Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 29. 11:35 Tech, Vállalat

Amerika még jobban megszorította a világ egyik legnagyobb mobilcégét

Miközben a felek elvileg az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárásán dolgoznak, Kína legfontosabb távközlési vállalata, a Huawei ellen két ügyben is vádat emeltek az Egyesült Államokban. Így pedig még nehezebb lesz lezárni a konfliktust, amelynek egyik legkényesebb pontja az amerikai szellemi tulajdonjogok megsértése.

A két vádemelés közül az egyik pont egy ilyen eset nyomán történt. Az amerikai ügyészek szerint a Huawei „összehangolt erőfeszítéseket” tett 2012-ben annak érdekében, hogy kulcsfontosságú információkat lopjon el a T-Mobile USA telefontesztelő robotjáról. A vádirat szerint a Huawei egyik mérnöke titokban fotókat készített a Tappy névre keresztelt robotról, lejegyezte a méreteit, sőt, még egy darabját is ellopta.

A T-Mobile mindezt nem hagyta annyiban, 2014-ben beperelte a Huawei-t és annak amerikai leányvállalatát. Három évvel később egy szövetségi bíróság úgy ítélte meg, hogy a kínai cég megszegte a T-Mobile-lal kötött titoktartási szerződést, és megsértette az amerikai cég tulajdonjogait.

Most a területileg illetékes ügyészség vádiratában azt írta, hogy a Huawei szándékosan félre akarta vezetni az amerikai igazságszolgáltatást, olyan jelentést készített ugyanis, amely szerint a cég vizsgálatot folytatott a szabályai ellen vétő alkalmazottakkal szemben. Vagyis azt mondta, hogy a dolgozók saját szakállukra kémkedtek. A seattle-i vádirat szerint azonban ez hazugság, a Huawei nagyon is tudatosan akarta megszerezni a versenytárs technológiáját, erre bónusszal is ösztönözte az alkalmazottait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDurvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszmaSokszálú történet bontakozik ki a szemünk előtt, a kémkedéstől kezdve a lopáson keresztül a technológiai fölény megszerzéséig.

A másik, fajsúlyosabb ügy az Irán elleni amerikai szankciók állítólagos megsértéséhez kapcsolódik. Ezzel összefüggésben vették őrizetbe Kanadában a Huawei pénzügyi vezetőjét, az alapító lányát, akinek a kiadatását azóta már kérte is az Egyesült Államok.

A Brooklynban beterjesztett vádirat szerint a Huawei eltitkolta kapcsolatát az Iránban is működő, a hongkongi tőzsdén jegyzett Skycom Tech nevű céggel, amivel megsértette az amerikai törvényeket. A pénzügyi igazgatót azzal vádolják, hogy egy 2013. augusztusi, a vállalat banki partnerei számára tartott prezentációjában többször is hazudott ezzel kapcsolatban. Ezzel pedig pénzügyi és távközlési csalást követett el, plusz konspirált módon megsértette az Irán elleni szankciókat.

A Huawei tagadja, hogy bármelyik vétséget is elkövette volna, és a pénzügyi igazgatójának esetleges törvénysértéséről sincs tudomása. A kínai kormány ezúttal is hevesen reagált, azzal vádolva az Egyesült Államokat, hogy ilyen módon akarja megakadályozni a kínai technológiai vállalatok felemelkedését. A kínai külügyminisztérium felszólította Amerikát, hogy hagyjon fel a kínai vállalatok alaptalan megvádolásával, és vonja vissza a Huawei pénzügyi vezetője elleni kiadatási kérelmét.

Utóbbival kapcsolatban a Bloomberg azt írta, hogy Kanada nehezen tudná elkerülni az amerikai kérés teljesítését, hiszen az ellene felhozott vádak Kanadában is bűncselekménynek számítanak. A kiadatáshoz vezető folyamat ugyanakkor hónapokig elhúzódhat, és az óvadékkal szabadlábon lévő pénzügyi igazgatónak még számos lehetősége van a fellebbezésre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kereskedelmi háború csak tünete a nagy amerikai-kínai versenyfutásnakA két ország a világ vezető szerepéért versenyez. Ilyenkor nem csoda, ha kitörnek a gazdasági konfliktusok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat egyesült államok huawei kereskedelmi háború Kína szellemi tulajdonjogok Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.