Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. november 21. 13:29 Vállalat

Adják-veszik a cégeket az Orbán-családon belül

Orbán Győző lett a tulajdonosa a Nehéz Kő Kft-nek. A logisztikai vállalat eddig is a miniszterelnök családjának érdekeltségébe tartozott, de október végéig nem a kormányfő édesapja, hanem testvére, Orbán Áron volt az egyetlen tag. Illetve a társügyvezető is, ám három hete már ezt a pozíciót sem tölti be.

Ez az a vállalat, amely az Orbán-család bányáiból származó anyagokat szállítja. A vállalatról májusban a Direkt36 azt írta, hogy 2012-ben vette át egy másik Orbán-cég, a Dolomit Kft. szállítmányozási feladatait, és azóta is szépen nőtt. A lap újságíróinak utóbbi társaság székhelyén tett látogatása során előfordult, hogy egy órán belül 4-5 kamionjuk is megérkezett a telepre.

A mostani váltás azért lehet elsőre érdekes, mert bár a tulajdonviszonyok családon belül korábban is változtak időről időre, az egyetlen biztos pont Orbán Áron személye volt. Olyannyira, hogy a céget eredetileg Ideális Áron Bt. néven hozták létre, és csak 2008 óta működik Nehéz Kő Kft-ként. Tavaly év végén pedig a miniszterelnök testvére lett az egyededüli tulajdonos, azaz úgy tűnt, hogy a család érdekeltségeibe tartozó cégcsoportban ő felel majd a logisztikáért. Az újabb fordulat ugyanakkor nem volt teljesen előzmény nélküli sem, Orbán Győző ugyanis ügyvezetőként már júliusban visszatért a Nehéz Kő Kft-hez.

Nem ez az első komoly váltás az Orbán-család céges érdekeltségeiben, sőt, az idén kifejezetten nagy a mozgás a vállalatcsoporton belül. Az egyik aranytojást tojó tyúknak számító (csak az idén 730 millió forintos osztalékot fizető) társaságot, a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-t szintén a közelmúltban választották ketté. A cég korábban a kormányfő édesanyja, édesapja, és másik testvére tulajdonában volt ez azonban október 1-jén megváltozott. A megmaradó vállalat (ami a Gánt Kő Kft. nevet viseli) kizárólag idősebb Orbán Győzőé lett, míg a vállalatból kiváló Hahót Tőzeg Kft. Orbán Győzőné és ifjabb Orbán Győző kezébe került.

Utóbbi tranzakcióhoz az érintettek számos olyan iratot leadtak a cégbíróságon, amit egyébként a vállalatok ritkán szoktak nyilvánosságra hozni, ezekből pedig kifejezetten érdekes dolgok is kiderültek. Ilyen például, hogy Mészáros Lőrinc testvérével is üzletel a vállalat, illetve, hogy a tulajdonosok elég érdekes módszerrel vesznek ki pénzt a társaságból.

Fotó: MTI/Varga György

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Gánt Nekéz Kő Kft. Orbán Áron Orbán Győző Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.