Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 5. 10:05 Adat

Évtizedes rekordokat döntött a magyar tejipar a spájzok feltöltésének köszönhetően

Jó néhány tejipari termékből többet állítottak elő Magyarországon az idén márciusban, mint korábban bármikor 2010 óta, és rekordszintre emelkedett a felvásárolt tehéntej mennyisége is – derül ki a statisztikai hivatal (KSH) hétfőn közzétett adataiból. Tejszínből például majdnem ötödével termelt többet az ágazat, mint az előző évtized legerősebb hónapjában, a tavaly márciusinak pedig majdnem a duplája volt az előállított mennyiség.

A most közzétett KSH adatsor azért érdekes, mert az első olyan, amelyen elég jól láthatóak az élelmiszerboltok megrohanásának következményei. A tejtermékek és különösen a tartós tejek egyértelműen azok között az élelmiszerek között voltak, amiket az emberek február végén és március első felében elkezdtek felhalmozni.

Már az első roham idején volt olyan kiskereskedelmi forrásunk, aki arról beszélt, hogy a láncok elkezdték újratárgyalni a szállítási mennyiségeket a gyártókkal,

pedig akkor Magyarországon még nem is volt koronavírusos eset, és csak az olaszországi hírek miatt ugrott meg az élelmiszerboltok forgalma.

A tejiparban pedig ez a többletkereslet azonnal a gyártói oldalon is megjelent, hiszen ebben a szektorban nagyon rövidek az átfutási idők, naponta megy a tej a gyárból a boltláncok raktáraiba. Bár az ágazatban részben épp a just in time rendszer, azaz leegyszerűsítve a nagyon alacsony készletszinttel való működés miatt annyira nem rugalmas a termelés, és a szektor egyike volt azoknak, ahol a keresleti viszonyok felborulása komoly kockázatot rejtett, a gyártók úgy tűnik, mégis tudtak mozgósítani tartalékokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon nem lenne jó, ha pánikszerűen megrohannánk a boltokatNem igazán tudja kezelni a hirtelen kiugró keresletet a hazai élelmiszeripar, illetve kiskereskedelem, így nagyon szeretnék elkerülni a koronavírus miatti pánikvásárlásokat.

Méghozzá nem is keveset. A termelők közel 10 százalékkal több tehéntejet vásároltak fel, mint februárban. Bár februárról márciusra nem ritka a jelentős mértékű növekedés – már csak a hónapok hossza miatt sem -, de most már a februári adat is kifejezetten magasnak számított többéves összevetésben. A március pedig mindenkori rekordot hozott: még az egy évvel korábbi csúcsot is bő háromezer tonnával haladta meg a felvásárolt mennyiség.

 

A rengeteg alapanyagból aztán rengeteg késztermék készült. A KSH által közölt öt termékkategóriából háromnál hozott tízéves rekordot a március. Kezelt tejből több mint 51 ezer tonnát állítottak elő, majdnem 14 százalékkal többet, mint februárban, és tizedével többet, mint tavaly márciusban. Sőt ez a korábbi rekordot is majdnem ötezer tonnával haladta meg.

A tejszínnél pedig ennél is nagyobb volt az ugrás. Ebből már az év első két hónapjában is több készült a szokottnál Magyarországon, de márciusban még ezekhez képest is sikerült szintet lépni. Az 1061 tonnáról a legtöbbet talán az mondja el, hogy az előző évtized legerősebb hónapjában előállított mennyiségnél majdnem 20 százalékkal több, egy átlagos márciusnak pedig a duplája. Bár a sajtoknál ilyen mértékű növekedés nem volt, de a 8438 tonna ott is rekordnak számít.

 

A tejipari adatok azonban nem csak a márciusi roham következményeit mutatják az elsők között, valószínűleg a felhalmozást követő visszaesés is itt lesz majd először látható. Ágazati forrásaink szerint ugyanis az április már korántsem volt ilyen erős. Mivel például a dobozos UHT tejek hosszú ideig elállnak, sokan valószínűleg áprilisban is még azt itták, amit a márciusi bevásárlási lázban beszereztek. Emiatt az előző hónapban sokkal kevesebbet vásároltak, ami nemcsak a márciusi csúcshoz képest, de éves összevetésben is csökkenéshez vezethetett.

A tejipar ideiglenes felfutása a koronavírus hatására azonban egyáltalán nem törvényszerű folyamat, máshol már a járvány első heteiben is ellentétes irányba mozdult el a kereslet. Az Egyesült Államokban például a termelők a földekre öntötték ki a tejet, mivel az iskolák és éttermek bezárása miatt annyira megcsappant a kereslet, hogy nem tudták eladni azt. A tengerentúlon azonban a kieső igényt az üzletek többletforgalma sem tudta ellensúlyozni teljesen, mivel nagyon sok boltban mennyiségi korlátozásokat vezettek be

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzamócával etetik a bivalyokat, tejjel öntözik a földeket: a mezőgazdaságban is teljes a káosz a járvány miattVilágszerte elvágta egymástól a keresletet és a kínálatot a mezőgazdaságban a járvány. A közvetítőt kihagyó bevásárolóközösségek lehetnek a helyzet nyertesei.

Adat kiskereskedelem koronavírus tej tejtermelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2022. október 3. 04:34 Adat, Pénz

A világ legmagasabb adóival sújtja a magyar kormány a minimálbért keresőket

Nemcsak az egyedülállók, hanem a családok is magas elvonásokkal szembesülnek, ha nem keresnek kifejezetten sokat, és maximum két gyereket nevelnek.

Jandó Zoltán
2022. október 1. 16:53 Adat, Pénz

Többet drágult idén 19 élelmiszer, mint az előző 20 évben összesen

A kenyérnek, a tejnek, a tejfölnek, a csirkehúsnak, a kávénak és az ásványvíznek is többet emelkedett az ára az elmúlt egy évben, mint az előtte lévő húszban.

Csanádi Marcell
2022. szeptember 30. 09:43 Adat, Élet

A COVID-járvány az egészséggazdaságtan szemüvegén át

Az elmaradt szűrések miatt sok, kezdeti stádiumban lévő daganatos megbetegedés maradt rejtve az orvosok elől.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

A fosszilis üzemanyagárak növekedésével megnőtt az atomenergia vonzereje, ugyanakkor Zaporizzsja esete jól mutatja, hogy a reaktorok mennyire kitettek a háborús fenyegetésnek.

Pálos Máté
2022. október 5. 16:48 Közélet

Egy dolog, hogy elértéktelenedett a bérük, de össze is omlott az oktatás körülöttük

Bár a tanárbéreket még 2014-ben fagyasztotta be a kormány, évtizedes tendenciák jutottak el nagyjából mostanra arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, ahol már nincs veszítenivaló. 

Torontáli Zoltán
2022. október 5. 12:51 Vállalat

Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra

A Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.