyár pedig a közoktatásban amúgy is holtszezon. Az egészségügy újraindításából sem éreznek egyelőre túl sokat a közétkeztető cégek, és a munkahelyi ellátásra is rányomja még a bélyegét az elhúzódó home office.

Az irodai menzáknak például sok esetben egyáltalán nem éri meg kinyitni, mivel az irodisták jelentős része továbbra is otthonról dolgozik.

Persze itt még mindig jobb a helyzet, mint a többi szegmensben. A Hungastnál például a gyermekétkeztetési és a szociális divízió jelenleg nagyjából 30 százalékon pörög, a gyárak, üzemek beindításával a munkahelyi étkeztetésben viszont már az egy évvel korábbinak 50-60 százaléka a forgalom.

A második hullámtól félnek

A szektorban most abban bíznak, hogy szeptembertől az iskolakezdéssel és az egészségügy visszarendeződésével helyreáll a rend, és így nagyjából a bevételeik is. Ehhez azonban az kell, hogy ne legyen második hullám, és az ősszel ne zárják be ismét a közoktatási intézményeket. Egy ilyen forgatókönyv valószínűleg rengeteg olyan vállalatot is megroppantana, amely a járvány első körét még túlélte.

 

Persze az is komoly kihívás lenne a közétkeztető cégeknek, ha ősszel a korábbi szintre kellene visszaállniuk: amennyiben hirtelen a két-háromszorosára ugrik forgalom, azt az elmúlt hónapok elbocsátásai miatt a jelenlegi állománnyal már nem tudnák kezelni. Most a részleges újraindulásnál a megmaradt munkaerő mozgatásával a vállalatok többségénél még el tudják látni a feladatokat, de van, ahol már most is keresnek embereket.

A Konyhaüzemeltetési Kft.-nél például konyhai kisegítőt, raktárost, dietetikust és élelmezésvezetőt is felvennének. Utóbbit keres a szintén legalább 20 százalékos leépítést végrehajtó TS Gastro Kft. is, amely emellett szintén alkalmazna karbantartót, területi vezetőt és szakácsot is. A két vállalatot megkerestük kérdéseinkkel, de nem küldtek válaszokat, ahogy az a – Gasztvitál-csoporthoz tartozó – Kórház- és Menzaétkeztetés Kft. sem, amelynek egy furcsa közbeszerzéséről tavaly írtunk cikket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA választások előtt még gyorsan kötöttek egy tízéves, tízmilliárdos szerződést KőbányánGyanús közbeszerzésen kötött kiugróan nagyértékű szerződést egy bizonytalan hátterű céggel a kőbányai önkormányzat. Mindezt két héttel az önkormányzati választások előtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Hungast koronavírus közétkeztetés menza Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.