Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. július 4. 12:24 Vállalat

Pénzmosás gyanújába keveredett a világ legnagyobb bányászati cége

Vizsgálatot indított az amerikai igazságügyi minisztérium a világ legnagyobb nyersanyag-kereskedő és bányászati cége, a Glencore ellen. A cégnek valószínűleg a venezuelai, a nigériai és a kongói demokratikus köztársaságbeli tevékenységével kapcsolatban kell dokumentumokkal szolgálnia a 2007-től napjainkig terjedő időszakról – írja a Bloomberg.

A keddi hírre 8 százalékot estek a vállalat részvényei a londoni tőzsdén. Nem véletlenül: az amerikai igazságügyi minisztérium híres arról, hogy nagyon határozottan lép fel a multinacionális vállalatok Egyesült Államokon kívüli vesztegetési és pénzmosási ügyeivel kapcsolatban. A joghatóságát pedig meglehetősen rugalmasan kezeli, egyes esetekben azért nyilvánította magát illetékesnek, mert az illegális tranzakciók amerikai dollárban történtek.

A Glencore-hoz hasonló multik akkor sem hagyhatják figyelmen kívül az amerikai igazságszolgáltatás buzgóságát, ha nem az Egyesült Államokban van a székhelyük. Ha nem tudják bizonyítani ártatlanságukat, igyekeznek minél alacsonyabb összegű büntetéssel megúszni az eljárást.

A szabad elvonulás ugyanis lényegében megvásárolható egy megállapodás keretében.

Így ért véget a Magyar Telekom gyanús macedóniai és montenegrói szerződései miatt indított amerikai vizsgálat is, a magyar cégnek 90,8 millió dollárt*Mostani árfolyamon több mint 25 milliárd forintot. kellett fizetnie. Ennek esetében az teremtette meg a jogalapot, hogy a társaság részvényeivel a New York-i tőzsdén is kereskedtek a kérdéses időszakban.

Korrupció miatt a legnagyobb amerikai büntetést a Telia nevű svéd telekommunikációs vállalatnak kellett fizetnie az üzbegisztáni praktikáinak köszönhetően, de ott találjuk a listán a Siemenst és az Alstomot is.*A brazil Odebrecht építőipari csoport ennél is jobban megégette magát az amerikai bíróság előtt, de a 2,6 milliárd dolláros büntetés oroszlánrészét nem az Egyesült Államokban, hanem odahaza kellett befizetnie.

 

A Glencore a Kongói Demokratikus Köztársaságban hatalmas réz- és kobaltbányákat működtet, utóbbi fém világtermelésének közel 60 százaléka származik a közép-afrikai országból. A kobalt nélkülözhetetlen egyebek mellett a mobiltelefonok és az elektromos autók akkumulátorainak előállításához is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bányászat egyesült államok Glencore korrupció pénzmosás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.