Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 5. 10:05 Adat

Évtizedes rekordokat döntött a magyar tejipar a spájzok feltöltésének köszönhetően

Jó néhány tejipari termékből többet állítottak elő Magyarországon az idén márciusban, mint korábban bármikor 2010 óta, és rekordszintre emelkedett a felvásárolt tehéntej mennyisége is – derül ki a statisztikai hivatal (KSH) hétfőn közzétett adataiból. Tejszínből például majdnem ötödével termelt többet az ágazat, mint az előző évtized legerősebb hónapjában, a tavaly márciusinak pedig majdnem a duplája volt az előállított mennyiség.

A most közzétett KSH adatsor azért érdekes, mert az első olyan, amelyen elég jól láthatóak az élelmiszerboltok megrohanásának következményei. A tejtermékek és különösen a tartós tejek egyértelműen azok között az élelmiszerek között voltak, amiket az emberek február végén és március első felében elkezdtek felhalmozni.

Már az első roham idején volt olyan kiskereskedelmi forrásunk, aki arról beszélt, hogy a láncok elkezdték újratárgyalni a szállítási mennyiségeket a gyártókkal,

pedig akkor Magyarországon még nem is volt koronavírusos eset, és csak az olaszországi hírek miatt ugrott meg az élelmiszerboltok forgalma.

A tejiparban pedig ez a többletkereslet azonnal a gyártói oldalon is megjelent, hiszen ebben a szektorban nagyon rövidek az átfutási idők, naponta megy a tej a gyárból a boltláncok raktáraiba. Bár az ágazatban részben épp a just in time rendszer, azaz leegyszerűsítve a nagyon alacsony készletszinttel való működés miatt annyira nem rugalmas a termelés, és a szektor egyike volt azoknak, ahol a keresleti viszonyok felborulása komoly kockázatot rejtett, a gyártók úgy tűnik, mégis tudtak mozgósítani tartalékokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon nem lenne jó, ha pánikszerűen megrohannánk a boltokatNem igazán tudja kezelni a hirtelen kiugró keresletet a hazai élelmiszeripar, illetve kiskereskedelem, így nagyon szeretnék elkerülni a koronavírus miatti pánikvásárlásokat.

Méghozzá nem is keveset. A termelők közel 10 százalékkal több tehéntejet vásároltak fel, mint februárban. Bár februárról márciusra nem ritka a jelentős mértékű növekedés – már csak a hónapok hossza miatt sem -, de most már a februári adat is kifejezetten magasnak számított többéves összevetésben. A március pedig mindenkori rekordot hozott: még az egy évvel korábbi csúcsot is bő háromezer tonnával haladta meg a felvásárolt mennyiség.

 

A rengeteg alapanyagból aztán rengeteg késztermék készült. A KSH által közölt öt termékkategóriából háromnál hozott tízéves rekordot a március. Kezelt tejből több mint 51 ezer tonnát állítottak elő, majdnem 14 százalékkal többet, mint februárban, és tizedével többet, mint tavaly márciusban. Sőt ez a korábbi rekordot is majdnem ötezer tonnával haladta meg.

A tejszínnél pedig ennél is nagyobb volt az ugrás. Ebből már az év első két hónapjában is több készült a szokottnál Magyarországon, de márciusban még ezekhez képest is sikerült szintet lépni. Az 1061 tonnáról a legtöbbet talán az mondja el, hogy az előző évtized legerősebb hónapjában előállított mennyiségnél majdnem 20 százalékkal több, egy átlagos márciusnak pedig a duplája. Bár a sajtoknál ilyen mértékű növekedés nem volt, de a 8438 tonna ott is rekordnak számít.

 

A tejipari adatok azonban nem csak a márciusi roham következményeit mutatják az elsők között, valószínűleg a felhalmozást követő visszaesés is itt lesz majd először látható. Ágazati forrásaink szerint ugyanis az április már korántsem volt ilyen erős. Mivel például a dobozos UHT tejek hosszú ideig elállnak, sokan valószínűleg áprilisban is még azt itták, amit a márciusi bevásárlási lázban beszereztek. Emiatt az előző hónapban sokkal kevesebbet vásároltak, ami nemcsak a márciusi csúcshoz képest, de éves összevetésben is csökkenéshez vezethetett.

A tejipar ideiglenes felfutása a koronavírus hatására azonban egyáltalán nem törvényszerű folyamat, máshol már a járvány első heteiben is ellentétes irányba mozdult el a kereslet. Az Egyesült Államokban például a termelők a földekre öntötték ki a tejet, mivel az iskolák és éttermek bezárása miatt annyira megcsappant a kereslet, hogy nem tudták eladni azt. A tengerentúlon azonban a kieső igényt az üzletek többletforgalma sem tudta ellensúlyozni teljesen, mivel nagyon sok boltban mennyiségi korlátozásokat vezettek be

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzamócával etetik a bivalyokat, tejjel öntözik a földeket: a mezőgazdaságban is teljes a káosz a járvány miattVilágszerte elvágta egymástól a keresletet és a kínálatot a mezőgazdaságban a járvány. A közvetítőt kihagyó bevásárolóközösségek lehetnek a helyzet nyertesei.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat kiskereskedelem koronavírus tej tejtermelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.