Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 7. 16:41 Vállalat

Átalakítja a magyar autóipart két német cég döntése

A benzines és dízelautók iránti kereslet vártnál meredekebb visszaesése miatt jelentősen csökkenti beruházásait az ezek gyártását kiszolgáló területeken a Continental. A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója közölte, az igazgatótanács döntése szerint nem bővítik tovább a belső égésű motorokhoz egyebek mellett üzemanyag-befecskendezőket és -szivattyúkat előállító üzletágat. Ehelyett a jövőben a figyelem és a beruházások nagy része az elektromos autók számára szükséges alkatrészeknek jut.

„A jövő elektromos, erről meg vagyunk győződve” – jelentette ki Andreas Wolf, a Continental erőátviteli ágazatának vezetője. A divíziót egyébként éppen átszervezik Vitesco Technologies néven.

A bejelentést a Continental második negyedéves eredményeinek bejelentésekor tették. Ezek alátámasztják a fordulat szükségességét, hiszen az adózott eredmény 41 százalékkal csökkent (485 millió euróra), és egy százalékkal a forgalom is visszaesett, 11,3 milliárd euróra. A konszern a gyenge eredményekért a globális autógyártás visszaesését tette felelőssé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTőzsdei mélyrepülésben egy Magyarországon is erős autóipari csoportTöbb mint 40 százalékot estek idén a Continental részvényei, a csoportot tulajdonló család vagyon pedig megfeleződött.

Andreas Wolf kitért arra, hogy noha természetesen az autóipar még sokáig nem fog teljesen elszakadni a belsőégésű motoroktól, egyre nehezebb igazolni azoknak a részegységeknek a magas fejlesztési költségét, amelyek a szennyezőanyagok mennyiségét segítenek csökkenteni a kipufogógázban.

Ez érdekes módon pont az ellentéte annak, amit a Bosch igazgatótanácsának elnöke mondott egy keddi interjúban. Volkmar Denner arról beszélt, hogy a társaság előrejelzése alapján 2030-ban még mindig 75 százalékos lesz a belső égésű motorral szerelt gyártmányok aránya az új autók piacán, ezért a Boschnak kötelessége, hogy továbbra is törekedjék a belsőégésű motorok hatékonyságának növelésére, és így a környezeti terhelés csökkentésére.

Ennél persze a Bosch 13 ezer magyar dolgozójának szempontjából fontosabb, hogy a konszern leépítésekre készül, de ennek részletei egyelőre nem ismertek. A Continental hasonlóan fajsúlyos szereplője a magyar autóiparnak, hét gyárral, valamint egy-egy gumiabroncs-kereskedelmi képviselettel, logisztikai központtal és mesterséges intelligenciát fejlesztő központtal van jelen. A bérelt munkaerővel együtt több, mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat, Veszprémben a legtöbbet.

Nem túlzás tehát azt mondani, hogy az összesen 21 ezer embert foglalkoztató

két német vállalatcsoport döntései a magyar autóipart is átalakítják, megmaradó dolgozóik számottevő része mást fog gyártani, fejleszteni, mint eddig.

A Wall Street Journal értékelése szerint a Continental lényegében lemondott a belső égésű motorokról, hiszen továbbfejlesztés nélkül részegységei fokozatosan versenyképtelenné válnak. Az biztos, hogy a hasonló beszállítóknak alaposan meg kell fontolniuk, mire fordítják kutatás-fejlesztési forrásaikat, amelyek az autóeladások visszaesése miatt a korábbiaknál amúgy is szerényebbek.

A szabályozás változása miatt – legalábbis Európában – a gyártóknak egyre inkább az elektromos és hibrid modellek felé kell elmozdulniuk, mivel csak így van esélyük teljesíteni az egyre szigorodó flottaszintű szén-dioxid-kibocsátási előírásokat. Ehhez pedig természetesen a beszállítóknak is alkalmazkodniuk kell.

Az AlixPartners autóipari tanácsadó cég előrejelzése szerint világszinten a benzines és dízelautók együttes piaci részesedése 2030-ra 56 százalékra csökken a tavalyi 95 százalékról, és ebben Európa jár majd élen, ahol egészen 42 százalékig esik vissza az arányuk az újautó-eladásokon belül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok cég felől aggasztó hírek érkeznek, pedig látszólag minden rendben van a magyar autóiparralAz utóbbi hónapokban számos magyar autóipari beszállító és gyártó kezdte megérezni a globális autóipar lassulását, aminek következtében olyasmik történnek az iparágban, amikre évek óta nem volt precedens.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipari beszállító benzin Bosch Continental dízel elektromos autó Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.