Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 15. 10:43 Adat, Vállalat

A Tesco leépített, az Auchan százakat vett fel a járvány kezdete óta

Miközben a kereskedelem egy része teljesen összeomlott a koronavírus-járvány miatt, és ennek következtében a cégek tömegével építették le alkalmazottaikat, a nagy élelmiszerláncoknál teljesen más okozott kihívást az elmúlt hónapokban. Az üzletek február végi, március eleji megrohanása idején a korábbi munkaerő-állománnyal nem igazán lehetett kezelni a helyzetet, így a legtöbb vállalat új alkalmazottakat vett fel. A forgalom azonban már áprilisban a korábbi szint környékére esett vissza, ehhez pedig már nem feltétlenül lenne szükség annyi emberre, amennyi a nagy roham idején érkezett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott a ruhakereskedelem, százával rúgták ki az embereket a boltokA kiskereskedelem egy részében tömegével küldték el március-áprilisban az alkalmazottakat, de a szektor más cégeinél ennél is több embert vettek fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHullafáradtak, ők találkoznak a legtöbb beteggel, mégis egész nap osztják a bolti dolgozókatHetek óta a tervezettnél kétszer-háromszor nagyobb a boltok forgalma, kevesebb bevethető dolgozó van, olykor irodai dolgozók állnak be segíteni. A vásárlók mégis gyakran kérdőre vonják őket.

Ha az egyes láncok nem is kezelték feltétlenül azonos módon a helyzetet, a folyamatok elég jól visszakövethetőek az alkalmazottak február és április közötti számának alakulásában. Az adóhatóság adatbázisában cégenként le lehet kérdezni, hány munkavállalója volt az egyes vállalatoknak a negyedik hónapban, az elemzés ez alapján készült.

 

Ebből pedig az látszik, hogy a 15 legnagyobb hazai élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó társaság bő 1500 emberrel alkalmazott többet áprilisban, mint két hónappal korábban. A növekmény nagy része pedig februárról márciusra volt, akkor 1300-al ugrott meg az összesített létszám.

Az egyes láncok eltérően reagáltak a megszokott forgalom felborulására, a legnagyobbak közül azonban így is kizárólag a Tescónál csökkent a NAV-hoz lejelentett alkalmazottak száma. Náluk már márciusban is kevesebben dolgoztak, mint egy hónappal azelőtt, és a trend áprilisban is folytatódott. A diszkontláncok (Lidl, Aldi, Penny-Market), a Spar és az Auchan ugyanakkor százakat vettek fel. A legtöbb új munkatárs az Auchanhoz érkezett, náluk áprilisban 10 százalékkal, 650 emberrel dolgozott több, mint februárban.

 

A magyar láncokhoz (CBA, Coop, Reál) köthető legnagyobb foglalkoztatóknál teljesen változó volt az alkalmazotti létszám alakulása: volt, ahol 5 százalékkal nőtt, máshol közel ugyanennyivel csökkent*Ezek nem törvényszerűen csak, vagy elsősorban élelmiszerboltokat üzemeltető vállalkozások. A franchise rendszer miatt (amiben ezek a láncok működnek) egy hagyományos lánchoz képest más lehet a logisztikai, nagykereskedelmi tevékenység súlya.. Összességében a top 15-be tartozó magyar tulajdonú cégeknél egy hajszállal kevesebb ember dolgozott áprilisban, mint két hónappal korábban.

Az élelmiszer-kiskereskedelemben tapasztalt növekedés azért pozitív, mert ez legalább részben ellensúlyozni tudja a kereskedelem más területeire jellemző leépítéseket. A forgalom normalizálódását követően azonban erősen kérdéses, hogy a láncok akár középtávon is meg kívánják-e majd tartani az újonnan felvett embereket, különösen azt követően, hogy egy különadót is kaptak a nyakukba. A Sparnál már április közepén jelezték, hogy a pluszlétszám fenntartására a különadó bevezetése miatt a továbbiakban nincsen lehetőségük, és ez a létszámon már abban a hónapban is látszott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Aldi auchan CBA kiskereskedelem Lidl Spar Tesco Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.