Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. május 14. 11:43 Vállalat, Világ

Trump maga is megijedt attól, hogy mit tett a kínaiakkal

Donald Trump amerikai elnök a hétvégén két elég meglepő twitter üzenetet is kiküldött a Kínával folytatott kereskedelmi háborúval kapcsolatban. Az elsőből azt tudhattuk meg, hogy a kínai elnökkel közösen dolgoznak a ZTE nevű távközlési óriás megmentésén, a második pedig már arról szólt, hogy jól halad a munka. Mindez azért elég furcsa, mert éppen Trump közelmúltbeli intézkedései juttatták csőd szélére a céget, és ha tönkrement volna, akkor ez lett volna az első igazán nagy ütés a kínai-amerikai kereskedelmi és politikai vitában.

A ZTE, amely egyébként a magyarországi Telenor hálózat egyik legnagyobb beszállítója, a múlt héten azért állította le a termelését, mert Trump elvágta a céget az amerikai alkatrész beszállítóitól. A társaság nem tud amerikai alkatrészek nélkül létezni, és ha tönkremegy, annak nem csak szimbolikus jelentősége van, hanem 75 ezer alkalmazottja is utcára kerül.

A büntetést azért rótták ki Washingtonban a ZTE-re, mert titokban Iránnak és Észak-Koreának is szállított amerikai részegységeket tartalmazó berendezéseket, vagyis megszegte az amerikai embargót.

Úgy tűnik azonban, hogy a Trump kormányzat sem mérte fel jól, mit jelentene a ZTE bedőlése. Trump a jövő hónapban találkozik Kim Dzsongun észak-koreai elnökkel, de a megbeszélések közvetítője éppen Kína. A ZTE vártnál sokkal könnyebb térdre kényszerítése valószínűleg olyan sokkot okozna Kínában, ami miatt a fontos koreai egyeztetés is veszélybe kerülne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor magyar hálózata részben a kínai ZTE-re épül, ami mindjárt összeomlikHogyan reagálhat egy mobilszolgáltató, ha technológiai értelemben a lába alól hirtelen kihúzzák a szőnyeget?

Másrészt az sem biztos, hogy a második legnagyobb kínai távközlési óriás földbe gyalulása a nemzetközi kereskedelemben jól mutatott volna. Ahogy a New York Times is írja, Trumpnak nem könnyítené meg a dolgát, ha a kínai nagyvárosokban hirtelen tömegek kezdtek volna az utcákon iPhone-okat földhöz vagdosni.

Az amerikai visszatáncolást most megpróbálják elsősorban a 75 ezer veszélyben lévő munkahely megvédésével indokolni, a valóságban azonban sokkal inkább arról lehet szó, hogy a ZTE sokkal többet jelent Kínának, mint munkahelyek ezrei, és ezt nem vették kellő mértékben számításba. A ZTE a kínai technológiai fejlesztések egyik központja, és a kínai technológia külföldi elterjesztésének egyik kulcsa. Még akkor is, ha egyébként jelentős mennyiségű amerikai szabadalmat bitorolva indították a fejlesztéseket.

Az amerikai kongresszusi képviselők azonban keményen kritizálják Trump taktikáját, rögtön azt kérdezték, hogy mi lenne, ha az elnök inkább a nemzetbiztonsággal törődne a kínai munkások helyett. Az amerikai álláspont szerint ugyanis a kínai állam rejtett segítségével fejlődő ZTE és a Huawei amerikai távközlési piaci jelenléte súlyos kockázatokat rejt.

Trump egyelőre nem fedte fel, hogy a ZTE életben tartásáért cserébe milyen komplex előnyökre számít, de úgy tűnik, hogy az ügy rendezése egy tágabb tárgyalási csomag részeként lesz értelmezhető. Ennek mind az észak-koreai tárgyalásokhoz, mind a Kínával szembeni kereskedelmi tárgyalásokhoz köze lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Donald Trump kereskedelmi háború Kína távközlés ZTE Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.