Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. január 18. 11:23 Világ

Durvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszma

Hetek óta nem telik el úgy nap, hogy ne lenne újabb erős hír a kínai Huawei és valamelyik fejlett nyugati ország közötti vita elmérgesedéséről. Ma az derült ki, hogy több más ország után már a németek is megtilthatják a cégnek, hogy a következő generációs mobilhálózatok építésében részt vegyen, az Oxfordi Egyetem pedig felmondta a kínaiakkal kötött eddigi összes támogatási szerződését.

A történetet azért nehéz átlátni és követni, mert egyre több szál jelenik meg benne, és az érintettek mindig egymásnak homlokegyenes ellentétes nyilatkozatokat tesznek.

Pillanatnyilag minden jel arra mutat, hogy a Huawei ki fog szorulni a világ vezető távközlési piacairól, már ami a hálózatépítést (és nem a készülékeladást) jelenti. Az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland már kizárta a céget a jövőbeni, 5G hálózatok tendereiről, az Egyesült Királyság és a mai hírek szerint újabban már Németország is hajlik erre, de amióta az Európai Bizottság is aggodalmát fejezte ki az ügyben, nem nehéz kitalálni, hogy számos uniós ország is csatlakozhat a bojkotthoz.

Egyelőre eldönthetetlennek látszik az a kérdés, hogy mindez azért történik, mert a Huawei rendszerei nemzetbiztonsági és gazdasági kockázatokat jelentenek, vagy azért, mert a nyugati világ le akarja törni a szerinte túl nagyra nőtt, túl nagy piaci befolyásra szert tett cég szarvait – vagyis védi a sajátjait. Valószínű, hogy az igazság valahol a két végletes megközelítés között lehet.

A nyugati aggodalmak szerint a Huawei berendezései trójai falóként képesek működni, vagyis ha egy országban a kínai cég építi ki a mobilhálózatot, akkor képes lehet azon keresztül megcsapolni a rajta keresztül folyó adatforgalmat, ami kémkedés. Arra is képes lehet a kínai kormány, hogy a hálózat adott esetben egy hekkertámadást is segítsen.

Sokan eleve megkérdőjelezik, hogy egy nagy kínai vállalat független maradhat a pekingi vezetéstől, de a Huawei esetében még az is erősíti a függőség képzetét, hogy alapítója egykor a kínai néphadsereg mérnöke volt, a kommunista pártnak pedig 1978 óta tagja.

A Huawei azonban már számtalanszor elmondta, hogy semmi köze a kínai államhoz, azon kívül, hogy az adóit rendesen befizeti.

A céggel szemben gyakran hangzik el vádként, hogy nem tisztességes módon nőtt ilyen nagyra. A Huawei a kínai szemmel logikus és mindennapos üzleti fejlődésen ment keresztül: egykor másolással kezdte, aztán az abban elért sikerekből származó tőkét gyorsan kutatás-fejlesztésre fordította, és hamar saját lábra állt. A nyugati szemléletben ez kimeríti a lopás és a szabadalmi jogok semmibevételének fogalmát, és ennek a gyakorlatnak a megtorlása most tökéletesen illeszkedik Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi háborújába.

Ám ennek ellenére igazi fogást eddig még csak diplomáciai vonalon sikerült találni a Huawei-en. A cég pénzügyi igazgatóját amerikai kérésre december elején azért tartóztatták le Kanadában, mert azzal vádolják, hogy 2009-2014 között a Skycom nevű Huawei leányvállalat megszegte az Irán elleni kereskedelmi embargót, az igazgató pedig tudatosan félrevezette a hatóságokat. A Huawei tagadja, hogy tudomása lett volna a jogsértésről, Kína pedig hivatalosan is kérte az igazgató szabadlábra helyezését.

A cég egyik alkalmazottját Lengyelországban is letartóztatták kémkedés gyanúja miatt, az eset kapcsán pedig a lengyel belügyminiszter arra hívta fel a NATO és az Európai Unió vezetőit, hogy egységesen lépjenek fel a Huawei ellen. A kínai alkalmazott, akit az eset miatt a Huawei egyébként kirúgott, már 12 éve Lengyelországban dolgozott, de ottani karrierjét nem a cégnél, hanem diplomáciai vonalon kezdte, a kínai konzul attaséja volt öt évig.

Mindeközben egyébként a Huawei rendkívül sikeres a készülékek frontján. 2018-ban több mint 200 millió mobilt adott el világszerte, és ezzel a Samsung mögött a második legnagyobb globális gyártónak számít.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ 5G huawei kémkedés kereskedelmi háború távközlés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.