Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. szeptember 22. 07:22 Vállalat

Másfélmilliárdra értékelték fel az újpesti focicsapatot, ahova új tulajdonos érkezik

Elég furcsa közgyűlést tartottak néhány hete az újpesti élvonalbeli labdarúgó csapatot működtető Újpest 1885 Futball Kft-nél. Az eseményt a többségi tulajdonos azért hívta össze, mert úgy döntött, 15 millió forintért szeretné eladni a cég 1 százalékát. A rejtélyes vevőt azonban a jegyzőkönyvben nem nevesítették, sőt, valószínűleg a közgyűlésen sem hangzott el a neve.

Az Újpest tulajdonosi viszonyai azért érdekesek, mert mostanra valószínűleg a fővárosi lila-fehér csapat az egyetlen, aminek lényegében semmilyen kötődése nincs a magyar gazdasági-politikai elithez. Az együttes közvetve a belga Roderick Duchatelet kezében van (illetve egy minimális részesedéssel rendelkezik az Újpesti Torna Klub), és bár többször megjelentek hírek arról, hogy Fidesz-közeli körök az újpesti csapatra is szemet vetettek, a külföldi tulajdonos egyelőre nem adta be a derekát.

Visszavárná a milliárdjait a belga tulaj

Bár az 1 százalékos tulajdonszerzés természetesen egyáltalán nem jelentős, a tranzakcióval valaki mégiscsak házon belül kerül a cégnél, ami megnyit bizonyos lehetőségeket. Ráadásul a 15 milliós vételárral nem is vásárol túl drágán a vevő. Ez ugyanis 1,5 milliárd forintra értékeli fel a teljes céget, márpedig amikor korábban szóba került a magyar sajtóban az Újpest eladása, ennél nagyobb összegek forogtak. A 24.hu négy éve például arról írt, hogy Győri Tibor, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi tanácsadója 10-15 millió euróért, tehát 3,5-5 milliárd forintért vihette volna a csapatot. Néhány hónapja pedig a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy

Duchatelet 20 millió euróért (6,6 milliárd forintért) válna meg az együttestől.

A kormánypárti lap a miniszterelnökkel szintén jó kapcsolatban álló, gyakran csak Orbán Viktor túravezetőjeként jellemzett Garancsi Istvánt említette, mint potenciális vevőt*Garancsinak már van egy csapata, közvetve ugyanis övé a Fehérvár FC. A Magyar Nemzet erről azt írta, hogy ha ennek ellenére mégis hozzá kerülne az Újpest, akkor Fehérváron a Mol lépne előre szponzorból tulajdonossá..

Utóbbi összeg szinte biztosan közelebb áll a realitásokhoz, már ha persze abból indulunk ki, amiből Duchatelet szokott, tehát hogy ő mennyit költött az Újpestre. A belga üzletember már évekkel ezelőtt is 10 millió euró körüli összegről beszélt, a csapat pedig azóta csak vitte a pénzt. Mivel a lila-fehérek (valószínűleg nem függetlenül a tulajdonosi viszonyoktól) más kluboknál kevesebb állami forráshoz jutnak, az elmúlt években Újpest üzleti szempontból az egyik leggyengébben teljesítő futballcég volt az élvonalban, még akkor is, ha ebben a közelmúltban azért látszik egy kis előrelépés.

A csapat számára pénzügyileg a 2012 és 2014 közötti időszak volt a legrosszabb, akkor három év alatt összesen durván 4,4 milliárdos veszteséget hoztak össze*Időközben az együttes mögötti cég is változott, részben épp az anyagi nehézségek miatt, amit Duchatelet szerint a korábbi tulajdonos visszaélései okoztak.. Ebben az időszakban

volt olyan év, amikor kevesebb bevételük volt, mint bármelyik másik csapatnak, a legjobban teljesítő riválisok pedig hatszor-tízszer több pénzből gazdálkodhattak.

Az előző pár idényben kissé javult a helyzet, bevétel szempontjából felzárkózott a cég az élvonal középmezőnyéhez, de a kiadásokat jellemzően így sem sikerült fedezni a befolyó pénzből. 2011 óta a lilafehér együttes mögött álló cégek együttesen több mint 5,5 milliárd forintos veszteséget hoztak össze, amit nyilván a tulajdonosnak kellett kipótolnia.

 

Az Újpest 1885 Kft.-ben legutóbb épp azon a közgyűlésen kellett tőkét emelni, amikor az új tulajdonost is belengette Duchatelet. Ezúttal a belga üzletember 665 millió forintot tolt a vállalatba*Egy korábbi kölcsönt apportált, azaz némileg leegyszerűsítve, a régebben kölcsönadott 665 milliót már nem kér vissza.

Az új tulajdonos valójában a régi

Ennek fényében az 1,5 milliárdos ár valóban nem tűnik soknak, más kérdés, hogy piaci alapon nyilván ennyit sem ér egy cég, ami folyamatosan veszteséges, alig több, mint 1 milliárdos vagyonát pedig többnyire hitelből finanszírozza.

Mindenesetre az új tulajdonos egyelőre nem jelenhetett meg a cégben, mivel a közgyűlésen a kisebbségi, mindössze 0,25 százalékos részesedéssel rendelkező Újpesti Torna Egylet ehhez nem járult hozzá. Az UTE-nek ugyanis elővásárlási joga van ilyen esetekben, az erről való lemondásról viszont az egyesületet képviselő Őze István klubigazgató helyben nem dönthetett, ki kellett kérnie az igazgatóság véleményét. Őze István lapunknak azt mondta, azóta ez megtörtént, és az UTE nem akarja megvenni a felkínált 1 százalékos részesedést, azaz jöhet az új tulaj, ám az UTE vezetője azt nem tudta megmondani, hogy ki lesz ez.

A többségi tulajdonos azonban elárulta, hogy valójában csak egy technikai tranzakcióról van szó, amit sportszakmai megfontolások indokolnak. A cég tájékoztatása szerint a vevő a Jobsforward Kft. lesz, amely szintén az Újpest Labdarúgó Kft. leányvállalata, és amely az Újpest FC utánpótlását üzemelteti. A magyarázat szerint az Újpestnél

Szorosabb gazdasági kapcsolatot szerettek volna a két cég között, mivel az utánpótlásból már többen érkeztek a felnőtt csapat keretébe, így jó ha van részesedése ennek a cégnek is.

A tranzakció még nem történt meg, de hamarosan sor kerül rá.

Az utolsó szabad préda

Az ügylet arra is utalhatna, hogy Roderick Duchatelet hosszútávra tervez, ami akár így is lehet, de a magyar futballban már sokszor bebizonyosodott, hogy egyik napról a másikra is változhatnak a dolgok. Korábban nem igazán volt eladási szándék például a Honvéd előző tulajdonosa George F. Hemingway részéről sem, aztán év elején mégis egy NER-közeli vállalkozóhoz került a budapesti csapat.

A belga üzletembert ráadásul valószínűleg meg is lehetne győzni a tranzakcióról. Duchateletnek nem különösebben jó a kapcsolata a szurkolókkal, és a kisebbségi tulajdonos UTE-val sem. Utóbbival a már emlegetett közgyűlésen is vitáztak egy jót a focicsapat logójáról, amit az egyesület támogatása nélkül változtattak meg, és ami miatt pereskedtek is a felek.

Bár a belga a Magyar Nemzet 20 millió eurós lehetséges vételárat emlegető cikke után azt mondta, egyelőre nincs napirenden az értékesítés, azt is hozzátette: nem állítja, hogy soha nem adná el az Újpetet.

Kérdés persze, hogy mennyit ér a Fidesz-közeli körökben a vélhetően utolsó megvásárolható nb1-es csapat.

Az élvonal másik 11 együttese ugyanis így vagy úgy kötődik a magyar gazdasági-politikai elithez.

A lenti táblázatban foglaltuk össze, hogy kik illetve mely szervezetek az egyes csapatok tulajdonosai, és mik a lehetséges politikai kötődések.

 

Több esetben, mint mondjuk az Orbán Viktorhoz és Mészáros Lőrinchez köthető Felcsútnál, a Garancsi István által birtokolt Videotonnál vagy éppen a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor vezette Fradinál teljesen egyértelmű ez a kapcsolat. Máshol ugyan csak közvetett, de tulajdonképpen mindenhol megvan.

Zalaegerszegen az országszerte számos focipályát építő Pharos 95 Kft. a tulajdonos, ami Végh Gábor kezében van, akinek útja többször keresztezte már Mészáros Lőrincét. Az Átlátszó írta meg, hogy ő adományozta a Puskás Akadémiának Puskás Ferenc szobrát, a Pharosnak pedig egy napig fióktelepe volt bejegyezve az egykori felcsúti polgármester lakcímére.

Szintén közvetetten, de feltűnt a Kaposvár körül is a Mészáros család. Ott most közvetve a nem különösebben ismert nevű Batári Csaba Lajos birtokolja az együttest, de tavaly rövid ideig egy olyan vállalat volt a tulajdonos, amely egy időben a Mészáros-gyerekek cége, a Fejér B.Á.L. érdekeltségébe tartozott. Bár azóta ez a vállalat kiszállt, sokat nem kellett pakolni az iratokat, mert az új tulajdonos pont ugyanarra – az egyébként iparűzési adómentes – címre van bejegyezve.

Ugyancsak kevésbé ismert név talán a Honvéd új tulajdonosa is. Pedig a kispesti csapatot megvásárló Metalcom Sport Kft. annak a csoportnak a tagja, amely a határkerítést is építette, és a korábban Szentesen Fideszes színekben polgármesterjelöltként induló Bozó Zoltán érdekeltsége. Bozó ezúttal is elindul a Fidesz jelöltjeként az önkormányzati választásokon, igaz már nem polgármesterként, hanem csak a települési kompenzációs listán, de ha a kormánypárt nyer a városban, akkor gazdaságért és külkapcsolatokért felelős alpolgármester lenne.

A Debrecenben emberemlékezett óta klubtulajdonos Szima Gábor a kaszinó-koncessziók miatt sorolják a NER-elithez, a Diósgyőri csapatot kézben tartó Leisztinger Tamás pedig korábban ugyan inkább a baloldali körökkel üzletelt, de amikor megvásárolta a DVTK-t elég egyértelmű utalást tett arra, hogy a részéről ez nyitás az ország – a focit hozzá hasonlóan fontosnak tartó – elsőszámú politikai vezetője felé.

Talán a legkevésbé erős kötődés a Paksnál van. Az atomváros focicsapatában a helyi egyesület a tulajdonos, ahol Süli János korábbi paksi bővítésért felelős miniszter ugyan elnökségi tag, de nem ő vezeti a testületet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat labdarúgás Roderick Duchatelet Újpest FC UTE Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.